Šiais metais festivalyje apsilankys net 12 režisierių, kurie „Nepatogaus kino“ gerbėjams maloniai sutiko papasakoti apie filmų kūrimo užkulisius ir akstinus, skatinančius kurti būtent tokius filmus.

Vienas iš gausaus būrio festivalio svečių – filmo „Dženino miesto kinas“ („Cinema Jenin“) vokiečių režisierius, prodiuseris, rašytojas Marcus Vetter. Marcus gilinosi į verslo studijas ne viename pasaulio universitete, tačiau galiausiai nusprendė imtis medijų studijų. Režisavo daugelį dokumentinių filmų, kurie būdavo reguliariai rodomi įvairių kino festivalių programose. Net tris kartus laimėjo „Grimme“ apdovanojimą.

Režisierius nuo pat pirmųjų akimirkų sekė Palestinos miesto Dženino (Jenin) sugriuvusio kino teatro atgaivinimo projektą. Kadangi pastato atkūrimas nebuvo įmanomas be abiejų pusių – žydų ir palestiniečių – dalyvavimo, „Dženino miesto kinas“ tampa tarpkultūrinio dialogo mezgimosi vieta. Filmo „Dženino miesto kinas“ („Cinema Jenin“) peržiūros ir susitikimas su režisieriumi vyks Vilniuje, kino teatruose „Multikino OZAS“ (spalio 20 d.) ir „Skalvijoje“ (spalio 21 d.).

Nemažiau intriguojantis susitikimas žiūrovų laukia su iš Olandijos atvykstančia kino kūrėja Klaartje Quirijns. Ji yra olandų filmų ir televizijos laidų režisierė bei prodiuserė. Nyderlanduose režisierė dirbo dokumentikos režisiere ir prodiusere didžiausiems visuomeniniams transliuotojams (VPRO, IKON ir NPS). Kurį laiką K. Quirijns gyveno Niujorke, kur taip pat kūrė dokumentiką.

„Nepatogaus kino“ festivalyje šios režisierės filmai buvo rodyti jau ne kartą, tačiau Lietuvoje jai dar neteko svečiuotis. Šį kartą festivalyje bus rodomas 2011 metais sukurtas filmas „Taika ar teisingumas“ („Peace vs. Justice“). Filme pasakojama, kaip daugiau nei dvidešimt metų Ugandos vyriausybė bando nugalėti sukilėlio Džosefo Koni (Joseph Kony) vadovaujamą Dievo Pasipriešinimo Armiją (Lord's Resistance Army (LRA). Šiandien liūdnai pagarsėjusios vaikų-kareivių pajėgos siaučia Sudane ir Konge, o pats Koni tebesislapsto laisvėje. Filmas parodo, koks sudėtingas gali būti tarptautinio teisingumo vykdymo procesas, kai į jį žvelgiama labai skirtingai. Filmo aptarimas ir susitikimas su režisiere vyks spalio 18 d. kino teatre „Skalvija“.

Festivalio organizatoriai kviečia nepraleisti susitikimo ir su filmo „Panko sindromas“ („Kovasikajuttu“) režisieriais iš Suomijos – J-P Passi ir Jukka Karkkainen. Apdovanojimus įvairiuose kino festivaliuose renkantis suomių filmas pasakoja apie pankišką gyvenimą ir ėjimą prieš srovę. Pagrindinai filmo herojai ¬– Pertti, Kari, Toni ir Sami – kaip turbūt kiekvienos normalios pankroko grupės nariai, mėgsta alų, garsiai keikiasi, viešai aiškinasi santykius, bet į muziką žiūri rimtai. Skirtumas tik tas, kad kiekvienas šios kylančios suomių pankroko grupės narys turi protinę negalią. Filmo aptarimas ir susitikimas su režisieriais vyks spalio 19 d. kino centre „Multikino“ ir spalio 20 d. „Skalvijoje“.

Šeštasis dokumentinių filmų festivalis „AdHoc: Nepatogus Kinas“ vyks spalio 17–24 d. Vilniuje (kino centras „MULTIKINO“ (pramogų centras „Ozas“), „Skalvija“, Energetikos ir technikos muziejus). Iš karto po Vilniaus festivalis keliasi į Kauną (spalio 25–30 d., M. Žilinsko dailės galerija, VDU menų galerija 101). Lapkričio mėnesį festivalis keliaus po mažesnius miestus: Šiauliai (Ch. Frenkelio vila, lapkričio 6–10 d.) Klaipėda (Kultūrų komunikacijų centras, lapkričio 7–11 d.), Alytus (lapkričio 8–11 d.), Marijampolė (lapkričio 9–11 d.), Utena, Ukmergė ir Panevėžys (lapkričio 14–17 d.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)