Raudonu kilimu į salę šiemet itin puošniai ir iškilmingai žengė kino profesionalai, kritikai, mėgėjai. Čia jų laukė geltonais rakteliais pražydusios kėdės ir festivalio atstovų sveikinimai. Atidarymo ceremoniją vedęs Rolandas Vilkončius trumpai pristatė šių metų naujienas bei paprašė visų tylos minute pagerbti jau iškeliavusius kino kūrėjus.

Kino „morčius“

„Kino klasikas, legendinis Igmaras Bergmanas yra pasakęs, kad joks kitas meno kūrinys taip nepaliečia mūsų sielos, kaip filmas. Ir turbūt mes tą jaučiame čia sėdintys salėje. Dėl to norisi žiūrėti kiną, būti kine ir, ko gero, ypatingai norisi būti „Kino pavasaryje“, - nauja festivalio pradžia džiaugėsi jo direktorė Vida Ramaškienė.

Nors ir negalėjęs dalyvauti atidaryme, Kultūrs ministras Arūnas Gelūnas savo pranašingus sveikinimus tarė iš ekrano: „Žiūrėdamas per langą, aš gailiuosi dviejų dalykų – kad tikrasis pavasaris dar vėluoja, na, ir, žinoma, kad negalėsiu su jumis mėgautis atidarymo filmu. Aš labai tikiuosi, kad „Kino pavasaris“ bus tikras ženklas ir dangaus stichijoms atsiųsti mums šiek tiek malonesnį orą, šiek tiek daugiau žalumos“.

„Galėčiau sakyti, kad „Kino pavasaris“ jau tapo gamtos reiškiniu. Emiras Kusturica pasakytų, įvardinsiu tą žodį, tai - kino „morčius“, - konstatavo „Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis.

Po iškilmingų sveikinimų į salę buvo pakviesta visa „Kino pavasario“ darbuotojų komanda, o po minutėlės – ir visi savanoriai, prisidėsentys prie festivalio lankytojų patogumo. Šiems susirinkus, „Forum Cinemas Vingis“ pagrindinė salė liko sausakimša.

Festivalio atidarymui buvo pasirinktas naujausias R. Polanskio darbas „Kivirčas“. Pagal Yasmine Reza pjesę „Skerdynių dievas“ pastatytame filme vaidina tikras kino garsenybių desantas - Jodie Foster, Kate Winslet, Christophas Waltzas bei Johnas C. Reilly.

Laukia 200 filmų

Jau kurį laiką šmaikščiomis reklamomis, kuriose žmonių akyse išsiskleidžia gėlių žiedai, stebinęs festivalis, šiemet bus turtingas kino spalvų bei kvapų. Per dvi savaites kino mėgėjams bus pristatyta apie 200 filmų, tarp jų - naujausių garsių pasaulio kino meistrų ir lietuvių režisierių darbai.

Festivalio žiūrovai turės progos pamatyti naujausius kino meistrų Wernerio Herzogo, Kim Ki Duko, Agnieszkos Holland, Mike‘o Ligh, Martino Scorseses ir kitų garsių režisierių filmus programoje „Meistrai“.

Kiek didesnis dėmesys šiemet skiriamas erotikai kine. Vidurnakčio seanse festivalyje bus pristatytas trimatis erotinis Honkongo režisieriaus Christopherio Sun Lap Key filmas „Ekstremali ekstazė 3D“. Kai kuriose šalyse uždrausta juosta Lietuvoje bus rodoma necenzūruota.

Taip pat žiūrovų laukia programos „Horizontai“, „Nauja Europa - nauji vardai“, „Aktualioji dokumentika“, „Kritikų pasirinkimas“, „Amerikos nepriklausomas kinas“, „Femme Fatale Europos kine“, „Komedijų festivalis“.

Lietuviško kino mėgėjų šiemet lauks net ž 15 lietuvių kūrėjų premjerų. Taip pat vyks geriausio debiutinio filmo ir žiūroviškiausio filmo konkursai.

Dokumentinių filmų bus galima pamatyti ir nesilankant festivalio seansuose - internete bus pristatoma Lietuvos valstybinio centrinio archyvo parengta programa „Vilniaus istoriniai fragmentai“ bei šeši lietuvių trumpametražiai filmai.

„Kino pavasario“ filmai suksis ne tik „Forum Cinemas Vingis“ ir „Forum Cinemas Akropolis“ ekranuose, bet ir kino teatrų „Skalvija“ ir „Pasaka“ salėse.

Festivalio metu vyks didelis kino industrijos renginys, į kurį užsiregistravę per 80 kino profesionalų. Šįmet bus vidurnakčio seansai, naktiniai filmų rodymai, rytiniai seansai tėveliams, kurie vaikus galės palikti žaidimų kambaryje prie kino teatro „Forum Cinemas Akropolis“ salių.

Atidarymo akimirkos - nuotraukų albume:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)