Per 10-ąją Kritikų simpatijų apdovanojimų įteikimo ceremoniją ši nedidelio biudžeto istorija apie du nusivylusius vyrus, kurie važinėjasi po Pietų Kalifornijos vynuogynus, pripažinta geriausiu filmu, be to, buvo pagerbta už geriausius antrojo plano aktorių ir aktorę, už geriausią aktorių kolektyvą ir geriausią scenaristą.

Šis filmas buvo gavęs daugiausiai nominacijų - aštuonias. Jis pralaimėjo geriausio režisieriaus, geriausio aktoriaus ir geriausio kompozitoriaus kategorijose.

Kritikų simpatijų apdovanojimą už režisūrą gavo Martinas Scorsese, pastatęs filmą apie Howardą Hughesą "Aviatorius" (The Aviator). Šios juostos, kuri varžėsi šešiose kategorijose, kompozitorius Howardas Shore'as taip pat paskelbtas geriausiu.

Ne po vieną apdovanojimą gavo dar dvi juostos - "Ieškant Niekados šalies" (Finding Neverland), kuri buvo pagerbta dėl jauno aktoriaus Freddie Highmore'o vaidybos ir šeimos filmo kategorijoje, ir "Rėjus" (Ray), kurio žvaigždė Jamie Foxxas pripažintas geriausiu aktoriumi ir kuris dar buvo apdovanotas už garso takelį. Šie filmai buvo nominuoti atitinkamai septyniose ir keturiose kategorijose.

"Šalikeles" geriausiu metų filmu pripažino tiek Los Andželo, tiek Niujorko kino kritikai.

Iš visų Kritikų simpatijų apdovanojimų laureatų geriausias galimybes laimėti "Oskarą" turi J.Foxxas, įtaigiai įkūnijęs "soulo genijų" Ray Charlesą. Jis buvo vienas iš nedaugelio žmonių, kuriuos užlipusius į sceną auditorija sveikino atsistojusi.

Hilary Swank, kuri prieš penkerius metus gavo "Oskarą" už vaidmenį filme "Vaikinai neverkia" (Boys Don't Cry), buvo išrinkta geriausia aktore. Ji Clinto Eastwoodo filme "Milijono verta mažulė" (Million Dollar Baby), kuris buvo nominuotas keturiose kategorijose, suvaidino boksininkę.

Šį renginį organizavo didžiausia JAV ir Kanados kino kritikų organizacija BFCA ("Broadcast Film Critics Association"), kuriai priklauso 194 nariai, dirbantys televizijose, radijo stotyse ir interneto leidiniuose. Kaip ir Holivudo užsienio žurnalistų asociacijoje, kuri teikia "Auksinius gaublius", daugelis BFCA narių dirba mažai žinomuose leidiniuose ir garsėja entuziastingu žavėjimusi greit pamirštamais filmais. Tačiau abiejų šių asociacijų teikiami apdovanojimai kino pasaulyje vertinami.

Penki pastarieji kritikų išrinkti geriausi filmai ir aštuoni iš devynių režisierių vėliau gavo ir "Oskarus". Tai geras ženklas M.Scorsese, kuris dar nėra gavęs nė vieno "Oskaro". Jis nedalyvavo Kritikų simpatijų apdovanojimų įteikimo ceremonijoje, kuri buvo surengta teatre "Wiltern". Pernai keturių pagrindinių aktorių apdovanojimų laureatai atsiėmė ir Kino meno akademijos teikiamus "Oskarus".

Dabar laukiama "Auksinių gaublių" įteikimo ceremonijos, kuri įvyks sausio 16-ąją. Daugiausiai nominacijų - septynias - turi "Šalikelės".

Kino meno akademijos apdovanojimų nominacijos bus paskelbtos sausio 25-ąją, o laureatai - vasario 27-ąją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją