Penkis apdovanojimus, tarp kurių buvo statulėlės už geriausius vizualinius efektus bei kinematografiją, namo išsivežė Martino Scorsese filmas „Hugo".

Kaip visuomet, ypač daug dėmesio sulaukė Raudonojo kilimo mados: Angelina Jolie suknelė apnuogino jos koją, Cameron Diaz apkalbų sulaukė dėl perregimos krūtinės, itin atvira suknia sužavėjo ir Jennifer Lopez.

Ne ką mažiau apkalbų sulaukė ir komikas Sacha Baronas Cohenas. Šįkart „Oskarų" teikimo ceremonijoje aktorius pasirodė ir vėl įsikūnijęs į savo naujausią personažą iš filmo „Diktatorius". Dar praėjusią savaitę jam taip apsirėdžiusiam organizatoriai pasirodyti renginyje uždraudė. Raudonu kilimu jis žengė lydimas dviejų žavių merginų ir rankoje nešdamasis urną su mirusio Kinijos diktatoriaus Kim Jong II pelenais. Po šio humoristo pasirodymo aptarnaujančiam personalui teko pasidarbuoti su dulkių siurbliais, o TV laidų vedėjui Ryanui Seacrestui - valytis prabangų kostiumą.

"Myliu jūsų šalį", - "Oskarų" auditorijai sakė J.Dujardinas, užlipęs ant scenos sakyti padėkos kalbos, kuri jam šį apdovanojimų sezoną buvo toli gražu ne pirmoji. Jis tapo pirmuoju prancūzu, gavusiu "Oskarą" už vaidybą.

Padėkojęs filmo aktoriams ir komandai, pasakęs "Mano žmona, aš tave myliu", jis prašneko prancūziškai, pavartojo keiksmažodį, o paskui vėl angliškai pasakė: "Nuostabu, labai ačiū".

Martino Scorsese 3D nuotykių filmas "Hugo", kuris turėjo daugiausiai nominacijų - 11, viena daugiau nei "Artistas", taip pat gavo penkis "Oskarus", tačiau visi jie buvo techninių kategorijų.

Meryl Streep už įspūdingą buvusios britų ministrės pirmininkės Margaret Thatcher vaidmenį filme "Geležinė ledi" (The Iron Lady) buvo pagerbta geriausios aktorės "Oskaru". Jai žvaigždėmis spindinti Holivudo auditorija plojo atsistojusi.

62 metų M.Streep tai jau trečias "Oskaras", bet pirmasis per tris pastaruosius dešimtmečius, pabrėžiantis jos, kaip labiausiai išsiskiriančios savo kartos aktorės, statusą.

Kai buvo perskaitytas jos vardas, ji, vartydama akis, pasakė: "Jaučiausi taip, lyg galėčiau girdėti pusę Amerikos sakant: "O, ne ... vėl ji? Žinot. Bet - kad ir kas bebūtų".

Octavia Spencer atsiėmė apdovanojimą kaip geriausia antrojo plano aktorė - už juodaodės tarnaitės vaidmenį dramoje apie pilietines teises "Tarnaitė" (The Help). Jos įtikinama vaidyba tame filme taip pat buvo pagerbta ovacijomis atsistojus.

Kanadiečių aktorius veteranas Christopheris Plummeris šešis dešimtmečius trunkančią karjerą pagaliau vainikavo gerokai pavėluotu "Oskaru" - geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijoje, už sergančio našlio, kuris galiausiai susitaiko su savo homoseksualumu, vaidmenį filme "Pradedantieji" (Beginners).

Pabučiavęs savo "Oskaro" statulėlę, jis pajuokavo: "Tu tik dvejais metais vyresnis už mane, brangusis, - kurgi tu buvai visą mano gyvenimą?". Jis pridūrė, kad "Oskarų" padėkos kalbą repetavo nuo pat gimimo.

Iškilmingiausia ir svarbiausia Holivudo apdovanojimų ceremonija, kaip ir seniai tikėtasi, buvo "Hugo" ir "Artisto" - dviejų odžių kino kūrėjams - dvikova.

Tarp kitų laureatų yra "Rango" su Johnny Deppo balsu, apdovanotas geriausio animacinio filmo "Oskaru", ir Woody Allenas, kuriam už "Vidurnaktį Paryžiuje" (Midnight in Paris) buvo įteiktas geriausio originalaus scenarijaus "Oskaras".

Filmų užsienio kalba kategorijoje, kaip ir tikėtasi, filmus iš Belgijos, Kanados, Izraelio ir Lenkijos įveikė Irano "Išsiskyrimas" (Jodai-e Nader az Simin).

"Išsiskyrimo" režisierius Asgharas Farhadi gautą apdovanojimą skyrė iraniečiams, "kurie nekenčia priešiškumo ir apmaudo", ir užsiminė apie dabartinę įtampą tarp Teherano ir Vakarų dėl iraniečių branduolinės programos.

M.Scorsese buvo ne vienintelis varžybose dalyvavęs legendinis režisierius - W.Allenas geriausio filmo kategorijoje varžėsi su "Vidurnakčiu Paryžiuje", o Stevenas Spielbergas - su "Karo žirgu" (War Horse).

Bičiuliai George'as Clooney ir Bradas Pittas geriausio aktoriaus kategorijoje pralaimėjo J.Dujardinui, kuris per pastaruosius kelis mėnesius Jungtinėse Valstijose ir kitur atsiėmė visą virtinę apdovanojimų.

G.Clooney prieš ceremoniją, kalbėdamasis su žurnalistais ant raudonojo kilimo, neteikė sau didelių šansų. "Jaučiu, kad geriausio aktoriaus varžybose išgirsite ... kalbant prancūziškai", - sakė jis.

Ceremonijoje dalyvavo ištisas Holivudo žvaigždynas - praėjusių metų geriausi aktorė ir aktorius Natalie Portman ir Colinas Firthas, Tomas Cruise'as, Penelope Cruz, Tomas Hanksas, Angelina Jolie.

Tarp vakaro akcentų buvo kvapą gniaužiantis kanadiečių šokio trupės "Cirque du Soleil" pasirodymas kino tema.

"Oho. Vien tai žiūrėdamas pasitempiau sausgyslę", - pasakė "Oskarų" ceremonijos vedėjas veteranas Billy Crystalas.

Spektaklis prasidėjo dar prieš pakylant uždangai - tradiciniu išsipusčiusių žvaigždžių paradu ant raudonojo kilimo.

Raudonojo kilimo ir ceremonijos akimirkos:

Svarbiausios šių metų nominacijos ir pretendentai į jas (laimėtojai paryškinti):

Geriausias metų filmas:

„Artistas";
„Paveldėtojai";
„Nepaprastai garsiai ir neįtikėtinai arti";
„Tarnaitė";
„Hugo";
„Vidurnaktis Paryžiuje";
„Žmogus pakeitęs viską";
„Gyvenimo medis";
„Karo žirgas".

Geriausias režisierius:

Michel Hazanavicius - „Artistas";
Alexander Payne - „Paveldėtojai";
Martin Scorsese - „Hugo";
Woody Allen - „Vidurnaktis Paryžiuje";
Terrence Malick - „Gyvenimo medis".

Geriausias aktorius:

Demian Bichir - „Geresnis gyvenimas";
George Clooney - „Paveldėtojai";
Jean Dujardin - „Artistas";
Gary Oldman - „Bastūnas, Siuvėjas, Kareivis, Šnipas";
Brad Pitt - „Žmogus pakeitęs viską".

Geriausia aktorė:

Glenn Close - „Albertas Nobsas";
Viola Davis - „Tarnaitė";
Rooney Mara - „Mergina su drakono tatuiruote";
Meryl Streep - „Geležinė ledi";
Michelle Williams - „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe".

Geriausias antro plano aktorius:

Kenneth Branagh - „7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe";
Jonah Hill - „Žmogus pakeitęs viską";
Nick Nolte - „Kovotojai";
Christopher Plummer - „Pradedantieji";
Max von Sydow - „Nepaprastai garsiai ir neįtikėtinai arti".

Geriausia antro plano aktorė:

Berenice Bejo - „Artistas";
Jessica Chastain - „Tarnaitė";
Melissa McCarthy - „Sunokusios pamergės";
Janet McTeer - „Albertas Nobsas";
Octavia Spencer - „Tarnaitė".

