Stambule vykusiame festivalyje triumfavusiai E.Vertelytei įteiktas 10 tūkst. eurų piniginis prizas ir statulėlė. Antrosios vietos laimėtojui skirti 7 tūkst., trečiosios - 5 tūkst. eurų piniginiai prizai, šių vietų laimėtojams taip pat įteiktos statulėlės. Į 3 aukščiausius apdovanojimus pretendavo 14 filmų.

E. Vertelytė gausiai festivalio auditorijai pati pristatė savo pirmąjį dokumentinį filmą, sukurtą pasaulinio garso režisieriaus Arūno Matelio studijoje "Nominum". Lietuvaitės triumfą matė visa Turkija - festivalio uždarymo ceremoniją transliavo nacionalinė Turkijos televizija.

Filmas "UB Lama", kurio europinė premjera įvyko Turkijoje, yra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos studijų "Nominum" ir 'Wostok" koprodukcija. E. Vertelytė šiuo metu gilina scenarijaus rašymo žinias magistratūros studijose D. Britanijos Nacionalinės kino ir televizijos mokykloje.

Pripažinimą pelniusiame 50 minučių trukmės dokumentiniame filme E. Vertelytė pasakoja apie dvylikametį mongolą berniuką Galaa, kuris su motina ir jaunesniuoju broliu Turu itin skurdžiomis sąlygomis gyvena sukrypusioje jurtoje Ulan Batoro pakraštyje. Tai - istorija be mistifikavimo, arti žemės ir jurtų, kuriose skurdžiai gyvena daugybė mongolų.

Filmo herojaus tėvas mirė prieš kelerius metus, o be maitintojo likusi šeima verčiasi kaip sugeba. Kaip nors užsidirbti duonai tenka ir dvylikamečiam Galaa. Vaikas pardavinėja cigaretes, bet svajoja tapti išsimokslinusiu ir dvasingu žmogumi.

Berniuko motina mato vienintelę išeitį išvaduoti savo atžalą iš skurdo - ji nusprendžia, kad vaikas turėtų tapti budistų vienuoliu lama. Pamažu tokia perspektyva susidomi ir pats Galaa. Jis bando patekti į didžiausia drausme Mongolijoje pasižymintį vienuolyną. Norėdamas būti čia priimtas vaikas privalo daug mokytis, tačiau, kaip ir kiti bendraamžiai, yra guvus ir išdykęs. Filmas nepateikia atsakymo, ar šis berniukas iš tiesų nori tapti vienuoliu.

Mūsų šalies žiūrovai E. Vertelytės filmą "UAB Lama" iki gegužės 13-osios dar gali pamatyti sostinės kino teatre "Pasaka".

Filmas buvo demonstruotas Europos šalių kino forume "Scanorama", o Tito Petriko darbas šiame filme yra vienas pretendentų būti pripažintas geriausiu kompozitoriaus darbu tradiciniuose lietuvių kino apdovanojimuose "Sidabrinės gervės".

"UAB Lama" jau buvo įtraukta į konkursines dviejų kino festivalių programas JAV. E. Vertelytės filmas yra atrinktas ir į legendinį kino festivalį Krokuvoje (Lenkija). Šio festivalio nugalėtojas nominuojamas europiniam "Oskarui" ir be konkurso kvalifikuojamas JAV "Oskarui". (Sidas Aksomaitis)

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)