"Tai įvairiausias mūsų visų laikų pretendentų sąrašas, atstovaujama 72 šalims, - žurnalistams sakė vienas Toronto tarptautinio kino festivalio direktorių Cameronas Bailey. - Šiemet prisistato ir daug naujų kino kūrėjų".

Festivaliams vis labiau konkuruojant tarpusavyje, jiems reikia kažkaip išsiskirti, tad jie vis labiau stengiasi iškelti savo premjeras.

Toronte šiemet įvyks 146 pasaulinės premjeros. Tarp jų yra Beno Afflecko filmas "Argo", kuriame pasakojama apie JAV ambasados Teherane šturmavimą 1979 metais, ir indų juosta "English Vinglish", su kuria į ekranus po 14 metų sugrįžta ryškiausia Indijos aktorė Sridevi.

Pirmą kartą bus parodyta ir šeimos drama "Silver Linings Playbook", kurią pastatė "Kovotojo" (The Fighter) režisierius Davidas Russellas ir kurioje vaidina Bradley Cooperis ir Robertas De Niro, taip pat - Chen Kaige "Įstrigę tinkle" (Caught in the Web).

Toronto festivalyje taip pat pirmą kartą po kiekvienos peržiūros numatomi pokalbiai su ekspertais, tokiais kaip politologė Janice Stein ir buvęs Kanados opozicijos lyderis Michaelas Ignatieffas.

Festivalis ketvirtadienį vakare prasidės futuristiniu veiksmo trileriu "Kilpininkas" (Looper), kuriame vaidina Bruce'as Willisas, Josephas Gordonas-Levittas ir Emily Blunt. Kino šventė, kurioje bus parodyti 289 vaidybiniai ir 83 trumpametražiai filmai, truks iki rugsėjo 16 dienos.

Festivalis populiarumu skųstis negali ir tradiciškai yra svarbus renginys apie "Oskarus" galvojančioms kino studijoms bei platintojams.

Šiemet ant festivalio raudonojo kilimo turi pasirodyti tokios žvaigždės kaip Jackie Chanas, Tomas Hanksas, Halle Berry, Billas Murray, Robertas Redfordas, R.De Niro, Colinas Firthas, Jamesas Franco, Adamas Sandleris, Salmanas Rushdie, Willas Smithas ir Johnny Deppas.