Baigiamajame festivalio vakare sostinėje paskelbti Baltijos šalių konkursinės trumpo metražo vaidybinių filmų programos "Naujasis Baltijos kinas" laimėtojai, atstovaujantys Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Tarptautinė žiuri išrinko du geriausius trumpo metražo filmus - geriausiu Baltijos šalių filmu pripažintas estų režisieriaus Ivano Pavliučkovo filmas "Baltas kvadratas". Taip pat įvertintas Estijos ir Latvijos kūrėjų darbas "Antropovo vila".

Geriausiu trumpo metražo lietuvišku filmu išrinktas režisierės ir scenarijaus autorės filmas Oksanos Burajos "Liza, namo!".

Konkurso nugalėtojams įteiktos premijos po 10 tūkst. litų.

Laimėtojus paskelbęs vertinimo komisijos pirmininkas, Norvegijos kino instituto vykdomasis direktorius Janas Erikas Holstas pastebėjo, kad Baltijos šalių režisieriai galėtų daugiau dirbti su idėja ir filmo turiniu. Konkurso programoje dalyvavo 13 filmų iš trijų Baltijos šalių, penki iš jų atstovavo Lietuvai.

Šių metų "Scanoramos" kino festivalio metu parodyta apie 60 filmų iš įvairių Europos šalių. Jubiliejinio kino forumo programą papuošė tokie garsiai nuskambėję ir įvertinti kino darbai kaip vokiečio Michaelo Haneke "Meilė", rumuno Cristiano Mungiu "Už kalvų", taip pat italų Paolo ir Vittorio Taviani filmas "Cezaris turi mirti" bei Leoso Caraxo "Šventieji motorai".

Greta šių kino grandų parodyti ryškūs režisūriniai debiutai, išskirtinė Europos kino meistrų ilgametražė dokumentika, gyvoji lietuvių dokumentikos atmintis.

Šiais metais "Scanorama" atsigręžė į didįjį kino meistrą Ingmarą Bergmaną, skirdama jam specialią programą. Kita specialia programa festivalis iš arčiau pažvelgė į I. Bergmano mūzą - aktorę ir režisierę Liv Ullman, kuri tapo pagrindine jubiliejinės "Scanoramos" viešnia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)