Geriausias animacinis filmas:

„Katino gyvenimas";
„Čiko ir Rita";
„Kung Fu Panda 2";
„Batuotas katinas Pūkis";
„Rango".

Geriausias užsienio kalbos filmas:

„Jaučio galva" (Belgija);
„Išnaša" (Izraelis);
„Tamsoje" (Lenkija);
„Ponas Lazaras" (Kanada);
„Išsiskyrimas" (Iranas).

Geriausi vizualiniai efektai - „Hugo";

Geriausias originalus scenarijus - Woody Alleno „Vidurnaktis Paryžiuje";

Geriausias adaptuotas scenarijus - „Paveldėtojai";

Geriausias trumpametražis filmas - „The Shore";

Geriausias trumpametražis animacinis filmas - „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore";

Geriausia daina - "Man or Muppet" iš filmo "Muppets";

Geriausias garso takelis - „Artistas";

Geriausias grimas - „Geležinė ledi";

Geriausias dokumentinis filmas - „Undefeated";

Geriausi kostiumai - „Artistas";

Geriausia kinematografija - „Hugo";

Įdomūs faktai apie „Oskarus":

DELFI pateikia įdomiausius faktus, kurių galbūtų nežinojote, apie „Oskarus":

- Filmas „Išminuotojų būrys" yra pigiausiai kainavęs filmas, laimėjęs Oskarą geriausio filmo kategorijoje.

- Kasmet „Oskarų" raudonąjį kilimą ir juo žengiančias įžymybes įamžinti yra akredituojama apie 100 fotografų, 300 televizijos operatorių ir žurnalistų.

- Iki 2010 metų nei viena moteris nėra laimėjusi Oskaro Metų režisieriaus kategorijoje. Šią „tradiciją" sulaužė Kathryn Bigelow, pelniusi šlovę už filmą „Išminuotojų būrys".

- Marlonas Brando ir Robertas De Niro yra vieninteliai aktoriai, laimėję Oskaro statulėles (geriausio aktoriaus ir geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijose) už tą patį personažą skirtinguose filmuose: Vito Corleone „Krikštatėvyje" ir „Krikštatėvyje II".

- Hattie McDaniel yra pirmoji juodaodė moteris, laimėjusi Oskarą. Statulėlę ji gavo už geriausią antrojo plano vaidmenį.

- Auksu tviskanti statulėlė, kuri anksčiau buvo vadinama „Academy Award of Merit", buvo pervadinta „Oskaru", kai Akademijos bibliotekininkė pareiškė, jog statulėlė yra labai panaši į jos dedę Oskarą. Beje, ši versija nėra oficiali. Taip pat kalbama, kad statulėlę „Oskaru" praminė Bette Davis.

- Per Antrąjį pasaulinį karą statulėlė buvo gaminama iš plastiko. Pasibaigus karui, plastikinių Oskarų laimėtojams buvo išdalintos įprastos statulėlės.

- Oscaras Hammersteinas yra vienintelis žmogus, vardu Oscaras, per visą apdovanojimų istoriją laimėjęs šias statulėles. Jis pelnė apdovanojimus už geriausią originalią dainą 1941-aisiais ir 1945-aisiais.

- Oskarų teikimo ceremonija buvo atidėta tris kartus: 1938 metais dėl potvynio Los Andžele, 1968-aisiais dėl pasikėsinimo į Martiną Lutherį Kingą Jr. ir 1981 metais, kai buvo pasikėsinta į prezidentą Ronaldą Reaganą.

- Trumpiausia teikimo ceremonija buvo pirmoji. 1929 metais ji truko 15 minučių, nes visi nugalėtojai buvo paskelbti likus trims mėnesiams iki renginio.

- Ilgiausiai apdovanojimų ceremonija truko 2000 metais: ji tęsėsi keturias valandas ir šešiolika minučių.

- Daugiausiai kartų „Oskarus" vedė Bobas Hope'as. Antroje vietoje yra Billy Crystalas, kuris ceremonijai vadovavo devynis kartus.

- Kate Winslet yra vienintelė aktorė, nominuota keturiems Oskarams iki tol, kol jai sukako 30-imt.

- Beatrice Straight laimėjo Oskarą geriausios antrojo plano aktorės kategorijoje. Ji filme „Network" pasirodė vos 5 minutes ir 40 sekundžių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją