Šiais metais kino mylėtojai bus džiuginami netikėtais lietuviškais kinematografiniais atradimais, kurie prasideės jau nuo lapkričio 8 d. 17:30 val. kino centre „Garsas“ įvyksiančio nepamirštamo lietuvių režisierių ir Panevėžio žiūrovų susitikimo „Lietuviškų kino dienų“ atidaryme, kurio metu savo filmus pristatys gražus režisierių pulkas – Linas Augutis, Dovilė Gasiūnaitė, Juozas Javaitis, Audrius Juzėnas, Rudolfas Levulis, Juozas Matonis, Algirdas Tarvydas, Artūras Ulevičius ir Donatas Vaišnoras.

O kino gurmanų klubas „Veidrodžio ložė“ pakvies sudalyvauti įspūdingame vakare pristatydamas visų ilgai lauktą filmą apie 2010-ųjų rudenį įvykusį kultūrinį-istorinį žygį, kai dešimties Lietuvos raitelių būrys per 38 dienas buvusia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorija nujojo daugybę kilometrų – „2000 km istorijos“ (rež. A. Gluskinas, Lietuva, 2012) – ir vakaro svečius „2000 km istorijos” žygio vadovą Gintautą Babravičių, raitelių vadą Giedrių Klimkevičių, knygos autorių Gintarą Kaltenį, raitelius ir keturkojį žygio dalyvį Alšį.

Visas rudeniškas lapkričio 8-15 dienas žiūrovai galės ne tik pamatyti įvairius lietuviškus filmus, bet ir balsuodami išrinkti geriausią filmą, kurio autorius bus apdovanotas keramiko Eugenijaus Čibinsko autoriniu darbu.

Režisieriaus Juozo Javaičio dokumentinis filmas „Česlovo Milošo amžius“ (2012, Lietuva) nukels į vienintelio lietuvių kilmės Nobelio literatūros premijos laureato Česlovo Milošo šimtametės odisėjos salas. „Narcizas“ (2012, drama, Lietuva, rež. D. Gasiūnaitė) papasakos šiuolaikinę antikinio mito versiją apie gražuolį Teodorą, kuris žmones ir traukia, ir žaloja. Filme „Variacijos kaukių tema“ (rež. G. Rupeikaitė ir J. Tootsen, Lietuva, Estija, 2011) „naujojo pasaulio draugija“ kovoja su miesto savivaldybės tarnautojais bei įtūžusiais kaimynais. „Pats pigiausias filmas arba Mažulė ir Karolis, kuris gyvena Bagažinėje“ (Lietuva, komedija, 2012, rež. A. Ulevičius) sušildys kiekvieno žiūrovo žvilgsnį netikėtais siužeto vingiais ir kurioziškais nesusipratimais apie personažo atsibudimą bagažinėje ir keistą filmavimą, dėl kurio jį medžioja vietinės reikšmės nusikaltėlių grupelė...

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ vaikus, jaunimą ir suaugusius įplukdys į ramų, bet džiugų lietuviškos animacijos vandenyną su lietuvių studentų filmų ir lietuvių profesionalų filmų programa.

Žiūrovus savo kerais žavės ir trumpametražių filmų programos. I programa „Jeigu būtų kitaip“ pristatys filmą „Baltam skersgatvy“ (rež. J. Matonis, Lietuva, dokumentinis, 2012) apie proto negalią turinčius Užupyje įsikūrusius dienos centro „Šviesa“ lankytojus ir panevėžiečio režisieriaus Roko Baniūno filmą „Mėtų vaikai“ (Lietuva, 2012) apie žmones, ieškančius būdų, kaip išgyventi dabartyje, prigrūstoje informacijos. II programos „Režisieriai apie režisierius“ filmas „Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis“ (rež. L. Augutis, Lietuva, dokumentinis, 2011) atiduos duoklę lietuvių kino režisieriui Arūnui Žebriūnui, o „Rojaus beieškant“ (rež. T. Smulkis, Lietuva, Švedija,dokumentika, 2012) parodys paties režisieriaus siekį susitikti ir dirbti su švedų kino kūrėju Roy Anderssonu.

III programa „Už ribos“ nukels rudeniškus žvilgsnius į lietuviško dokumentinio kino bandymą pažvelgti į nuteistųjų kalėti iki gyvos galvos gyvenimus filme „Nulinio laiko zona“ (rež. A. Juzėnas, Lietuva, 2012, dokumentinis) ir į meną uždaroje visuomenėje – kalėjimo dailę – filme „Nebalta drobė“ (rež. J. Naraškevičiūtė, operatorius Haroldas Klevinskas, Lietuva, dokumentinis, 2011).

IV programa „Kūrybos paslaptys“ supažindins su režisieriaus Vytauto Damaševičiaus dokumentiniu filmu apie lietuvių kilmės lenkų rašytojo, poeto Česlovo Milošo ir lietuvių žurnalisto, literatūros kritiko Prano Ancevičiaus draugystę „Draugas. Vieno Česlovo Milošo eilėraščio istorija“ (Lietuva, 2011) ir režisieriaus Algirdo Tarvydo filmu apie žymią lietuvių skulptorę Dalią Matulaitę „Kūrybos mįslė“ (Lietuva, 2012). V programoje „Scenos menų užkulisiai“ šokio žingsniu į ekraną įžengs „Diskoteka“ (rež. R. Levulis, Lietuva, eksperimentinė dokumentika, 2012) ir „Baleto aristokratas“ (rež. L. Augutis, Lietuva, dokumentika, 2011), pasakojantis apie vieną įtakingiausių lietuvių baleto kūrėjų Joną Katakiną (1950–2005) ir jo orias pastangas net ir nulipus nuo didžiosios scenos gyventi pagal vertybes, kurias ištikimai puoselėja aristokratiškasis baleto menas.

VI programa „Žaidimai“ praskaidrins, o galbūt ir privers susimąstyti apie keistus pasaulio reiškinius su filmais „Romanas su prancūzišku akcentu“ (rež. D. Vaišnoras, Lietuva, drama, 2012), „Būtina padaryti“ (rež. T. Vidmantas, Lietuva, 2012), „3 minutės“ (rež. J. Naraškevičiūtė, operatorius Mantas Šatkus, Lietuva, veiksmo, 2011) ir „Jei ne tu“ (rež. O. Šusteriovė, Lietuva, 2012).

Visą šį gražų lietuvišką derlių uždarys filmas „Pokalbiai rimtomis temomis“ (Lietuva, dokumentinis, 2012) ir susitikimas su jo režisiere Giedre Beinoriūte lapkričio 15 d. 17:30 val.

Kino centras „Garsas“ dovanoja ir unikalią akciją visiems kino mylėtojams – atėjusiems su gėlėmis, įėjimas į susitikimus su režisieriais nemokamas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)