K.Vildžiūno filmui, kuris bus pabaigtas šiemet, skirta 422,2 tūkst. litų. Ši kino juosta - dabartinių laikų pasaka apie architektą - svajotoją, statantį futuristinį namelį medyje, gūdžiame miške. Jo drąsa, nuoširdumas ir paprastumas padeda jam pasiekti brandą ir meilę. Filme vaidina Andrius Bialobžeskis, Jurga Jutaitė, Mykolas Vildžiūnas bei kiti.

Iš viso šiemet filmų gamybos ir kino programų projektams iš valstybės biudžeto ir nacionalinės kino rėmimo programos lėšų skirta daugiau nei 3,5 milijono litų.

Apsvarsčiusi beveik šimtą 2004 metais pateiktų paraiškų, Kino taryba iš jų pasiūlė finansuoti 36 projektus. Be K.Vildžiūno projekto lėšų skirta ir dar vienam vaidybiniam pilnametražiui filmui - Algimanto Puipos "Raganos ir lietus" (350 tūkst. litų).

Iš skirtų lėšų taip pat dalinai bus finansuojami du vaidybiniai trumpametražiai filmai - Igno Jonyno "Šokantis kirminas"(300 tūkst. litų) ir Mariaus Ivaškevičiaus "Mano tėvas" (69 tūkst. litų), trys dokumentiniai pilnametražiai filmai - Arūno Matelio "7+" (90 tūkst. litų), Audriaus Stonio "Naujoji martyrologija" (140 tūkst. litų), Kristijono Kučinsko "Paskutinis interviu" (18 tūkst. litų).

Lėšų skirta ir 8-ių dokumentinių trumpametražių filmų gamybai, tarp kurių daugiausia pinigų atiteko Kornelijaus ir Dianos Matuzevičių "Nepaisant visko" (106 tūkst. litų), taip pat 5-iems animaciniams filmams.

Iš kino programų projektų daugiausiai lėšų gavo Lietuvos kino studijos filmuojamas "Valstybės kino metraštis" - 420 tūkst. litų. Taip pat dalinai bus finansuojama "Europos Sąjungos programa "Media mokymai" (34,5 tūkst. litų), "Lietuviško kino sklaidos ir informacijos biuras" (159 tūkst. litų), "Kino pavasaris '05" (80 tūkst. litų) bei kiti projektai.

Dalis lėšų atiteko ir vaidybinių pilnametražių filmų projektų paruošimo finansavimui tarptautinei paramai gauti, kino scenarijaus rašymui.

Kino tarybos pirmininkas Arūnas Stoškus penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje tvirtino, jog nagrinėdami pateiktas projektų paraiškas, Kino tarybos nariai atsižvelgė į projektų reikšmingumą Lietuvos kultūros plėtrai ir propagavimui, ilgalaikį projekto gyvybingumą bei išliekamąją vertę.

Kino taryba vertino ir projekto vykdytojų kvalifikaciją, projekte planuojamos veiklos ekonomiškumą, biudžeto pagrįstumą ir finansavimo iš kitų šaltinių galimybę.

Tuo tarpu į spaudos konferenciją atėjusi kino pasaulio atstove prisistačiusi moteris suabejojo tarybos narių objektyvumu, kadangi savo projektams paramą gavo ir Kino tarybos nariai - festivalio "Kino pavasaris" organizatorė Vida Ramaškienė, režisieriai A.Puipa, A.Stonys.

Kino tarybos narys Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas pripažino, kad dėl finansavimo savo projektui balsuoja ir tarybos narys. "Tačiau tas asmuo negali įtakoti galutinio sprendimo. Sutinku, kad šį dalyką reikia svarstyti, bet nemanau, kad rezultatai būtų labai skirtingi. Kad ir kokia bebūtų komisija, ji turi savo subjektyvių dalykų", - kalbėjo J.Širvinskas.

Dabartinės sudėties Kino taryba sausio 5 dieną jau baigė savo kadenciją - naują tarybą artimiausiu metu turi patvirtinti kultūros ministras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją