Biletų pardavimai 2012 gegužės pirmo savaitgalio – rugsėjo pirmo svaitgalio periodu gerokai smuko – jų parduota vos 532 mln. bilietų. Tikėtina, jog po galutinių skaičiavimų paaiškės, kad šis vasaros sezonas buvo vangiausias nuo 1993 metų.

Hollywood.com analitiko Paulo Dergarabediano skaičiavimais, nuo pirmo gegužės iki pirmo rugsėjo savaitgalio surinkta ne daugiau 4.27 mlrd. dolerių pajamų. Praeitais metais per tą patį laikotarpį buvo surinkta 3 procentais daugiau – 4,4 mlrd. dolerių.

„2012 metų filmų programa leido tikėtis, kad šią vasarą kino teatruose lankysis rekordiškai gausiai – vien įspūdngi filmų pavadinimai piršo mintį, kad pralensime praeitos vasaros rodiklius. Vis dėlto, tiek žiūrovų kiek tikėtasi, į daugumą šių, rodos, itin didelio populiarumo turėjusių sulaukti filmų nesusirinko“, – konstatavo Hollywood.com analitikas.

Dar neatėjus vasarai žiūrovai buvo kur kas aktyvesni – Holivudas skaičiavo 20 proc. didesnes pajamas nei pernai. Tikėtasi, kad tokios tendencijos tęsis ir vasarą, tuo labiau, kad vasarą rodyti parinkti filmai rodėsi esąs išties stiprūs ir patrauklūs žiūrovui kaip niekad. Vietoje prognozuotos sėkmės – netikėtas nusivylimas. Pirmąkart per septynerius metus vasaros sezono pajamos ne augo, o sumažėjo.

„Keršytojai“ Amerikoje surinko 618 mln. dolerių, Batmano trilogijos paskutinysis filmas „Tamsos riterio sugrįžimas“ – apie 430 mln. dolerių. Skaičiuojama, kad pajamos iš šių dviejų filmų sudarė ketvirtadalį viso vasaros sezono pajamų. Pasaulio mastu, „Kersytojų“ pajamos pasiekė 1,5 mlrd. dolerių, „Tamsos riterio“ – perkopė 1 mlrd. dolerių ribą.

„Nuostabusis Žmogus Voras“ Amerikoje surinko 258 mln. dolerių. Animaciniai filmai „Karališka drąsa“ ir „Madagaskaras 3“ surinko po 200 mln. dolerių JAV. Tiek pat surinko ir komedija „Tedas“. „Vyrai juodais drabužiais 3“ ir „Snieguolė ir medžiotojas“ surinko po 100 mln. dolerių.

Apžvalgininkai pastebi, kad vasaros sezono pajamas neigiamai paveikė Londono olimpinės žaidynės, atitraukusios tam tikrą dalį žiūrovų, ir išpuolis Kolorado kino teatre per „Tamsos riterio sugrįžimo“ premjerą. Primename, tuomet žuvo 12 žmonių.

Didžiųjų Holivudo studijų atstovai tikisi, jog verslo reikalus pagerins rudens sezonas. Jo metu planuojamos Jameso Bondo „Skyfall“, paskutiniosios „Twilight“ dalies ir pirmosios „Žiedų valdovo“ preliudijos dalies „Hobitas: Netikėta kelionė“ premjeros.