Siekia gauti Lietuvos pilietybę

„Aš suprantu lietuviškai, bet kalbu blogas, - su anglišku akcentu lietuviškai prabyla Oona. - Šeimoje su artimaisiais bendraudavau angliškai. Tačiau lietuviškai suprantu tikrai daugiau nei galiu pasakyti. Prieš „Lošėjo“ filmavimą lankiau lietuvių kalbos kursus. Intensyviai mokiausi ir prieš atvykdama į Lietuvą. Tačiau Los Andžele nėra daug lietuvių, tad gilinti kalbos įgūdžius nebuvo lengva. Nuo vaikystės klabėjau angliškai. Mano mama amerikietė (Hollis Melton). O tėvas dėl jam vienam žinomų priežasčių manęs šios kalbos taip pat nemokė. Taip, man dabar gėda. Būtų buvę daug lengviau, jei lietuviškai būčiau pradėjusi mokytis dar vaikystėje, bet aš dabar labai stengiuosi. Mano tikslas ateityje išmokti kalbėti sklandžia lietuvių kalba. Jaučiuosi esanti ne tik amerikietė, bet ir lietuvė, todėl jau ruošiu dokumentus gauti Lietuvos pilietybę. Greitai oficialiai galėsiu save vadinti lietuvaite. Dėl to labai džiaugiuosi. Nuo vaikystės didžiavausi tuo, kad mano tėtis kilęs iš Lietuvos“.

Nepaisant to, kad J. Meko vardas yra žinomas visame pasaulyje, menininko dukra prisipažįsta, kad jos giminystės ryšiais labiausiai akcentuojami Lietuvoje, ne Amerikoje. „Lietuvoje tėvo vardas visiems žinomas. Čia aš labai didžiuojuosi būdama jo dukra. Amerikoje viskas yra šiek tiek kitaip. Žinoma, ir ten aš didžiuojuosi būdama jo dukra, tačiau ne visiems amerikiečiams kažką sako Jono Meko vardas. Todėl už Atlanto aš esu tiesiog aš. Lietuvoje išgirdę pavardę Mekas ar Mekaitė iš karto sieja mane su mano tėvu“, - prisipažįsta Oona.

Apie O. Mekas lietuviškas šaknis byloja ir jos vardas Oona (tariasi Una, - aut., past.). Tiesa, nepaisant to, kad tėvai dukrai parinko airišką Onos variantą, Lietuvoje gyvenantys giminaičiai ją vadina Ona. „Man labai miela turėti du vardus, - juokiasi ji. - Lietuviškas Ona, angliškas Anna, airiškas Oona – visi jie reiškia tą patį. Tik skirtingose šalyse tariamas skirtingai.“

Prieš tai O. Mekas Lietuvoje lankėsi du kartus – pirmąjį, kai dar buvo vaikas, vėliau jau suaugusi. „Taigi dabar yra trečias kartas. Paskutinį kartą lankiausi čia su savo tėvu ir broliu. Aplankėme giminaičius, gyvenančius Biržuose ir Semeniškiuose. Šįkart čia pabuvau ilgiausiai – devynias savaites. Ir man čia be galo patinka. Vilnius yra tobulas miestas – nei per daug didelis, nei per mažas, - įspūdžiais dalinasi Užupyje gyvenusi aktorė bei režisierė. - Vilnius man šiek tiek primena Los Andželą, kur taip pat yra daug mažų jaukių bendruomenių. Filmavomės ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje. Turėjau porą laisvų dienų, buvau nuvykusi į Nidą, Juodkrantę, kuri man yra viena įspūdingiausių ir ypatingiausių Lietuvos vietų. O kitais metais čia apsilankysiu su savo naujausia kino juosta „The Sleepy Man“, kuriame pagrindinius vaidmenis atlikau aš ir Oskarui nominuotas Johnas Hawkes“.

Holivudas nesudomino

Šįkart nepriklausomų kūrėjų juostose besifilmuojanti profesionali aktorė į Lietuvą atvyko su tikslu – čia ji dalyvavo bendrame lietuvių ir latvių ("Uljanos kim studija" ir "Locomotive productions") kuriamame filme „Lošėjas“. Filmą režisuoja Ignas Jonynas.

Dukros darbu savo tėvynainių žemėje apsidžiaugė ir pats J. Mekas. „Jis buvo labai laimingas, kai sužinojo, kad vykstu filmuotis lietuviškame kine. Tėtis skambino man kiekvieną savaitę norėdamas sužinoti, kaip man sekasi, ką veikiu. Jis mane labai palaiko ir didžiuojasi“, - pasakoja ji.

Kodėl avangardinio meno pradininko dukra nepasirinko Holivudo? „To negali pasirinkti. Taip tiesiog nutinka. Dabar yra tik keli didelio biudžeto Holivudo filmai. O dauguma yra nepriklausomų kūrėjų. Patekti į tuos kelis holivudinius – labai sunku. Tačiau su nepriklausomais kino kūrėjais dirbti yra kur kas įdomiau. Nes didelio biudžeto filmų kūrėjai labiausiai suinteresuoti auditorija. Nepriklausomame kine gali daugiau gilintis į scenarijų, režisūrą ir savo viziją“, - sako O. Mekas, kurią prisikviesti nusifilmuoti lietuviškame kine mūsų kūrėjai kvietė net keletą metų.

Sunkiausia vaidinant buvo kalbėti lietuviškai

Dėl to, prisipažįsta, ji jaučiasi labai pagerbta. „Juk nebuvau vienintelė aktorė, kuri pretendavo į pagrindinį „Lošėjo“ vaidmenį. Labai džiaugiuosi, kad pasirinko būtent mane. Viliuosi, kad savo darbą atlikau gerai, nes pastangų įdėjau išties labai daug, - pasakoja Oona. - Juostos scenarijus buvo be galo įdomus. Režisierius ir visa kūrybinė komanda dirbo išties profesionaliai. Tikiuosi čia sugrįžti ir sukurti dar vieną filmą ne tik kaip aktorė, bet ir kaip režisierė“.

Paklausus, kas buvo sunkiausia kuriant pagrindinį vaidmenį lietuviškame filme, O. Mekas ilgai nedvejoja: „Taisyklingai kalbėti lietuviškai. Tačiau, manau, neturėjau dėl to tiek problemų, kiek maniau turėsiu. Labai viliuosi, kad mano tartis buvo gera ir žiūrovai mane supras. Tai man buvo didžiulis iššūkis. Nes vaidindama amerikiečių filmuose net nesusimąstyčiau apie savo kalbą.“

Tiesa, kiek pagalvojusi aktorė prideda, kad filmuojant „Lošėją“ taip pat buvo keletas sudėtingų veiksmo scenų, kurios buvo buvo tikras iššūkis. Prireikė netgi kaskadininkų pagalbos.

Draugauja su J.Lennono sūnumi

Kokią įtaką karjerai, Oonos nuomone, turėjo faktas, kad aktorė yra J. Meko dukra? „Iš tiesų, tėtis mano veiklai darė didelę įtaką, nes aš kiekvieną dieną mačiau jį kuriantį. Tačiau aš darau tai, ką aš myliu, o jis – tai ką myli jis. Tėtis visada man kartodavo, kad negalima daryti kažko tik dėl darbo. Tuo reikia ir mėgautis. To iš jo aš išmokau“, - prisipažįsta aktorė.

Kalbėdama apie savo garsųjį tėvą, O. Mekas neslepia, kad jo dėka vaikystė buvo kitokia, nei daugelio jos bendraamžių. „Augdama su juo, bendravau ir su žmonėmis iš meno pasaulio. Prisipažįstu, kad gyvenau visiškai kitokį gyvenimą nei kiti žmonės. Man labai pasisekė, kad gyvenime turėjau tiek daug meno ir pažinau tiek talentingų, kūrybingų žmonių“, - tikina aktorė.

Oona teisi. J. Mekas bendradarbiavo su daugeliu menininkų, tarp jų ir su legendiniu „bitlu“ Johnu Lennonu ir Yoko Ono. Todėl moteris nuo vaikystės bičiuliaujasi su jų sūnumi Seanu. 

„Mūsų tėvus siejo ypatingas ryšys. Kai buvau mažytė, esu mačiusi ir Johną. Su Yoko iki dabar palaikome ryšius, tačiau ji labai užsiėmusi moteris, o kai žmonės turi veiklos, retai turi laiko susitikimams“, - užsimena ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)