G. Jurevičiūtė. „Susipažinkite su Fokens“ – tragikomiškas pasakojimas apie dvi garbingo amžiaus prostitutes

Raudonųjų žibintų kvartalas, Amsterdamas. Spalvingai apsirengusi, energinga ir labai simpatiška moteriškė, kuri atrodo apie 60-ties metų amžiaus (iš tiesų jai 69-eri), žingsniuoja miesto gatvėmis. Vėliau užsuka į parduotuvę, ten džiaugsmingai pasisveikina su pardavėju ir paprašo dėžės prezervatyvų. Taip, jai jų prireiks, nes ji, net ir sulaukusi tiekos metų, vis dar užsiiminėja prostitucija. Ir ji tai daro jau pusę amžiaus.

Įdomybės tuo dar nesibaigia: jos dvi ir jos – identiškos dvynės. Luisa ir Martina Fokens abi penkiasdešimt metu dirbo prostitutėmis Amsterdamo Raudonųjų žibintų kvartale. Tol, kol prieš du metus Luisa pasitraukė į pensiją, nes dėl artrito tiesiog nebesugebėjo fiziškai daugiau tuo užsiimti. O Martina, nematydama galimybių išsilaikyti iš valstybinės pensijos, dirba toliau.

Abi seserys be galo žavingos, linksmos ir šelmiškos. Jos kalba viena kita pertraukdamos, pramaišiui, taip kad sunku pasakyti, kada kurios žodžius iš tiesų girdime. Tiesą pasakius, viso filmo metu yra sunku atskirti vieną seserį nuo kitos: jos dažnai net rengiasi taip pat ir beveik viską daro kartu. Net nebedirbdama prostitute, Luisa dažnai palaiko seseriai kompaniją viliojant klientus.

Filmas yra tarsi persisėmęs seseris nuolat lydinčios geros nuotaikos ir tokio šokčiojimo nuo vienos temos prie kitos. Tad filmas, kaip ir jų pokalbiai, atrodo ne itin vientisas, sudarytas iš atskirų, ne itin glaudžiai susijusių epizodų. Kartu su seserimis mes vaikštome po Raudonųjų žibintų kvartalą ir išgirstame istorijas apie jų buvusius ir esamus klientus, kaip kvartale keitėsi normos (anksčiau, merginai per aukštai atidengus kulkšnį, į langą drausmindamas pabelsdavo policininkas, o šių dienų prostitutės savo kambarėliuose prekiauja kokainu), apsilankome sekso prekių parduotuvėje, kurioje seserys Fokens nagrinėja naujausius vibratorių pavyzdžius, leidžiame su jomis laiką paplūdimyje.

O Martinai įsileidus kūrybine filmo grupę į savo mažą darbo kambarėlį, esame supažindinami su prostitutės darbo užkulisiais. Tampame netgi vienos, itin keistos sadomazochistinės sesijos liudininkais. Stebint tokias filmo scenas, stebina tai, kiek klientų visgi sutinka, kad sekso scenos būtų filmuojamos.

Visos šios istorijos ir darbo užkulisiai filme pateikiami gana žaismingai ir linksmai. Tačiau ilgainiui ima ryškėti ir kita istorijos pusė. Už viso šio linksmo fasado slepiasi liūdesys. Prostitucija nebuvo nei vienos iš seserų savanoriškas pasirinkimas. Prie to jas atvedė despotiškas Luisos vyras: jos pirmasis ir vienintelis savadautojas. Kiekviena iš seserų turi po kelis vaikus, kurie vienu ar kitu metu augo našlaišių ar globėjų namuose. Iš jų išvystame tik vieną: Luisos dukrą, su kuria, panašu, jog mama palaiko gana artimus santykius. Kitų vaikų filme (o gal ir jų gyvenime?) nėra. Ir būtent šie filme nepaliesti dalykai nudiegia labiausiai.

Nepaisant tamsių gyvenimo vingrių, Luisa ir Martina atrodo besimėgaujančios gyvenimu tokiu, koks jis yra. Ir filmas, kuris neužima jokios vertinimo pozicijos, tik stebi šias dvi nuostabias moteris, niekada nepaleidžia mūsų dėmesio ir pabaigoje palieka mus su skambančiu seserų Fokens juoku.

A.Lučinskaitė. Raudonųjų žibintų kvartalo veteranės pasistengs, kad peržiūros metu salėje aidėtų juokas ir susižavėjimo šūksniai

Kiekvienas mūsų turime savitą literatūroje ar kitų pasakojimuose vaizduojamų objektų įsivaizdavimą. Ne išimtis ir pagarsėjęs Raudonųjų žibintų kvartalas, neretai pavadinamas prostitucijos sostine. Savo akimis išvydusi vieną garsiausių pasaulio kvartalų likau kiek nustebinta realybės ir mano mintyse ilgus metus gyvenusio žiniasklaidos sukurto portreto skirtumų. Nepaisant literatūroje kartkartėmis idealizuojamo ir net kiek romantizuojamo Raudonųjų žibintų kvartalo portreto, būtent režisieriai Gabrielle Provaas ir Robas Schröderis jį pavaizdavo tokiu, kokiu lankydamasi Amsterdame jį pamačiau aš.

