„Pasirinkę šią programą, kino gerbėjai bus tikri, kad išvys naujų režisierių filmus ir tikrai ten ras tai, kas juos nustebins. Pernai pasirodė ypatingai daug debiutinių filmų, kuriems buvo sunku pasakyti „ne“. Tad džiaugiamės, kad juos galėsime pristatyti festivalio gerbėjams,“ – pasakoja festivalio „Kino pavasaris“ programos koordinatorius Edvinas Pukšta.

Ypatingo dėmesio ir apdovanojimų festivaliuose sulaukę debiutai

18-ojo „Kino pavasario“ programos „Atradimai“ filmai jau įvertinti ne vienu tarptautiniu prizu ir vis stipriau konkuruoja su žinomais kūrėjais bei jų naujausiais darbais. Turkų režisieriaus Ali Aydin filmas „Pelėsiai“ („Mold“) tarptautiniame Venecijos kino festivalyje laimėjo prizą už geriausią debiutą. Garsus Italijos režisierius Nanni Moretti netgi ėmėsi platinti šį filmą, ketindamas pagal jo scenarijų sukurti itališką versiją. Režisierius ir scenarijaus autorius A.Aydin prisipažino, jog šis įvertinimas jam prilygsta pagrindiniam Venecijos kino festivalio apdovanojimui. Turko kurtoje juostoje nagrinėjami netekčių, sielvarto ir kaltės jausmai bei žmogaus santykis su sąžine.

Busano kino festivalyje pelnęs žiūrovų simpatijų prizą, Marekešo kino festivalyje pasirinktas atidarymo filmu Taivanio režisieriaus Chango Jung-Chi debiutinis filmas „Šviesus prisilietimas“ („Touch of the Light“) išsiskiria jaudinančia istorija, atkurta kino ekranuose pagal tikrus įvykius. Įspūdinga, muzikos kupina juosta pavergia aklo pianisto Huang Yu-Siango istorija ir vaidyba šiame filme. Pelningiausiame Taivanio filme pasakojama, kaip aklas, bet ypatingu atkaklumu pasižymintis žmogus tampa įkvėpimu ir kitiems, siekiantiems svajonių.

Kino gerbėjai šioje debiutų programoje išvys itin uždaros valstybės, retai matomos ir kino ekranuose - Šiaurės Korėjos vaizdus bei žmonių gyvenimus. Įkvepiantis, tarptautinio susidomėjimo sulaukęs, trijų režisierių Anjos Daelemans (Belgija), Nicholo Bonnerio (Jungtinė Karalystė) ir Kimo Gwango Huno (Šiaurės Korėja) filmas „Draugė Kim mokosi skraidyti“ („Comrade Kim goes Flying“). Juosta pasakoja apie jauną angliakasę, iš visų jėgų besistengiančią realizuoti savo svajonę tapti cirko akrobate, nors ir bijo aukščio bei sulaukia pašaipų. Šis kino darbas - pirmasis Vakarų valstybių finansuotas, Šiaurės Korėjoje kurtas vaidybinis filmas.

Intriguojančios kelionės po mįslių ir mistikos kupinus pasaulius

Festivalio „Kino pavasaris“ programa „Atradimai“ kino gerbėjus supažindins ir su žymių pasaulio režisierių vaikų ar šeimos narių debiutais kine. Vienas tokių - garsaus lenkų režisieriaus Jerzy Skolimowskio sūnų susuktas trileris „Iš pragaro“ („Ixjana“). Jozefas ir Michalas Skolimowskiai juostoje atskleidžia jauno rašytojo pastangas išnarplioti paslaptingas draugo žūties aplinkybes. Vyro jautrumas stumia į beprotybę, o troškimas būti mylimam - link bedugnės krašto. Rašytojo sutrikimas, bandant prisiminti lemtingo vakaro detales ir vienatvė kiša jam koją. Moteris, turėjusi padėti, ir jausmai jai dar labiau viską sujaukia. Deja, mistika dvelkiančios juostos premjeros nesulaukė vienas kūrėjų brolių - Jozefas Skolimowskis pernai mirė Indijoje.

Šioje „Kino pavasario“ programoje bus pristatomas ir garsaus Irano režisieriaus Bahmano Ghobadi sesers Nahid Ghobadi debiutinis darbas „111 merginų“ („111 girls“). Drauge su tautiečiu Bijanu Zamanpira pastatytoje komiškoje satyrinėje dramoje kūrėja pasakoja apie izoliuotame Irano kaime beviltiškai vienišas paliktas šimtą vienuoliką kurdų moterų ir jų pastangas susirasti vyrų.

Keistą bei savitą pasaulį atskleidžia ir graikų režisieriaus Babiso Makridis filmas „L“ („L“). Puikia režisūra kino kritikus sužavėjęs kūrėjas, drauge su scenarijaus bendraautoriumi Efthimiu Filippou („Iltinis dantis“), kviečia žiūrovą į stilingą, siurrealistinį pasaulį, kuriame karaliauja absurdas, tačiau po postmoderniu filmo siužetu slypi paprasta žmogiškoji drama.

Naujai atrastų kino kūrėjų programoje „Kino pavasario“ gerbėjai susipažins su drąsiu Pietų Amerikos režisieriaus Estebano Larraino filmu „Mikelandželo kančia“ („The Passion Michelangelo“). Įtempta religinė drama vaizduoja Čilę karinės diktatūros rėžimo metu. Norėdama nukreipti žmonių dėmesį, valdžia sumąsto sukurti mitą apie 14-metį berniuką, matantį ir girdintį šv. Mergelę Mariją. Kilus sumaiščiai, bažnyčia pasiunčia kunigą ištirti – tai tikras stebuklas ar tik politinės manipuliacijos?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)