"Skalvijos" kino centras, pasak jo vadovų, vienintelis Vilniaus miesto kino teatras išliko nesunaikintas ir kitų metų kovo mėnesį švęs auksinį 50-mečio jubiliejų. 1963-iųjų kovą buvo atidarytas dviejų salių "Planetos" kino teatras, o 1997 m. šiai kino erdvei buvo suteiktas "Skalvijos" pavadinimas.

Belaukdama jubiliejaus, "Skalvija" ketina priminti Vilniaus kino teatrų istoriją - prieš seansus rodyti senosios kino kronikos fragmentus bei skaidres su istoriniais kino teatro gimimo faktais.

"Manome, kad labai svarbu kalbėti apie mūsų istoriją, nes vilniečiui žiūrovui, kuris eina į "Skalviją", labai svarbu suvokti, kad tai yra kino teatras, kuris nebuvo uždarytas, kuris nėra komercinė vieta, kuris yra išlaikęs savo tradicijas ir sėkmingai vysto nekomercinio kino rodymo tradicijas", - pabrėžė "Skalvijos" kino centro direktorė Vilma Levickaitė.

"Skalvijos" kino centro programų koordinatorė Sonata Žalneravičiūtė, patyrinėjusi pusšimčio metų senumo spaudą, surinko istorinius faktus apie šio kino teatro gimimą. Menininkams skirtas pastatas Neries pakrantėje, dabartinėje A. Goštauto gatvėje, iškilo 1961 metais, tačiau kino teatras pirmajame jo aukšte įsikūrė gerokai vėliau - po dvejų metų, o pirmieji kino filmai tuometinės "Planetos" ekrane pradėjo suktis 1963 m. kovo 13 d.

Pasak V. Levickaitės, pasitinkant jubiliejų, laukiama svarbių techninių naujovių pereinant prie skaitmeninio kino rodymo formato. Dar šių metų pabaigoje "Skalvijoje" turėtų būti sumontuotas brangus naujas skaitmeninis kino projektorius, leisiantis matyti daug geresnės kokybės vaizdą ir girdėti geresnį garsą.

"Tai sumažintų ir kaštus kino rodymo, kadangi nebelieka fizinio pavidalo kino, tai automatiškai visi kino teatrai prieina prie įvairesnio turinio ir daugiau filmų. Mes irgi norime neatsilikti nuo šitos technologinės pažangos, todėl tikiuosi, kad dar šiemet pastatysime tą projektorių, kuris kainuoja 350 tūkst. Lt. Mums padeda Vilniaus miesto savivaldybė, Kultūros ministerija, Europos Komisija", - vardijo "Skalvijos" direktorė.

Be jubiliejui paminėti skirtų renginių ir parodų, "Skalvijoje" vyks tradiciniai kino renginiai: po Lenkų kino savaitės seansų rugsėjo 20 dieną prasidės 9-asis tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis, o gruodį numatoma kino klasiko Mikelandželo Antonionio (Michelangelo Antonioni) filmų retrospektyva.

Tradiciškai "Skalvijoje" naujojo sezono metu vyks festivaliai "AD HOC: Nepatogus kinas", "Tindirindis", "Scanorama", "Žiemos ekranai", "Kino pavasaris", suksis repertuariniai filmai. "Skalvijos" kino akademija vėl mokys jaunąją publiką žiūrėti ir kurti filmus, bus rengiamos "Mokausi iš kino" peržiūros pedagogams bei moksleiviams, mažieji žiūrovai kviečiami į "Karlsono kiną" ir animacijos dirbtuves, o vyresnieji - į seansus senjorams.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)