Režisieriai filme vaizduoja daugiakultūrį, turistų pilną Amsterdamą ir garsiausią jo gatvę, tačiau, priešingai negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, juostos ašimi tampa ne pasaulio sekso sostine laikomas miestas, prostitutės, prekyba kūnais ar Raudonųjų žibintų kvartalas.

Filmo centre – dvi Moterys, prieš kino kamerą prisipažįstančios esančios išmoningomis ir galinčiomis iš be ko išspausti naudos. Tačiau filmas ir ne apie tai. „Susipažinkite su Fokens“ pasakoja dviejų charizmatiškų, identiškų dvynių Martinos ir Luisos gyvenimo istoriją ir ją lydinčią seserų vienybę. Pusę amžiaus Raudonųjų žibintų kvartale savo kūnais prekiaujančios moterys nestokoja humoro jausmo, sąmojo ir, žinoma, drąsos, prieš kino kamerą prabildamos apie tai, ką daugelis būtų linkę nutylėti.

Spalvingame filme, lydimos juostos kūrėjų, seserys ne tik lankosi sekso žaisliukų parduotuvėje ar leidžia laiką paplūdimyje ir tapo, tačiau pasakoja apie fizinius malonumus, vyrus ir prostitucijos subtilybes, aptarinėja vibratorių savybes ir atvirai prabyla apie sunkią savo finansinę padėtį, neleidžiančią padėti taško ilgametėje karjeroje. Jeigu kino salėje ir buvo manančių, jog tomis akimirkomis buvo pasiekta maksimali atvirumo akimirka, jau netrukus režisierių padedamos dvynės leidosi į dar atviresnę kelionę, išdrįsdamos prabilti apie šeimyninio gyvenimo dramas, patirtą smurtą, žlugusį verslą ir gyvenimo kasdienybę. Smagiai čiauškėdamos moterys priverčia susirinkusiuosius kino salėje kvatotis balsu, surimtėti, apgailestauti ir pasinerti į jų gyvenimo karuselę, kurioje netrukus ir vėl aidi juokas.

Septyniasdešimtuosius gyvenimo metus skaičiuojančios dvynės atvirumo akimirką filmą nuspalvina liūdna gaida, prasitardamos, jog toks likimas – ne vėjavaikiškumo ir savo pačių noro atspindys, o sąvaudautoju buvusio Luisos vyro dėka įvykęs postūmis. Tačiau net ir tokią akimirką moterys demonstruoja neblėstančią vienybę – Luisai pasukus Raudonųjų žibintų kvartalo link, jos pėdomis netrukus nusekė ir Martina, siekdama būti šalia ir palaikyti seserį. Perėjusios ugnį ir vandenį dvynės neprarado tarpusavio ryšio, drąsos ir gyvenimo džiaugsmo, neleidžiančio jų gyvenimus užtemdyti liūdesio gaidoms. Šiandien jos – ryškiaspalviais drabužiais vienodai besirengiančios pagyvenusios damos, pelniusios seniausių Amsterdamo prostitučių vardą.

Nepaisant įdomių kompozicijų ir juoką keliančių seserų pasakojimų, filmo kūrėjai koncentravosi į dvynių kasdienybę, jų praeičiai skirdami palyginus nedaug dėmesio. Apie audringus laikus, kuomet vadovavo savo viešnamiui užsiminusioms seserims kūrėjai nesuteikė galimybės plačiau atverti šį gyvenimo tarpsnį, taip pat nesuteikdami galimybės daugiau papasakoti apie asmenines patirtis ir išgyvenimus, patirtus besidarbuojant Raudonųjų žibintų kvartale. Aštrius filmo kampus užapvalinę režisieriai užtemdė ir jų, kaip daugiavaikių motinų santykius su savo atžalomis, tik akimirką skyrę Luisos dukteriai.

Nepaisant Raudonųjų žibintų kvartale tykančių pavojų, laukiančių fotoaparatų ir filmavimo kamerų savininkų, Gabrielle Provaas, Robas Schröderis papasakoja ne kasdieninę istoriją ir nušviečia kitą Amsterdamo Raudonųjų žibintų kvartale matomų langų pusę. Nepabūgę pernelyg atvirauti režisieriai pristato ne tik atvirai pasakojamus seserų išgyvenimus ir jų darbų užkulisius, tačiau ir filmuoja atviras Martinos ir jos klientų intymumo scenas, tad ketinantiems apsilankyti filmo „Susipažinkite su Fokens“ siūlyčiau atkreipti dėmesį į amžiaus cenzą. Na, o viskuo kitu pasirūpins žavingosios seserys Fokens - eidami į šį filmą gerą nuotaiką galite palikti namie – Raudonųjų žibintų kvartalo veteranės pasistengs, kad peržiūros metu salėje aidėtų juokas ir susižavėjimo šūksniai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją