Ši juosta vos pristatyta pasaulio kino kritikų gretose sulaukė aukščiausių vertinimų, o dėl aptariamų aštrių temų tapo ir politikų diskusijų objektu. Jau dabar „Taikinys #1“ įvardijamas ir vienu rimčiausių kandidatų į prestižinius „Oskarus“, kurie bus dalijami 2013-ųjų vasario 24-ąją vyksiančios ceremonijos metu.

Prie filmo „Taikinys #1“ K.Bigelow darbavosi drauge su scenaristu, prodiuseriu, žurnalistu Marku Boalu. Būtent jų tandemas atnešė sėkmę ir ankstesniam moters filmui „Išminuotojų būrys“ apie elitinį amerikiečių išminuotojų būrį Irake.

Šįsyk kino pasaulyje šusnimi „Oskarų“ 2009-aisiais apdovanotas duetas nutarė papasakoti istoriją, apie didingiausią pavojingiausio pasaulio žmogaus paiešką. Kino juostoje įamžinti dešimtmetį trukę JAV mėginimai sučiupti arba nužudyti tarptautinio teroristų tinklo „al-Qaeda“ įkūrėją Osamą bin Ladeną. Filme pasakojama apie 2001-ųjų rugsėjo 11-osios tragediją, kuomet teroristų užgrobti keleiviniai lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro dangoraižius nusinešdami tūkstančius gyvybių. Pasakojamos tolimesnės „al-Qaeda“ lyderio paieškos iki pat jo mirties 2011-ųjų gegužę, kuomet besislapsčiusį vyrą aptiko ir nukenksmino JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų būrys.

Filme pagrindinį vaidmenį atliko raudonplaukė aktorė Jessica Chastain, kuri šiuo metu yra laikoma viena sparčiausiai kylančių Holivudo žvaigždžių. Taip pat juostoje vaidino Jasonas Clarke‘as, Joelis Edgertonas, Markas Strongas ir kiti.

Vos pasirodęs „Taikinys #1“ paaštrino diskusiją apie JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) galimai vykdomą žmonių kankinimą, siekiant išgauti informaciją. Kaip pranešė „Los Angeles Times“, naujasis trileris tapo vienu labiausiai aptarinėjamų temų Vašingtono koridoriuose ir į populiariausių klausimų gretas grąžino klausimą apie „praplėstus apklausų metodus“. Tiesa, filmo kūrėjai tikina nenorėję užimti jokios pozicijos šiuo klausimu, o jų filmas – meninis, ne dokumentinis. Kritikų teigimu, juostoje parodoma, kaip kankinimai gali tapti efektyvia priemone siekiant gauti informacijos.

Kritikai negaili geriausių įvertinimų

K.Bigelow filmą „Taikinys #1“ kritikai sutiko puikiai – šiuo metu populiariame kino tinklalapyje Rottentomatoes.com juosta turi itin aukštą 97 proc. „šviežumo“ įvertinimą, pagal 35 kritikų recenzijas filmui skirtas 8,9 iš 10 balų vertinimas. Portale Metacritic.com filmui skirtas 95 proc. iš 100 vertinimas. Žurnalo „Time“ apžvalgininkas Richardas Corlissas pavadino filmą „Taikinys #1“ „Tikru, prakeiktai geru filmu“. „The Hollywood Reporter“ įvardijo šią juostą „veikiausiai įspūdingiausiu filmu, kokį tik yra sukūrusi Kathryn Bigelow“. Filmo „Taikinys #1“ premjera Lietuvoje numatyta vasario 1 dieną.

Filmo „Taikinys #1“ anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)