Režisieriaus kino kūrybą galima suskirstyti į kelias dalis - menininkų portretus, Lietuvos istorijos bei ryškių asmenybių vaizdavimą ir metafizinių temų nagrinėjimus.

Kaip pranešė "Skalvija", dar studijuodamas V.V.Landsbergis pamėgo dokumentinio filmo portreto žanrą. 1989 metais sukurtas filmas "Tėvas" pasakojo apie poetą Vytautą Bložę ir apie jo tragiško likimo tėvą - pokario vaistininką, gelbėjusį ir partizanus, ir stribus, o vėliau mirusį Sibiro tremtyje.

V.Bložė pasirodo ir V.V.Landsbergio filmuose "Koncertas" (1990), pasakojančiame apie sovietmečiu gyvavusią pogrindinę literatų gyvenimo tradiciją rengti poetinius vakarus ant Kornelijaus Platelio namo stogo, bei "Švendubrės šamanas" (2001).

V.V. Landsbergis savo filmuose įamžino ne vieną menininką, iškilią ir svarbią Lietuvos istorijos asmenybę. Savotišką ciklą sudaro V.V.Landsbergio filmai apie žymius lietuvių dailininkus Petrą Repšį (1993), Stasį Eidrigevičių ("Penkios novelės apie Stasį", 1994), Šarūną Sauką ("Pragaras", 1992), Vytautą Kašubą ("Svečiuose pas Vytautą Kašubą"), filmininką Joną Meką ("Jono Meko antologija", 2000; "Niujorkas - mano šuo", 2004), poetę Nijolę Miliauskaitę ("Verdenė", 2004), rašytoją Grigorijų Kanovičių ("Iš niekur, į niekur", 2002).

1993 metais apie šlovingą mažo Dzūkijos miestelio istoriją papasakojęs filmas "Perlojos respublika" tapo V.V. Landsbergio filmų apie Lietuvos istoriją bei ryškias jos asmenybes įžanga.

1995 metais pasirodė pilno metražo filmas "Baladė apie Daumantą", kuriame režisieriui pavyko susieti legendinę Lietuvos pasipriešinimo asmenybę ir poeziją. 1996 metais buvo sukurtas pilno metražo dokumentinis filmas "Vilties prezidentas", skirtas ambasadoriui Stasiui Lozoraičiui.

Retrospektyvos žiūrovai turės galimybę pamatyti ir režisieriaus filmą "Visa teisybė apie mano tėvą", kurio herojus - Sajūdžio kūrėjas, muzikologas ir politikas Vytautas Landsbergis.

Išskirtinę vietą šioje portretų galerijoje užima filmas apie krepšininką Arvydą Sabonį - "Sabas" (1997), kuris bene ryškiausiai atspindi režisieriaus stilių: filme sukaupta daug unikalios archyvinės medžiagos, tačiau kino pasakojimas nesitenkina vien faktų pateikimu ir plataus konteksto sukūrimu, nes režisierius randa intymią - kartais poetišką, kartais šiek tiek ironišką intonaciją.

1998 metais sukurtas filmas "Apie apreiškimus", pasakojęs apie Keturnaujienoje gyvenančią Anelę Matijošaitienę, kurios regėjimus režisierius lygino su kitomis garsiosiomis apsireiškimų vietomis, bei savamoksliam skulptoriui, vienuoliui mistikui Viliui Orvydui (1952 -1992) skirtas filmas portretas (2001) žymėjo režisieriaus posūkį link metafizinių temų.

2004 metais sukurtame "Dabar ir mūsų mirties valandą" režisierius bando praskleisti nežinomybės uždangą į anapusinį, pomirtinį pasaulį. Filme savo patirtimi filme dalijasi iš komos būklės sugrįžę žmonės. Filmas "Apreiškimai Jonukui" (2004) rodo septynerių metų berniuką, kuris važinėdamas po garsiąsias apsireiškimų vietas svarsto, ar galima kalbėtis su Dievu ir kas yra apsireiškimas.

V.V. Landsbergis kuria ir vaidybinius filmus. Retrospektyvos programoje bus parodyta jo juosta vaikams ir visai šeimai "Jonukas ir Grytutė" (2002), atskleidžianti vaikų fantazijas, džiaugsmus ir netektis. Šiuo detektyvo, melodramos, komedijos, siaubo filmo ir pasakos deriniu režisierius bando atgaivinti kadaise lietuvių kiną išgarsinusį vaikų filmų žanrą.

Retrospektyvos metu keturių filmų pristatymuose "Skalvijoje" dalyvaus ir pats režisierius - 21 dieną, kai bus rodoma kino juosta "Vilius Orvydas", 22 dieną - "Niujorkas - mano šuo" pristatyme, 23 dieną - "Dabar ir mūsų mirties valandą" ir 24 dieną - "Visa teisybė apie mano tėvą".

V.V.Landsbergis baigęs Vilniaus universitetą 1987 metais kartu su kitais būsimais lietuvių kinematografininkais, tarp kurių buvo ir Arturas Jevdokimovas, Algimantas Maceina, Julius Žižliauskas, išvyko studijuoti kino režisūros Tbilisio Š. Rustavelio teatro institute.

Režisierius stažavosi Niujorke, Jono Meko Filmų antologijos archyve bei jaunųjų Europos teatro režisierių kursuose Anglijoje.

V.V.Landsbergiui artima ir kita kūrybos sritis - nuo 1992 metų yra pasirodžiusios aštuonios jo eilėraščių vaikams ir suaugusiems knygos, jis taip pat yra parašęs pjesių, kurių dauguma paties V.V. Landsbergio pastatytos Šiaulių dramos teatre.

1993 metais režisierius V.V.Landsbergis įkūrė studija "A propos". Šioje studijoje kuriami mokykloms skirti filmai apie lietuvių rašytojus. Tarp naujausių V. V. Landsbergio prodiusuotų darbų - rašytojui Jurgiui Kunčinui skirta Agnės Marcinkevičiūtės kino juosta "Beveik laimingas".

Pastaraisiais metais V.V. Landsbergis daug energijos skiria Jono Meko centro Lietuvoje įkūrimui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją