Dažnas kovinis, dramatiškas, komiškas ar kriminalinis filmas susukamas per 2 - 3 mėnesius, todėl scenarijai jiems tiesiog kepami, o kartais netgi perrašinėjami filmavimo metu. Tuo tarpu, režisieriai Andrew Adamsonas ir Vicky Jenson kartu su kompiuterinės animacijos specialistais darbavosi mažiausiai 4 metus. Tuo pačiu metu aktyviai buvo kuriamas animacinis filmas "Skruzdėliukas Z" (1999 m. pradžioje jis buvo rodomas Lietuvoje ir suviliojo 28 tūkst. žiūrovų), o pagrindinį herojų Šreką turėjo įgarsinti komikas Chrisas Farley, tačiau nelaiku padaugino narkotikų, numirė ir užleido vietą kanadiečiui Mike'ui Myersui (jį Lietuvos žiūrovai turėtų prisiminti iš dviejų filmų apie išsiblaškiusį superagentą Ostiną Pauersą).

Keturi scenarijaus autoriai turėjo daug gražaus laiko viską sudėlioti į savo vietas. Daugiausiai jų dėka "Šrekas" gavosi labai įdomus tiek suaugusiems, tiek vaikams. Siužeto pagrindu čia yra laikoma 1990 m. išleista rašytojo Williamo Steigo iliustruota pasaka, apie kurią Lietuvoje greičiausiai žino tik keletas žmonių. Tačiau tai ne bėda. Filme pamatysite daugybę pačių įvairiausių herojų iš visiems mums puikiai pažįstamų pasakų, tarp jų snieguolę, septynis nykštukus, raudonkepuraitę, pelenę, buratiną, piktą vilką, kuris senelę suvalgė, miegančiąją gražuolę, ugnimi spjaudantį drakoną, raganos užburtą princesę, tris aklus paršiukus, visažinį veidrodėlį ir t.t.

Kad ir koks nepažįstamas yra tas geraširdis žmogėdra Šrekas (tiesa, jokių žmonių jis nevalgo, bet kino platintojai nori, kad šis herojus būtų vadinamas būtent taip), jis nuo pat pirmų seanso minučių sudomins bet kokio amžiaus žiūrovus. Jis yra žalias, storas, bjaurus, stiprus ir smirdantis (nes maudosi purvinoje pelkėje). Gyvena sau vienut vienas miške ir vargo nemato, kol į jo teritoriją iš visų galų subėga įvairiausių pasakų herojai, kurių velniškai nekenčia piktas, žiaurus ir savanaudiškas Lordas Farkadas (jį įgarsina TV serialo "Trečiasis luitas nuo saulės" žvaigždė Johnas Litgow). Iš pradžių Šrekas nesutinka su niekuo derėtis, bet dėl šventos ramybės kartu su daug kalbančiu Asilu iškeliauja susitikti su niekadėju tironu. O šiam trūk plyšk reikalinga princesė Fiona (ją įgarsina žavioji Cameron Diaz), nes tik atšokęs vestuves su ja, galės tapti Karaliumi.

Lordas Farkadas tiksliai suformuluoja užduotį Šrekui - išlaisvinti seksualiąją gražuolę iš verdančios lavos jūroje įrengtos pilies, kurią saugoja raudonas, geltonakis, skraidantis drakonas. O už šį pasiaukojantį darbą pažada pasakų herojams surasti kitą dislokacijos vietą, kad Šrekas toliau galėtų mėgautis vienatve. Žaliajam žmogėdrai toks pasiūlymas patinka, todėl kartu su tuo pačiu Asilu išsiruošia į netikėtumų ir pavojų kupiną kelionę, kuri pakeis jo gyvenimą.

Žiūrint filmą pirmiausia dėmesį patraukia aukščiausios klasės kompiuterinė animacija. Kai akys pripranta prie neįprasto vaizdo (kažką panašaus galėjome matyti tik "Žaislų istorijoje" ir "Skruzdėliuke Z"), pradedi pastebėti kitus "Šreko" privalumus. Tai nenuspėjami siužeto posūkiai (kad būtų įdomiau, jų geriausia nežinoti), daugybė juokingų epizodų, stilingos garsių filmų parodijos (princesė Fiona "Matricos", "Sėlinančio tigro ir tūnančio drakono" ir "Čarlio angelų" stiliumi stipriai sumuša prancūzišku akcentu kalbantį Robiną Hudą ir jo gaują), akivaizdžiai pastebimi pasityčiojimai iš didžiausio konkurento "Walt Disney" (Lordo Farkado rūmai yra įrengti tradiciniu pramogų parkų "Disneyland" stiliumi), gera muzika, įsimintinos dainos (ypač populiarioji "I'm Believer", kurią finale atlieka asilas ir septyni nykštukai) ir šiaip įvairūs mieli niekučiai (žvakė iš Šreko ausies, balionas iš gyvos varlės, saulėgrąžos lapelių loterija, kad nustatyti "myli ar nemyli").

Atskiro pagyrimo žodžio nusipelno komikas Eddie'is Murphy, kurio pavardės kažkodėl net nėra lietuviškame reklaminiame plakate. Nors ekrane jo nesimato, bet, prisiminus paskutinius apgailėtinus šio vyruko pasirodymus filmuose "Daktaras Dolitlis 2", "Pakvaišęs profesorius 2", "Metro" ir "Guru", peršasi mintis, kad animacinėje komedijoje "Šrekas" Eddie'is Murphy atliko vieną iš geriausių vaidmenų per visą aktoriaus karjerą. Jis labai šauniai įgarsina niekad neužsičiaupiantį, dainuojantį ir skraidantį linksmuolį Asilą, kuris tikrai neleis nuobodžiauti kino salėje. Lygiai taip pat, kaip to paties komiko įgarsintas drakoniukas Mushu iš 1998 m. rodyto animacinio filmo "Mulan".

"Šrekas" su dideliu pasisekimu demonstruojamas JAV (pagal pajamas aplenkė netgi tokius grandus kaip "Perl Harboras", "Mumijos sugrįžimas", "Beždžionių planeta"), Azijoje ir Europoje. Jo premjera įvyko gegužės mėn. tarptautiniame Kanų kino festivalyje sausakimšose salėse (netgi 9 val. ryte prasidėjęs seansas tapo anšlaginis) ir buvo sutiktas griausmingais plojimais. Jau vien tik faktas, kad "Šrekas" pateko į prestižiškiausio pasaulyje festivalio konkursinę programą yra didžiulis įvertinimas. Juk iki tol per visą Kanų istoriją buvo parodyti tik keturi animaciniai filmai (4 - 5 dešimtmečio "Disney" šedevrai "Pagrok man muziką", "Dumbo" ir "Piteris Penas" bei 1973 m. prancūziškas filmukas "Fantastinė planeta"). Labai sunku įsivaizduoti, kad bent vienas Lietuvos žiūrovas po "Šreko" seanso išeis surūgusiu veidu.

Galutinis verdiktas. Garatuotai smagi pramoga ir puiki humoro dozė žiūrovams nuo 3-jų iki 83-jų metų. Verta pamatyti pačiam ir dar geriausiam draugui pasiūlyti.

Premjera Lietuvos kino teatruose - lapkričio 2 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją