Į kasmetinę svarbiausią britų kino šventę, rengiamą Londone, kartu su "Aviatoriaus" režisieriumi Martinu Scorsese atskrido ir filmo žvaigždė Leonardo DiCaprio, suvaidinęs milijardierių pleibojų bei išradėją Howardą Hughesą.

Kritikų išliaupsintas kūrinys buvo apdovanotas BAFTA prizu už geriausią filmą, o jame Katharine Hepburn suvaidinusi Cate Blanchett išrinkta geriausia antrojo plano aktore.

Tačiau L.DiCaprio taip ir nepavyko gauti išsvajoto geriausio aktoriaus apdovanojimo - jis atiteko Jamie Foxxui, juostoje "Rėjus" (Ray) suvaidinusiam absoliučia klausa apdovanotą soulo dainininką Ray Charlesą.

Tuo tarpu Britanijos kino pramonei netrūko progų džiūgauti.

Už dramą apie šeštajame dešimtmetyje abortus darančią moterį "Vera Dreik" geriausiu režisieriumi buvo pripažintas Mike'as Leigh, o pagrindinį vaidmenį šioje juostoje sukūrusi Imelda Staunton išrinkta geriausia aktore.

Kitas svarbus apdovanojimas, skiriamas geriausiam antrojo plano aktoriui, iškeliavo pas britą Clive'ą Oweną, sukūrusį jaudinantį vaidmenį dramoje "Arčiau" (Closer). Juostoje apie dvi neištikimas poras suvaidintas personažas jam jau pelnė "Auksinį gaublį", už jį aktorius taip pat nominuotas "Oskarui".

"Tai labai nepaprasta, nes čia praleidau didžiąją dalį savo karjeros. Čia prasidėjo "Arčiau", čia buvo nufilmuotas filmas ir aš čia gyvenu", - sakė C.Owenas.

C.Blanchett skubėjo dėkoti K.Hepburn - pirmojo ryškumo kino ekrano žvaigždei, kurios vaidmenį ji sukūrė filme "Aviatorius".

"Iš tikrųjų ji pramynė kelią šiandien kine dirbančioms moterims", - tvirtino C.Blanchett.

Netikėtai įveikęs legendinį M.Scorsese ir išrinktas geriausiu režisieriumi, Mike'as Leigh sakė: "Atsižvelgiant į kitus konkurentus, tai tikrai netikėta ir nepaprasta garbė".

Su tautiete Kate Winslet dėl apdovanojimo įnirtingai kovojusi I.Staunton negailėjo gerų žodžių M.Leigh, kuris netikėtai padėjo jai sukurti geriausią personažą per visą savo karjerą: "Jis genijus. Filmuojant šį filmą kuo puikiausiai praleidau laiką".

J.Foxxas negalėjo atvykti į Londone vykusią apdovanojimų ceremoniją, tačiau atsiimant prizą jo vardu perskaitytoje kalboje teigė: "Esu pagerbtas ir didžiuojuosi gavęs šį BAFTA apdovanojimą. Norėčiau padėkoti pačiam velioniui Ray Charlesui".

2001 metais BAFTA apdovanojimų ceremonija buvo perkelta iš balandžio į vasarį, kad įsiterptų tarp "Auksinių gaublių" bei "Oskarų" iškilmių ir kino apdovanojimų sezonui pasiekus kulminaciją nugvelbtų šiek tiek spindesio nuo Holivudo.

Tačiau netradiciniams ir mažo biudžeto filmams prielankumą rodanti Britanijos kino akademija ne visada patikimai išpranašauja pagrindinius "Oskarų" laimėtojus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)