„Oskarą“ 1941 metais pelnęs vengrų kilmės režisierius mirė 1961 metais. Statulėlė bus parduodama birželio 28 dieną Los Andžele. Nuo praeitos savaitės savo kainą už „Oskarą“ galima siūlyti internetu. Pirmadienį didžiausias siūlymas buvo 369 tūkst. dolerių (1,093 mln. Lt).

„Kasablankos“, kur pagrindinius vaidmenis atliko Humphrey Bogartas ir Ingrid Bergman, veiksmas vyksta Antrojo pasaulinio karo metais Maroko Kasablankos mieste. Filme pasakojama viena romantiškiausių istorijų per visą Amerikos kino istoriją. 2007 metais Los Andželo Amerikos filmų institutas juostą įvardijo kaip trečią geriausią per pastaruosius 100 metų.

Anksčiau režisieriui priklausęs „Oskaras“ 2003 metais buvo parduotas „Christie's“ aukcione – už 231 tūkst. 500 dolerių (639 tūkst. 217 Lt) tuomet jį įsigijo magas Davidas Copperfieldas. Kam statulėlė priklausė iki šiol, neatskleidžiama.

N.D. Sanderas teigia, jog per pastaruosius dešimt metų „Oskarų“ rinka aukcionuose išaugo daugiau nei tris kartus.

„Kartais, ypač kai kalbame apie geriausius Holivudo aukso amžiaus filmus, „Oskarai“ vertinami labai brangiai. Panašiai nutinka ir meno dirbiniams bei kolekciniams daiktams“, - teigia aukciono vadovas.

Po 1950 metais „Oskarų“ laureatų ir JAV Kino meno ir mokslo akademijos pasirašyto susitarimo, draudžiančio statulėles parduoti kitiems asmenims (galima parduoti tik Akademijai už 1 dolerio (2,76 Lt) sumą), aukcionuose jos pasirodo labai retai.

Tačiau pastaraisiais metais buvo parduotos kelios iki 1950 metų išdalytos statulėlės. 2011 metų gruodį „Nate D. Sanders“ aukcione už 861 tūkst. dolerių (2,377 mln. Lt) buvo parduotas Orsonui Wellesui už juostos „Pilietis Keinas“ („Citizen Kane“) scenarijų atitekęs „Oskaras“, o 1999 metais „Oskaras“ už geriausią filmą „Vėjo nublokšti („Gone With the Wind“) už rekordinę 1,54 mln. dolerių (4,25 mln. Lt) sumą atiteko atlikėjui Michaeliui Jacksonui.

Aukciono savininko teigimu, klasikiniai Holivudo aukso amžiaus filmai visada sulaukia didžiulio dėmesio ir pasisekimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)