Vienas premjerinių darbų - Linos Lužytės pilnametražis filmas "Žaislai". Režisierė, žiūrovams pažįstama iš trumpametražio filmo "Jau puiku, tik dar šiek tiek", pasakoja apie Baltarusijos žmonių varganą gyvenimą.

"Filme subtiliai atskleidžiamas kaimyninės šalies gyvenimas, kurio mes nelabai pažįstame. Kamera stebi žmones, kurie konkrečioje aplinkoje sprendžia išlikimo klausimus. Netekę darbo, žmonės ieško galimybių parduoti žaislus, kuriuos patys gamina namuose. Jiems neleidžiama prekiauti tais žaislais. Ir, rodosi, toks nekaltas dalykas kaip prekyba žaislais, įtaigiai ir įdomiai atskleidžia, kaip iš tiesų gyvena žmonės Baltarusijoje", - pasakojo G. Arlickaitė.

Kita ne ką mažiau įdomesnė "Scanoramos" lietuviškos programos premjera - Marato Sargsyano filmas "Tėvas". Su juosta „Lernavan” kino pasaulyje sėkmingai debiutavęs Maratas šįkart pasakoja apie Vidą Zenoną Antonovą.

"Jo filmo herojus įrašytas į įdomiausių XX a. Sovietų sąjungos nusikaltėlių knygą. Šiam žmogui pavyko pavogti milijoną rublių iš įvairių valstybinių įstaigų. Vienas iš jo atsarginių planų buvo pabėgti į Afriką, nes su bendraminčiais pagrobė keleivių pilną lėktuvą. Filmo herojus 15-koje skirtingų kalėjimų praleido 20 savo gyvenimo metų. Šiandien jam 71-eri. Jis turi 10 vaikų, 2 anūkus ir naujagimį sūnų. Toks tas Marato "Tėvas", - pasakojo G. Arlickaitė.

Debiutuojantis režisierius Jokūbas Tūras "Scanoramos" lietuviškų filmų programoje pristatys visai kitokią istoriją. Jis pasakoja savo paties piligriminę kelionę per Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Šveicariją iki Šv. Jokūbo kelio Ispanijoje. Nuo XIII a. šiuo keliu piligrimai traukdavo nusilenkti Šv. Jokūbo palaikams, palaidotiems Santiago de Compostela katedroje. Taigi, režisierius nueina šį kelią pats. Ir tas kelias yra jo paties kelias į savo pažinimą ir sielą, kuri ne kiek pasakoja, bet perteikia emocijas ir sukrėtimus, kuriuos patiria piligrimų kelyje.
Ketvirtoji premjera - Martos Dauliūtės premjera "Antra klasė" apie lietuvius, dirbančius medkirčiais Švedijoje.

Lietuviškoje retrospektyvinėje programoje "Laikas eina per miestą" žiūrovai turės progą prisiminti lietuviškus dokumentinius filmus, sukurtus 7-8 dešimtmetyje.

"Pamatysime tikro poetinio kino ištakas. Kalbu apie Almanto Grikevičiaus filmą "Laikas eina per miestą", kurio pavadinimas ir tapo šios programos pavadinimu. Taip pat pamatysime ir Henriko Šablevičiaus "Apolinarą", Edmundo Zubavičiaus - "Mums nebaisūs jokie priešai" ir tai, kaip įdomiai šmaikštavo Gediminas Skvarnavičius. Vien skaitant jo filmų pavadinimus veidą nušviečia šypsena: "Būkit sveik, ufonautai", "Nemanykite nieko svarbaus" - filmas apie girtuoklius, "Kodėl katinui patrumpino uodegą?", "Kur nueisim taip apsiavę?", "Kuo prikasime liežuvį?". Tai - keletas šmaikščių ir ironiškų žvilgsnių į pilką sovietinę realybę", - pasakojo G. Arlickaitė.

Lietuviškoje programoje rado vietos ir viena labai svarbi sukaktis - režisieriaus Audriaus Stonio filmas "Neregių žemė" švenčia savo 20-metį. Šis filmas yra vienintelis lietuviškas darbas, įvertintas Europos kino akademijos apdovanojimu kaip geriausias dokumentinis filmas. "Neregių žemės" seansas bus komponuojamas su kito labai garsaus jubiliato filmu - poetinės dokumentinės šedevru vadinamu "Koyaanisqatsi". Tai amerikiečių režisieriaus Godfrey Reggio filmas, švenčiantis 30-metį. Šiuos du filmus vienija priklausomybė poetinės dokumentikos kategorijai.

Visa "Scanoramos" programa bus paskelbta spalio 25 dieną. Europos šalių kino forumas vyks lapkričio 8-18 dienomis Vilniuje, lapkričio 15-25 d. Kaune, lapkričio 22-25 d. Klaipėdoje ir lapkričio 24-25 d. Šiauliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją