„Įsigilinti į M.K.Čiurlionio charakterį buvo vienas iš lengviausių elementų, nes aš jau daug metų gyvenu jo mintimis, laiškais, rašytiniu palikimu. Bet kai visa tai reikėjo perteikti kine, buvo didelis iššūkis. Tiek psichologiškai, tiek fiziškai, nes man kino sfera nėra pažįstama“, - neslepia pianistas R.Zubovas. - Tačiau man labai padėjo filmo kūrybinė komanda - pradedant Marija Korenkaite, kuri vaidino M.K.Čiurlionio žmoną Sofiją Kymantaitę, baigiant Vidu Petkevičiumi, Andriumi Bialobžeskiu bei kitais puikiais aktoriais.“

Kadangi nebėra žmonių, pažinojusių daugiau nei prieš šimtmetį mirusį M.K.Čiurlionį, sunku buvo nuspėti jo galimas manieras, eiseną, kalbą. Ar pagrindinį vaidmenį atlikusio muziko manymu jam pavyko įkūnyti iškilųjį prosenelį? „Nežinau. Per dar prieš filmavimą nusprendžiau, kad nežiūrėsiu į monitorių ir nematysiu, kas vyksta“, - prisipažino R.Zubovas.

Tačiau filmo kūrėjai nebuvo tokie kuklūs. Filmą kuriančios kino gamybos kompanijos „Artbox“ prodiuserio Kęstučio Drazdausko teigimu, kūrybinė komanda buvo sužavėta pianisto artistiškumu. Anot jo, pagrindinio vaidmens atlikėju liko ypač patenkintas britų režisierius Bobas Mullanas.

„Žmogus gyveno šiuo vaidmeniu visą gyvenimą. Jam net nereikėjo vaidinti, nes jis su M.K.Čiurlioniu buvo visą laiką“, - tikino prodiuseris.

Ar M.K.Čiurlionio proanūkiui neapmaudu, kad filmas apie iškilų menininką sukurtas tik praėjus visam amžiui po jo mirties? „Niekas negali garantuoti, kad rytoj apie jį nebus pradėtas statyti dar vienas filmas. Labai džiaugiuosi, kad atsirado žmogus, kuriam kilo noras įamžinti M.K.Čiurlionį. Užsienio kino kūrėjui svarbi jo asmenybė, meninė patirtis. Tai - labai didelis laimėjimas“, - mano R.Zubovas, prie filmo prisidedantis ir kaip muzikos konsultantas.

Paklaustas, kaip reaguoja į neišvengiamą lyginimą su garsiuoju savo giminaičiu, R.Zubovas tikino šito net nebesistengiantis išvengti. „Prieš 15-16 metų atsakiau sau į šį klausimą. Amerikoje viena muzikologė man pasakė: „Nesitikėjau, kad kada nors gyvenime galėsiu stovėti šalia M.K.Čiurlionio proanūkio ir su juo bendrauti.“ Tada supratau, kad niekada nepavyks išvengti to lyginimo, todėl apie tai tiesiog nebegalvoju“, - prisipažino pianistas.

Vilniaus kino biuro padedama kino gamybos kompanija praėjusią savaitę jau baigė filmavimo darbus. Juosta „Žvaigždžių sonata“ buvo filmuojama Vilniuje, Sankt Peterburge, Trakų Vokėje.

Filmo idėjos autorius, scenarijaus autorius bei režisierius britas B.Mullan yra sukūręs daugybę dokumentinių filmų, dirbęs "Discovery", BBC ir kitiems kanalams. Kino kūrėjas pirmą kartą į Lietuvą atvyko 1999-aisiais ir dėstė Vytauto Didžiojo universitete Kaune. Tuo metu jis ir sužinojo apie M.K.Čiurlionį ir jo kūrybą. Pagrindinius vaidmenis filme atlieka žinomi lietuvių aktoriai. Filme bus kalbama lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis. Filmas „Žvaigždžių sonata“ žiūrovus turėtų pasiekti kitų metų pradžioje.

Kadrai iš "Žvaigždžių sonata" filmavimo aikštelės:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)