Roberto Redfordo įsteigtas kasmetinis festivalis, rengiamas Park Sityje, siekia ugdyti nepriklausomus kino kūrėjus, kurie nesant šio forumo galėtų būti užtemdyti didžiųjų kino studijų produkcijos. Tuo tarpu Holivudas šiame festivalyje žvalgosi naujų ir kylančių talentų.

Sausio 17-27 dienomis vyksiančiame festivalyje bus pristatyta 119 ilgametražių filmų iš 32 šalių, tarp kurių bus 51 režisieriaus pirmieji kūriniai ir daugiau nei 100 pasaulinių premjerų.

Paauglių ir suaugusiųjų seksas bei aistra, taps pagrindinėmis temomis, nagrinėjamomis festivalyje pristatomuose meniniuose ir dokumentiniuose filmuose, "Sundance" direktorius Johnas Cooperis sakė naujienų agentūrai AFP.

"Nepaneigiama, kad šių metų programoje bus daug seksualinių ryšių tyrinėjimų, - nurodė jis. - Kino kūrėjai nagrinėja seksą kaip galią; seksą kaip esminį žmonių poreikį ir troškimą; seksą tiek vyro, tiek moters požiūriu."

"Sieju tai su faktu, jog nepriklausomi kino kūrėjai visada būdavo priešakyje, nagrinėjant naujas idėjas ir problemas - netgi tabu laikomas temas", - pridūrė J.Cooperis.

Neabejotina, jog daug kalbų sukels tokie filmai kaip "Lavleis" (Lovelace), kuriame kino juostoje "Vargdieniai" (Les Miserables) matyta aktorė Amanda Seyfried vaidina praeito amžiaus 8-o dešimtmečio pornografinių filmų žvaigždę Lindą Lovelace, išgarsintą filmo "Gilioje gerklėje" (Deep Throat).

Į festivalio programą taip pat įtrauktas filmas "Gelbėtoja" (The Lifeguard) apie pavojingą ryšį tarp baseino gelbėtojos ir vieno paauglio, taip pat filmas suaugusiems "Vidus. Odinis baras" (Interior. Leather Bar.), kurį režisavo Jamesas Franco, taip pat sukūręs pagrindinį vaidmenį.

J.Franco ir antrasis šio filmo režisierius Travisas Mathewsas suteikė naujos gyvybės geidulingumu trykštančiomis scenoms iš Williamo Friedkino 1980 metų filmo "Cruising", kuriame Alas Pacino vaidino Niujorko policininką, atliekantį slaptą užduotį šio miesto gėjų ir sadomazochistų pasaulyje.

"Sundance" taip pat bus parodyti keli filmai apie aukštųjų technologijų ir interneto pasaulį, tokie kaip "Google" ir pasaulio smegenys" (Google and the World Brain) - dokumentinis filmas apie interneto milžinės sumanymą perkelti į skaitmeninę erdvę visas pasaulio knygas.

Aktorius Ashtonas Kutcheris sukūrė pagrindinį vaidmenį biografiniame filme "dŽOBSAS" (jOBS) apie vieną iš IT milžinės "Apple" įkūrėjų, velionį Steve'ą Jobsą. Tuo tarpu režisierius Alexas Gibney pristatys savo dokumentinę juostą "Mes vagiame paslaptis: "WikiLeaks" istorija" (We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks) apie buvusio kompiuterinio įsilaužėlio Juliano Assange'o įkurtą tinklalapį, viešinantį vyriausybių paslaptis.

Dokumentinių filmų programoje, kuri laikoma viena iš stipriųjų "Sundance" pusių, bus parodyta apie 40 filmų, įskaitant "Žmogaus medžioklė" (Manhunt), kuriame nagrinėjama JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pastangos surasti "al Qaeda" lyderį Osamą bin Ladeną, laikomą iššūkiu režisierės Kathryn Bigelow trileriui "Taikinys #1" (Zero Dark Thirty).

Kitas dokumentinis filmas, kurio nekantriai laukiama - "Po Tilerio" (After Tiller), pasakojanti apie paskutinius keturis JAV gydytojus, vis dar atliekančius abortus trečiame nėštumo trimestre po 2009 metais įvykdyto gydytojo George'o Tillerio nužudymo.

Dokumentinių filmų kūrėjai "nagrinėja mūsų visuomenėje kylančias problemas labai giliame lygmenyje, kuris neįprastas įprastai žiniasklaidai", aiškino J.Cooperis.

"Jie ir atskleidžia problemas, ir siūlo sprendinius", - sakė jis.

Muzikos pasaulis taip pat sulauks savo akimirkos Park Sityje - festivalyje bus rodomi dokumentiniai filmai apie Amerikos roko veteranus "The Eagles" ir Rusijos merginų pankroko grupę "Pussy Riot", taip pat filmas, sukurtas grupės "Foo Fighters" lyderio Dave'o Grohlo, pasakojantis apie Los Andžele veikiančią garso įrašų studiją "Sound City".

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją