Žvelgiant į M.Streep sukurtos herojės ir tikrosios Margaret Thatcher nuotraukas sunku nepastebėti kostiumų dailininkų ir makiažo specialistų pastangų kuo tiksliau atkartoti politikės įvaizdį. Tačiau tikroji „Geležinės ledi“ esmė slypi giliau – aktorės esybėje.

Žinoma, išoriniai jos pokyčiai taip pat stulbinantys – firminė M.Thatcher banguojanti šukuosena, gausiai apipurkšta plaukų laku, identiški rankų, veido judesiai. Visi anglakalbiai amerikiečių aktorės gerbėjai buvo darsyk sužavėti jos gebėjimu mėgdžioti akcentus, mat ji neįtikėtinai tiksliai atkūrė politikės kalbos manierą. Kiekvienas aktorės gestas padėjo filmo kūrėjams vaizduoti permainingą vienos galingiausių pasaulio moterų gyvenimo kelionę.

„Perlų vėriniai, derantys auskarai bet ką paverstų politike, juk ir Hillary Clinton taip atrodo. Tačiau reikia unikalių sugebėjimų tam, kad artistas visą filmą išlaikytų veidą įtampos pozicijoje. Tą gali tik Meryl Streep. Ji gali viską“, – „Geležinę ledi“ gyrė „Entertainment Weekly“ apžvalgininkė.

Filmas atnešė pirmąjį „Vogue“ viršelį

Net garsioji juosta „Ir velnias dėvi Prada“ neatnešė M.Streep garsiosios mados biblijos „Vogue“ viršelio. Tačiau šią spragą ištaisė „Geležinė ledi“. Būdama 62-ejų aktorė ne tik debiutavo ant viršelio, bet ir tapo vyriausia jį papuošusia aktore. Šis faktas gana sukrečiantis, žinanat, kad tokios jaunos aktorės kaip Kristen Stewart, Blake Lively ar Jessica Biel tokios sėkmės sulaukė gerokai anksčiau.

Kritika – parodytai silpnaprotystei

Tiek M.Streep asmeniškai, tiek filmo režisierė Phyllida Lloyd (anksčiau sukūrusi filmą „Mamma Mia!“) ir kiti „Geležinės ledi“ kūrėjai buvo sukritikuoti M.Thatcher šalininkų už tai, kad moteris parodoma ligota. Manoma, kad buvusi Didžiosios Britanijos premjerė, kuriai dabar yra 86-eri, serga Alzheimerio liga, o filme ši linija nemažai išplėtota.

Buvusi M.Thatcher asmeninė asistentė, 74-erių Cynthia Crawford „Daily Mail“ sakė, kad silpnaprotystės scenos filme visiškai neadekvačios politikės gyvenimui. „Labai liūdna, kad su ja buvo taip pasielgta. Ledi Thatcher politika buvo žiūrėti į priekį ir niekada nesigręžioti atgal. Jei jie būtų sukūrę juostą apie jos 11 su puse metų trukusį premjerės gyvenimą, būtų buvę fantastiška“, – apgailestavo C.Crawford.

Žinomas britų politikas, konservatorius Normanas Tebbitas taip pat negailėjo kritikos. Jam ypač užkliuvo tai, kad ne visiems M.Thatcher bendražygiams ir kolegoms buvo atiduota derama pagarba, kaip ir jai pačiai. „Ji buvo neįtikėtinai nuosekli moteris, o ji vaizduojama kitokia. Kai kurie istoriniai įvykiai iškrepti, atrodo, lyg norėta ją parodyti kaip isterikę. Panašu, kad filmo kūrėjai nejautė didelės simpatijos M.Thatcher“, – sakė jis.

Filmo „Geležinė ledi“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją