Tokį toną „Žiemos ekranams“ padiktavo Éricas Rohmeras (1920-2010), vyriausias prancūzų Naujosios bangos režisierius, kuriam skirta šių metų retrospektyva. Rohmero filmuose meilė – kasdienis, savaime supranatamas dalykas, o personažai – aistringi, atviri, paprasti. Jie mėgsta ilgus pasivaikščiojimus ir išmintingus pokalbius apie jausmus, ilgesį, viltis. Jie tikisi stebuklo ir jo sulaukia. Dauguma režisieriaus filmų suskirstyti į tris pagrindinius ciklus: „Moralinės pasakos“, „Komedijos ir patarlės“ ir „Keturių metų laikų pasakos“. „Žiemos ekranų“ žiūrovai išvys 10 filmų, tarp kurių „Žaliasis spindulys“ (1985), „Klerės kelis“ (1970), „Žiemos pasaka“ (1991), „Mano naktis su Mod“ (1968) ir kt. Érico Rohmero pasaulį bei kelis jo filmus pristatys Vilniuje viešėsiantis, dabartinis žymiausio prancūzų kino leidinio „Cahiers du cinéma“ redaktorius, Jeanas-Philippas Tessé.

Prancūziškus filmus apie meilę žiūrovai matys ir pagrindinėje programoje. Į Vilnių atvyksiantis Stéphane’as Cazes pristatys septynerius metus kurtą filmą „Omblina. Louis-Do de Lencquesaing’as kvies žiūrėti Kanų kritikų savaitėje pristatytą dramą „Šuoliais”, o talentinga kanadietė Anne Émond užburs savo debiutu „Naktis nr. 1“ – stipria ir jaudinančia juosta, apdovanota Toronto kino festivalyje.

Be minėtų jaunųjų režisierių debiutų žiūrovai ekranuose išvys jau pažįstamų kūrėjų filmus. 2007 m. „Žiemos ekranuose“ pristatyto filmo „Dvelksmas“ režisierius, prancūzų autorinio kino meistras, Damienas Odoulis, kartu su aktore Marie-Eve Nadeau atvyks į Vilnių pristatyti dviejų naujausių juostų „Likęs pasaulis“ ir „Vilko turtai“, pelniusių apdovanojimus keliuose tarptautiniuose festivaliuose. Apie meilės dilemas žaismingai kalbės Jacque‘as Doillonas filme „Tavo vaikas“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka jo dukra, žiūrovams puikiai žinoma aktorė, Lou Doillon. Nusišypsoti prancūziško kino mylėtojus kvies ir žavusis komikų tandemas Bruno ir Denis Podalydès, kurie nerimtai žiūri į rimtus dalykus juostoje „Sudie, Berta“.

„Žiemos ekranai“ nuo 2006 m. rengiami Prancūzų instituto Lietuvoje. Festivalis vyks sausio 24 – vasario 8 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Šiauliuose ir Alytuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją