Filmo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė puikiai pažįstama dokumentikos mėgėjams. Ji sukūrė filmus apie tokias iškilias asmenybes kaip Jurga Ivanauskaitė, Romualdas Granauskas, Jurgis Kunčinas, Justinas Marcinkevičius, Raimondas Vabalas...

„Vardas tamsoje“ – pirmasis režisierės ilgametražis vaidybinis filmas, kurio ji ėmėsi su šiokia tokia baime. Bet pasibaigus filmavimui baimę pakeitė viltis, kad naujasis jos darbas žiūrovų bus suprastas, pamėgtas ir, svarbiausia, nepasimes.

„Filmų Lietuvoje yra sukuriama nemažai, tačiau jie dažnai pasimeta ir plačiųjų žiūrovų masių nepasiekia. Todėl sieksime apie savo darbus kalbėti garsiai, kad žiūrovai apie juos išgirstų ir turėtų galimybę įvertinti“, - filmavimo pabaigtuvių vakarėlyje kalbėjo A. Marcinkevičiūtė.

Filmo „Vardas tamsoje“ scenarijus parašytas pagal to paties pavadinimo rašytojos Renatos Šerelytės kūrinį. Rašytoja ne tik nemažai laiko praleido filmavimo aikštelėje, stebėdama, kaip jos fantazijos įgauna realų pavidalą, bet ir pati nusifilmavo epizodiniame vaidmenyje.

Kultūros ministerijos Kultūros rėmimo fondas filmo pastatymui skyrė 70 tūkst. litų. Tai yra tokia maža suma, su kuria, atrodytų, išsisukti yra neįmanoma. Tačiau režisierė A. Marcinkevičiūtė ir filmo prodiuserė Živilė Gallego, pasitelkusios savo vadybinius sugebėjimus, neįmanomą pavertė įmanomu. „Kuriant filmą, daugiau nei pusę kūrybinės komandos sudarė savanoriai, sutikę padėti iš smalsumo, noro pamatyti, kaip vyksta kūrybinis procesas ar tiesiog įgyti patirties. Įdomiausia tai, kad į savanorių atrankas ateidavo daug daugiau žmonių, nei mes galėjome pasiūlyti pozicijų“, - kalbėjo prodiuserė.

Filmo kūrimui reikalingomis patalpomis nemokamai leido naudotis tiek privatūs asmenys, tiek įvairios įstaigos bei organizacijos. Nemažai prisidėjo ir „Lietuvos geležinkeliai“, leidę neatlygintinai naudotis traukiniu, kuriame buvo nufilmuotos gana sudėtingos scenos.

Apie filmą

Mažo miestelio tardytoja nuolatos narplioja naivius ir absurdiškus gyventojų skundus. Tardytoja gyvenimą paįvairina vyno taure, su vynu į kraują srovena prisiminimai, jaudinantys ir žeidžiantys. Prisiminimuose – išgyvenimai dėl meilės muzikos mokytojui, kuris ją augino, auklėjo, kol vieną dieną dingo. Gyvenimo rutiną sukrečia paslaptinga nepilnametės nevietinės merginos mirtis. Tiriant šią bylą tardytoja stoja į akistatą su praeitim, nes pagrindinis įtariamasis yra buvęs jos mylimasis muzikos mokytojas.

Scenarijaus autorė ir režisierė: Agnė Marcinkevičiūtė
Prodiuserė: Živilė Gallego
Vaidina: Neringa Varnelytė, Jurgita Jurkutė, Gediminas Storpirštis, Darius Auželis, Gintaras Liutkevičius, Kristina Kazlauskaitė, Aistis Mickevičius, Elvyra Žebertavičiūtė, Algis Dainavičius ir kiti.
Operatorius: Feliksas Abrukauskas
Aikštelės dailininkas: Albertas Vidžiūnas
Kostiumų dailininkė: Neringa Keršulytė
Grimo dailininkė: Rūta Miglinaitė
Prodiuserės asisitentė: Aura Mykolaitytė

Filmo premjera numatyta kitų metų rudenį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)