Kino ir meno mokslų akademija teigia, kad savo nominacijas geriausio metų filmo, vaidybos, režisūros, scenarijaus ir kitose kategorijose 6 tūkst. jos narių galės pateikti iki penktadienio, sausio 3-iosios – 24 valandomis vėliau nei ankstesnis terminas.

„Pratęsdami balsavimo terminą, sudarome visas sąlygas, kad perėjimas prie internetinio balsavimo būtų kuo sklandesnis“, – teigė akademijos atstovas Ricas Robertsonas.

Pretendentai į 2013 metų „Oskarus“ bus paskelbti sausio 10 dieną, nugalėtojai paaiškės vasario 24 dieną.

Pirmą kartą 85 metų istorijoje akademija šiemet naudoja internetinę sistemą, tačiau jos nariai gali pristatyti ir popierinius balsavimo biuletenius, jei to pageidauja.

Žinia apie nukeltą terminą pasirodė po to, kai pranešta, jog kai kuriems nariams kyla problemų prisijungiant prie naujosios internetinės sistemos, be to, tiek naujuoju, tiek senuoju būdu pateikti biuleteniai grąžinami lėtai.

Akademijai artimas šaltinis pripažino, kad kai kurie nariai pamiršo prisijungimo slaptažodžius ar vartotojų vardus, tad pratęstas terminas padės šiuos klausimus išspręsti.

Balsavimo dėl nominacijų pabaiga šiemet paankstinta beveik dviem savaitėmis, taigi aktoriai, režisieriai, prodiuseriai ir kiti akademijos nariai turės mažiau laiko peržiūrėti filmus, kurie pradėti rodyti gruodį, bet taip pat varžosi dėl nominacijų.

Tinklalapis „The Hollywood Reporter“, pakalbinęs mažiausiai 10 akademijos narių, pranešė, kad kai kurie jų negali patekti į balsavimo sistemą dėl sunkumų su slaptažodžiais, kitiems naujoji sistema pasirodė paini, treti nerimauja, kad tinklalapis bus „nulaužtas“, o rezultatai nutekinti.

Akademija gruodį visiems savo nariams išsiuntinėjo ir popierinius biuletenius. Tai buvo atsargumo priemonė, nes nerimauta dėl nemažo kiekio žmonių, kurie iki to laiko dar nebuvo apsisprendę, ar balsuos internete, ar popieriuje.

Gruodžio 17-ąją, kai balsavimas prasidėjo R. Robertsonas teigė, kad nors kai kurie nariai priešinosi internetiniam balsavimui, jis buvo maloniai nustebęs, kad daugiau žmonių nei tikėtasi užsiregistravo balsuoti internetu.

Praeityje „Oskarų“ biuleteniai buvo siunčiami po visą pasaulį išsibarsčiusiems akademijos nariams, o rezultatus ranka skaičiuodavo audito kompanija „PricewaterhouseCoopers“.

Teigiama, kad perėjimas prie elektroninio balsavimo šį procesą paspartins, o pasiekti užsienyje gyvenančius ar dirbančius akademijos narius bus paprasčiau. Sprendimas priimtas po ilgų konsultacijų su akademijos nariais ir pareigūnais. Be to, įkurtas 24 valandas per parą veikiantis pagalbos centras, konsultuojantis, kaip naudotis internetine sistema.