Jis aplenkė po septynias nominacijas gavusį Clinto Eastwoodo filmą "Mergina, verta milijono" (Million Dollar Baby) bei dramą apie Piterio Peno autorių "Ieškant Niekados šalies" (Finding Neverland).

Visos trys juostos buvo nominuotos ir geriausio filmo kategorijoje, kurioje dar varžysis su biografiniu filmu apie dainininką Ray Charlesą "Rėjus" (Ray) bei komedija "Klystkeliai" (Sideways).

Kino meno ir mokslo akademijos prezidentas Frankas Piersonas artėjančią ceremoniją pavadino pirmosiomis Akademijos "žirgų lenktynėmis" per kelerius pastaruosius metus. "(Jos) atviros visiems", - sakė F.Piersonas.

63 metų kino veteranas M.Scorsese, prieš tai šešis kartus nominuotas "Oskarui" ir nė karto jo negavęs, šįsyk nominuotas geriausio režisieriaus kategorijoje už filmą "Aviatorius".

Jis varžosi su 74 metų C.Eastwoodu, kuris pristatytas apdovanojimui ir kaip geriausias režisierius, ir kaip geriausias aktorius. Kieto vyruko etalonu kino ekrane tapęs C.Eastwoodas yra laimėjęs "Oskarą" už geriausią režisūrą, tačiau niekada nebuvo apdovanotas už vaidybą.

"Rėjus" iš viso gavo šešias nominacijas. Viena iš jų - geriausio aktoriaus - teko Jamie Foxxui, filme suvaidinusiam pernai mirusį legendinį aklą soulo atlikėją Ray Charlesą.

Kaip retai nutinka, J.Foxxas buvo nominuotas ir už antrojo plano vaidmenį kriminalinėje dramoje "Nakties įkaitas" (Collateral), kurioje pagrindinį vaidmenį atliko Tomas Cruise'as.

Abi nominacijos tais pačiais metais nė sykio nėra tekusios vienam aktoriui, tačiau kritikai negailėjo pagyrų abiem J.Foxxo vaidmenims.

Melo Gibsono religinė drama "Kristaus kančia" (The Passion of the Christ) gavo tris nominacijas nepagrindinėse kategorijose - ji pristatyta už operatoriaus darbą, grimą ir muziką filmui.

Bushų klaną kritikuojantis Michaelo Moore'o dokumentinis filmas "9/11 pagal Farenheitą" (Fahrenheit 9/11), kurį jo autorius laikė pajėgiu varžytis dėl geriausio filmo apdovanojimo, išvis nebuvo nominuotas.

Geriausio aktoriaus kategorijoje taip pat buvo pristatyti: Donas Cheadle'as už vaidmenį filme "Viešbutis "Ruanda" (Hotel Rwanda), Johnny Deppas už vaidmenį juostoje "Ieškant Niekados šalies" ir Leonardo DiCaprio už vaidmenį "Aviatoriuje".

Geriausios aktorės apdovanojimui nominuotos Annette Bening už vaidmenį filme "Būti Džulija" (Being Julia), Catalina Sandino Moreno už vaidmenį filme "Marija, malonės pilnoji" (Maria Full of Grace), Imelda Staunton už vaidmenį juostoje "Vera Dreik" ("Vera Drake"), Hilary Swank už vaidmenį "Merginoje, vertoje milijono" ir Kate Winslet už vaidmenį filme "Jausmų galia" ("Eternal Sunshine of the Spotless Mind").

Komedija "Klystkeliai" "Oskarams" nominuota penkiose kategorijose, tarp jų ir geriausio antrojo plano aktoriaus, kurio apdovanojimą pretenduoja gauti Thomas Hadenas Churchas, bei geriausios antrojo plano aktorės, kuria pristatyta Virginia Madsen.

Tačiau filmo žvaigždė Paulas Giametti, didelei visų nuostabai, geriausio aktoriaus apdovanojimui nebuvo nominuotas.

Apdovanojimams už geriausią režisūrą pristatyti "Rėjaus" kūrėjas Tayloras Hackfordas, "Klystkelių" režisierius Alexanderas Payne'as ir britas Mike'as Leigh, pastatęs dramą apie abortus darančią moterį "Vera Dreik" ("Vera Drake").

Tarp nominuotųjų už geriausią užsienio filmą yra švedų juosta "Tarytum rojuje" (Sa som i himmelen), prancūzų filmas "Choras" (Les Choristes), vokiečių filmas "Nuopuolis" (Der Untergang), ispanų drama "Vidinė jūra" (Mar adentro) ir Pietų Afrikos juosta "Vakar" (Yesterday).

Pietų Afrikos kūrėjų darbas apdovanojimui pristatytas pirmą kartą. Išliaupsinta kinų juosta "Skraidantys durklai" ("House of Flying Daggers") į nominuojamų užsienio filmų sąrašą nepateko, nors buvo nominuota už geriausią operatoriaus darbą.

"Oskaro" nominacijas paskelbė Kino meno ir mokslo akademijos vadovas F.Piersonas bei "Oskaro" laureatas aktorius Adrienas Brody. Pastarasis prieš kalbėdamas pasipurškė burnos gaiviklio, taip juokais primindamas istoriją, kai atėjęs atsiimti už vaidmenį filme "Pianistas" (The Pianist) laimėto "Oskaro", ilgai bučiavo apdovanojimą įteikusią aktorę Halle Berry.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją