Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klube atminimo vakarą ves režisierius Gytis Lukšas, prisiminimais apie R. Vabalą dalinsis kino operatorius Jonas Gricius, teatro ir kino dailininkė Irena Vabalienė, aktorius Gediminas Girdvainis. Bus rodomas R. Vabalo 1989 metais sukurtas vaidybinis filmas "Miškais ateina ruduo" rašytojo Mariaus Katiliškio to paties pavadinimo romano motyvais.

1989-aisiais filmuojant dramą apie tragišką meilę prieškario kaimo fone, R. Vabalui teko įdėti nemažai pastangų, kad kino žiūrovus pasiektų kiek įmanoma lietuviškesnis filmas, kurtas Maskvos centrinės televizijos užsakymu.

Žurnalui "Kinas" R. Vabalas yra sakęs: "Aš noriu permesti tiltelį tarp anos Lietuvos ir dabartinės. Prie M. Katiliškio nostalgijos noriu pridurti dar ir netekties jausmą. Katiliškis rašydamas tikėjo, kad tą Lietuvą, kurią jis vaizduoja, nuo jo skiria tik vandenynas. Deja, iš tikrųjų tos Lietuvos nebebuvo".

Po filmo "Miškais ateina ruduo" R. Vabalas į kiną negrįžo. Jis redagavo knygą apie pokario partizanų, tarp kurių buvo ir jo tėvas, kovas Lietuvoje. Jau sunkiai sirgdamas, surinko daug partizanų ir pogrindininkų biografinės medžiagos.

Baigęs Panevėžio vidurinę mokyklą, R. Vabalas mokėsi Panevėžio dramos teatro studijoje. Nuo 1952 m. buvo Panevėžio dramos teatro aktorius, režisieriaus asistentas. 1964 m. baigė Maskvos sąjunginį kinematografijos institutą (VGIK). Kine debiutavo 1961 m. filmu "Kanonada" (kartu su Arūnu Žebriūnu). Visus savo filmus sukūrė Lietuvos kino studijoje.

"Keista, kad šis azartiškas, kartais labai užsiplieskiantis ir žodžio kišenėje neieškantis režisierius filmavimo aikštelėje dirbo labai racionaliai su iš anksto paruoštais eskizais, atmintinai išmoktomis aktorių replikomis", - rašė kino kritikas Skirmantas Valiulis.

Lietuvos kino istoriją neįsivaizduojama be tokių R. Vabalo filmų, kaip "Žingsniai naktį", "Marš, marš, tra-ta-ta!", "Laiptai į dangų", "Birželis, vasaros pradžia", žiūrovų skaičiaus rekordą kino ekranuose sumušusio filmo "Skrydis per Atlantą" ir kt.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją