Ketvirtadienio vakarą Valdo Navasaičio ir Mariaus Ivaškevičiaus filmo "Dviese ant tilto" premjera pasibaigęs festivalis buvo bene pirmasis bandymas Lietuvoje pristatyti visą šių dienų dokumentinio kino įvairovę, šiuolaikinio dokumentinio kino kryptis ir įsitikinti, kad sostinės žiūrovai nėra provincialūs ir išmano dokumentinio kino privalumus.

Lapkričio 5-11 dienomis nedidukėje "Skalvijos" kino centro salėje iš viso buvo parodytas 51 filmas, įvyko 32 kino seansai, ypač vakarais užpildydavę visas žiūrovų vietas.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalį sudarė pagrindinė garsiausių pasaulio dokumentinių juostų programa, Amsterdamo dokumentinių filmų festivalio, vokiečių dokumentinių filmų programos, lenkų televizijos ciklo "Plačiai atmerktos akys", belgų studijos "Inti Films" bei lietuvių dokumentinio kino klasiko Roberto Verbos retrospektyvos.

Rengėjų duomenimis, populiariausi filmai buvo vokiečių režisierių Andreaso Veielio "Vaidybos įaistrinti" ir Stanislavo Muchos "Absolut Warhola", čekų Vito Klusako ir Filipo Remundos "Čekų svajonė", kanadiečių Marko Achbaro bei Jennifer Abbott "Korporacija", suomio Mikos Ronkaineno "Rėkiantys vyriškiai".

Pasak "Skalvijos" kino centro direktorės Živilės Pipinytės, lietuvių žiūrovai kino teatruose beveik nemato dokumentinio kino, nė viena televizija iki šiol sistemingai neskiria laiko kūrybiniam dokumentiniam kinui rodyti, todėl manoma, kad festivaliui pavyko sužadinti susidomėjimą dokumentiniu kinu, tai ir buvo vienas iš festivalio tikslų.

Gerų profesionalų atsiliepimų sulaukė ir dvi festivalio surengtos edukacinės programos: belgų režisieriaus, rašytojo ir prodiuserio Peterio Kriugerio trijų dienų kūrybinės dirbtuvės Vilniaus dailės ir Lietuvos muzikos akademijų studentams apie meninės dokumentikos kūrybos metodus bei prodiusavimą bei Amsterdamo kino festivalio rengiamo forumo atstovo, danų prodiuserio Mikaelio Opstrupo seminaras lietuvių kino dokumentininkams apie tai, kaip rengti kino projektus, siekiant rasti užsienio koprodiuserių.

Festivalyje svečiavosi iš Niujorko atvykęs kino režisierius Julius Žižliauskas, kuris pristatė žiūrovams savo filmus "Eldoradas. Lietuviai Brazilijoje" ir "Kai drugelis skrenda" bei lenkų kino kritikas, dienraščio "Gazeta Wyborcza" kino apžvalgininkas ir Tarptautinio Lagovo Centrinės ir Rytų Europos kino festivalio meno vadovas Tadeuszas Sobolewskis.

Pirmąjį Vilniaus dokumentinių filmų festivalį surengė "Skalvijos" kino centras ir Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, bendradarbiaudami su Lenkų kultūros ir Gėtės institutais Vilniuje, Lietuvos kino studija bei Amsterdamo dokumentinių filmų festivaliu.

Festivalį parėmė Lietuvos kultūros ministerija, Kultūros ir sporto rėmimo fondas, Vilniaus miesto savivaldybė, Europos MEDIA programų biuras.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją