„Ši subtili komedija – tai unikali patirtis. Gyvenime tikriausiai nuogos kaimynės neįleistum, o čia gali nebijodamas pasekmių rizikuoti. Visgi, mintyse sukirba abejonė ir tai leidžia taip įsijausti į filmą, jog galiausiai užmiršti, kad esi kino teatre“, – sako Rimantė Daugėlaitė, „Vilniaus kino šortų“ direktorė.

Filmo pradžioje pakiliai nusiteikęs pagrindinis herojus Novakas su gėlių puokšte grįžta namo. Šiandien jo žmonos gimtadienis. Prie buto durų vyrą pasitinka tik rankšluosčiu prisidengusi gražuolė kaimynė. Ji netyčia užtrenkė savo buto duris ir prašo priimti į jo butą. Ką daryti?

Tai tik pirma komiška situacija ir pirmoji dilema, kuriai išspręsti prireiks filmo žiūrovų pagalbos. Paspaudę žalią ar raudoną mygtuką jie nuspręs, įleisti kaimynę ar palikti už durų. Be nuogos kaimynės dar laukia automobilių lenktynės, gaisras daugiabutyje ir kitos netikėtos situacijos.

Specialiai dėl šio filmo į Lietuvą atvyksta profesionalų komanda iš Čekijos. Kai juosta buvo pristatyta pirmą kartą, 1967-aisiais, seanso metu prieš publiką pasirodydavo moderatorius ir žiūrovai balsuodavo plojimais. Dabar žiūrovams bus išdalinti pulteliai, kuriais jie ir “valdys” personažus.

„Visų pirma, žmonėms patinka žaisti, o antra, „Kinoautomatas“ yra puiki komedija. Kone po kiekvieno seanso žiūrovai plojo ir šaukė: „Pakartot!“, – apie žiūrovų reakcijas pasakoja režisieriaus dukra Alena Činčerova.

Būtent jos iniciatyva „Kinoautomatas“ prieš šešerius metus sugrįžo į kino ekranus ir pradėjo kelionę po tarptautinius festivalius. Nors pirmą kartą režisieriaus Radužo Činčeros sukurtas filmas buvo parodytas dar 1967 m. EXPO parodoje Monrealyje. Deja, iki 2006-ųjų filmą matė tik saujelė laimingųjų – po parodos komunistinė Čekoslovakijos valdžia jį įtraukė į draudžiamų kino juostų sąrašą.

Tačiau Alena, paaukojusi daug laiko ir pastangų, atkūrė filmą.

Per šešerius metus filmas apsilankė Vašingtone, Londone, Briuselyje, Milane ir kituose pasaulio didmiesčiuose.

Rugsėjo 6-8 dienomis „Kinoautomatas“ bus rodomas sostinės kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, kitos „Vilniaus kino šortų“ programos – „Skalvijoje“ ir „Pasakoje“. Vėliau festivalis apsilankys ir kituose miestuose: Kaune – rugsėjo 11-13 d., Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje – 12-15 d. ir Nidoje – 13-15 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)