Be pagrindinės ir konkursinės programų, žiūrovai turės galimybę susipažinti su ispanakalbių režisierių darbais programoje „Lotynų Amerikos moterys“, skandinaviškam kinui skirta programa padės atrasti tikrą švedų kino lobį – aktorę ir režisierę Mai Zetterling, atskiromis retrospektyvomis bus pagerbtos kino divos – prancūzų aktorė Catherine’a Deneuve ir lietuvių aktorė Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė. Žiūrovai bus kviečiami į specialiuosius seansus, trumpametražių filmų naktį.

Pagrindinėje festivalio programoje puikuojasi devyni filmai iš šešių šalių. Prancūzų aktorė Julliete Binoche įkūnys žurnalistę, rengiančią straipsnį apie studenčių prostituciją, lenkų režisierės Malgorzatos Szumowskos filme „Jos“, kuris dalyvavo ir šių metų Berlinalėje. Kitą prancūzų kino žvaigždę C. Deneuve žiūrovai išvys Julios Lopes Curval juostoje „Paslėptas dienoraštis“, kurioje atskleidžiama paslaptinga vienos šeimos drama.

Šiemet jau trečią kartą festivalyje rengiama konkursinė programa, kurioje pristatomi keturi moterų režisierių sukurti filmai. „Šeršėliafam“ žiuri kėdės šiemet patikėtos režisieriui Donatui Ulvydui, aktoriui Dainiui Gavenoniui ir reklamos specialistui Tomui Bartninkui, kurie ir išrinks geriausiąjį darbą. Nugalėtojas bus paskelbtas ir apdovanotas festivalio uždrymo vakare. Tą patį, kovo 11-sios vakarą pirmą kartą festivalio istorijoje bus išrinkta metų kino moteris. Jai bus įteiktas išskirtinis juvelyrinis dirbinys – „kino fėjos” sagė. Už kandidates į metų kino moters internetu balsuoti galės ir žiūrovai.

Programoje, kurioje ypatingas dėmesys skiriamas Lotynų Amerikos moterims, pristatoma dešimt filmų iš Argentinos, Venesuelos, Urugvajaus, Meksikos ir Ispanijos. Prancūziško žavesio į festivalį įlies aktorės, be kurios neįsivaizduojamas prancūzų kinematografas - C. Deneuve - retrospektyva. Joje pamatysime tiek pirmuosius, pasaulinę šlovę aktorei pelniusius filmus, tokius kaip Luiso Buniuelio „Dienos gražuolė”, tiek naujausią muzikinę dramą „Mylimieji”, kurioje C. Deneuve nusifilmavo su savo dukterimi Chiara Mastroianni.

Kad talentingų aktorių nereikia ieškoti toli, primins filmai, kuriuose ryškius vaidmenis atliko Gabija Jaraminaitė-Ryškuvienė. Tai jaunatviškai maištingi Raimundo Banionio „Neatmenu Tavo veido“,, ir „Vaikai iš Amerikos viešbučio“, komiškas Linos Lužytės filmas „Jau puiku, tik dar šiek tiek“ bei Kristinos Buožytės juosta „Kolekcionierė“, atnešusi pagrindinio vaidmens aktorei G. Jraminaitei-Ryškuvienei „Sidabrinės gervės” apdovanojimą.

Programoje „Neatrastas švedų lobis – Mai Zetterling“ bus pristatyti du drąsios ir ekstravagantiškos švedų aktorės bei režisierės Mai Zetterling filmai. Jos 1966 m. filmas „Nakties žaidimas“ buvo uždraustas rodyti Venecijos kino festivalyje. Tai tik paskatino režisierę plėtoti kontraversiškas ir rizikingas temas kine. Filme „Mergaitės“, kurį taip pat pristatys „Šeršėliafam”, vaidina mėgstamiausios Ingmaro Bergmano aktorės, o pati juosta tapo M. Zetterling raktu į feministinį kiną.

Specialiuosiuose seansuose taip pat pamatysime du filmus: dokumentinį Kern Wardrop debiutą, kuris tapo atradimu Airijos kine. Filmas „Jo ir jos“ pasakoja devyniasdešimties metų senumo meilės istoriją septyniasdešimties moterų kolektyviniu balsu. Na, o slovakų režisierės Dianos Fabiánovos asmeninė patirtis, tapo kelionės į pačias moteriškumo prigimties gelmes, prdžia. Jos filmas „Mėnulis tavyje“ – tai tabu laužantis dokumentinis tyrimas apie menstruacijas.

Lietuviškai premjera– taip pat dokumentinė. Tai naujas Godos Rupeikaitės filmas „Variacijos kaukių tema“.

Mėgstantys naktinėti su geru kinu, bus kviečiami į trumpametražių filmų naktį, kur galės ilgiau nei tris valandas mėgautis rinktine ir smagia kino mozaika.
Greta kino seansų, „Šeršėliafam“ šiemet kvies į visą eilę intriguojančių renginių: moterų pokerio turnyrą, slem poezijos vakarą, šurmulingą ir originalų „Šeršėliafam“ turgelį, Aisčio Mickevičiaus kvepalų pristatymą. Visų jų tema ir leitmotyvas – kinas ir moterys.

„Mediadesk” agentūra pakvies į animacijos seminarą bei diskusiją su lektoriais iš užsienio.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ kovo 1–11 d. vyks Vilniuje kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“. Festivalis taip pat atkeliaus į Kauną, Klaipėdą, Panevėžį, Ukmergę, Druskininkus, Palangą ir Nidą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją