Pro skrybėlę plačiais kraštais skruostus kutena rudeniniai saulės spinduliai, plaukus šiaušia vėjas, kaimynas kieme sveikina kitą kaimyną. Įkvėpę gerų emocijų, esame pasiruošę „Karališko romano” dramai.

Peržvelgusi 10-osios SCANORAMOS repertuarą, šį filmą iš karto priskyriau prie savo favoritų. Mėgstu istorinį kiną, kostiumines dramas, o jei dar viskas „based on a true story“, tai... nenuostabu, kodėl jis gavo tiek daug mano pliusų, dar prieš atguldamas į mano must see sąrašą. Pilnutėlė kava kvepianti salė rodo, kad neklydau?

Tikrai, ne. Filmas labiau vaizduoja XVII a. pabaigos Danijos politinio gyvenimo intrigas, nei yra tiesiog graži įprasta kostiuminė drama su meilės prieskoniais. Pavergia ne pats scenarijus, bet puikiai parinkti aktoriai ir jų tarpusavio ryšys. Prahos gamtovaizdžiai ir rūmų meniu su krištoliniais skliautais tik dar labiau paglosto ir akis, ir širdį.

Mane sužavėjo jaunosios karalienės Karolinos Matildos vaidmenį atlikusios jaunos aktorės Alicijos Vikander vaidyba. Tinkamai, mano akimis, pasirinktas režisieriaus sprendimas parodyti to meto Danijos rūmų bei politinį gyvenimą iš jaunos karalienės perspektyvos. Ji oriai ir stipriai laikosi gyvendama su šleikštulį sukeliančiu pakvaišusiu karaliumi Kristianu VII-uoju, pagimdo jam taip trokštamą sūnų ir kartu susižavi jai artimas Apšvietos idėjas slaptai skleidžiančiu karaliaus daktaru Strunze.

Aistrą kursto bendros revoliucinės idėjos ir noras pasinaudoti naiviu karaliumi, kuris besąlygiškai pasitiki Strunze, nes tik būdamas su juo gali pabėgti nuo klaikiai nuobodžios karališko gyvenimo kasdienybės. Įsibėgėjęs įsimylėjėlių slaptasis rūmų romanas pagreitina politinius pokyčius Danijoje. Tarsi nėra ko smerkti, viskas vardan tautos gerovės.

Madsą Mikelseną (daktaras Strunze) paskutinį kartą mačiau filme „Casino Royale“. „Karališkame romane“ man jis daug žavesnis ir įdomesnis, netgi brandesnis.

Jausmas toks, kad filmo pradžioje įkvėpiau ir iškvėpiau tik jam pasibaigus. Jo grožis mane pavergė ir atėmė amą. Neabejoju, jog jis bus šiųmetės „Scanoramos” vienas iš žiūrimiausių filmų. Būtinai apsilankykite!

Iki kito seanso, su geriausiais linkėjimais.

SEANSAI

Lapkričio 17 d., šeštadienis, 16.00 val. „Forum Cinemas Vingis“, 3 salė, Vilnius
Lapkričio 18 d., sekmadienis, 15.00 val. „Forum Cinemas Kaune“, 3 salė, Kaunas
Lapkričio 20 d., antradienis, 17.00 val., „Forum Cinemas Kaune“, 3 salė, Kaunas