Prancūzų režisierės Estelle Larrivaz ir ukrainiečių kūrėjos Evos Neymann juostos pirmąją viešnagės dieną, spalio 16 d., kvies pažvelgti į mus supantį pasaulį.

„Premier Plans“ (Prancūzija) kino festivalyje publikos apdovanojimą pelniusi Estelle Larrivaz drama „Gyvūnų rojus“ – tai pasakojimas apie vienos šeimos nuotykį, per kurį autorė gilinasi į regimybės ir tikrovės dialektiką. Tarptautinio Karlovi Varų kino festivalio (Čekija) programos „Vakarietiški Rytai“ pagrindinį apdovanojimą gavusioje Evos Neymann dramoje „Namas su bokšteliu“, nukeliančioje į priešpaskutinius Antrojo pasaulinio karo metus Sovietų Sąjungoje, istoriniai faktai panaudojami asmeniškam autorės požiūriui į visuomenę atskleisti.

Iš „Tapatumų“ programos į Panevėžį spalio 17 d., trečiadienį, atkeliaus Harmony Korine, Alexey Fedorchenko ir Jano Kwiecinskio filmas „Ketvirtoji dimensija“. Tai trys unikalios aukštesnio egzistencijos lygmens – ketvirtosios dimensijos – interpretacijos, kurias jungia bendra idėja: dvasinį nušvitimą sąlygoja nuolatinis vidinis kismas, požiūrių kaita. Tą pačią dieną suomių režisierės Saaros Cantell drama „Po tuo pačiu dangum“ pasakos tris istorijas apie trijų tos pačios giminės moterų gyvenimus trijų dešimtmečių laikotarpiu. Lygindama moterų gyvenimus autorė ieško atsakymų į klausimus, kaip individo asmenybę nulemia išoriniais aplinkybės, kiek laisvės iš tiesų yra pasirinkimo laisvėje.

Išskirtinio žiūrovų dėmesio vertos kino juostos iš latvių režisieriaus Rolando Kalninio ir švedų režisieriaus Roy Anderssono retrospektyvų. Spalio 18 d. kino mylėtojai turės progą išvysti labiausiai nuo sovietinės cenzūros nukentėjusį Rolando Kalninio filmą „Pajūrio klimatas“, kuris, įpusėjus filmavimui, buvo sustabdytas ir didžioji dalis filmuotos medžiagos sunaikinta. Tai, ką matys festivalio žiūrovai, yra 1992-aisiais iš likusios medžiagos sumontuotas trumpametražis filmas, įrodantis, kad „Pajūrio klimatas“ būtų buvęs vienas originaliausių kada nors sukurtų latviškų filmų. Spalio 20 d. bus galima pamatyti ilgu apdovanojimų sąrašu įvertintą Roy Anderssono kino juostą „Tu gyvendamas džiaukis“.Tai klasikines naratyvo struktūras laužanti komiška drama apie žmogiškos būtybės didybę ir menkumą, jos džiaugsmą ir liūdesį, pasitikėjimą savimi ir nerimą.

Paskutinę Kauno kino festivalio Panevėžyje dieną, spalio 20 d., panevėžiečiai turės galimybę išvysti didžiuosius Lietuvos miestus jau apkeliavusią tarptautinio pripažinimo sulaukusią Irano režisieriaus Asgharo Farhadi kino juostą „Išsiskyrimas“. Vienas įsimintiniausių 2011 m. filmų, apdovanotas „Oskaru“ geriausio užsienio filmo kategorijoje, pasakos jaudinančią istoriją apie meilę, atsakomybę ir pasiaukojimą.

Viešnagę vainikuos lietuvių režisierės Dovilės Gasiūnaitės pirmasis pilnametražis filmas „Narcizas“, 2012-ųjų Lietuvos kino ir televizijos apdovanojimuose nominuotas trims „Sidabrinėms gervėms“. Šiuolaikinėje antikinio mito versijoje autorė savitai sprendžia amžinąjį tapatumo klausimą. Filme šalia profesionalių aktorių iš Graikijos ir Lietuvos vaidina operos solistė Asmik Grigorian, architektė Audronė Kaušpėdienė bei skulptorius Robertas Antinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją