Antradienį "Meno avilio" Mediatekoje svečias susitiks su Lietuvos kino kritikais ir studentais, o vakare "Pasakos" kino teatre pristatys savo vaidybinį filmą "Aš esu niekieno žemė", vadinamą keisčiausiu šio festivalio programoje. Trečiadienio vakarą prancūzų režisierius šį filmą pristatys "Skalvijos" kino centre.

Nors T. Jousse (g. 1961 m.) studijavo literatūrą, bet pasirinko kiną. Būdamas 24-erių, pradėjo rašyti legendiniam prancūzų kino žurnalui "Cahiers du cinema", 1991-1996 m. dirbo jo vyriausiuoju redaktoriumi, dalyvavo sudarant enciklopedinį leidinį "Miestas kine" (Ville au cinema, 2005).

T. Jousse pats ėmė vaidinti filmuose, rašyti scenarijus, galiausiai išbandė jėgas režisūroje. Kaip režisierius debiutavo 1998 m., daugiausia kūrė trumpo metražo juostas. Pirmą ilgo metro filmą "Nematomi" sukūrė 2005 m. Filmą "Aš esu niekieno žemė" režisierius sukūrė 2010 m. Filmo herojus Filipas - scenos žvaigždė, dėl kurio fanai raunasi plaukus. Sėkminga dainininko karjera nebepalieka laiko nei sau, nei artimiesiems. Vieną vakarą po koncerto Filipo ložėje netikėtai atsiradusi sena pažįstama pakviečia vakarienės. Keistas, atokus namas ir dar keistesnis šeimininkės elgesys priverčia Filipą bėgti per langą. Atsidūręs miško viduryje vyriškis sutinka ornitologę, filmuojančią paukščius naktį, dar vėliau netyčia užklysta į savo vaikystės namus, pas seniai matytus tėvus...

Režisieriaus T. Jousse darbas vienaip ar kitaip nuolat siejasi su muzika. Muzikinis kontekstas svarbus ne tik jo filmuose, jis taip pat rašo muzikos kritikos straipsnius kultūros žurnalams, radijo stotyse yra vedęs kelias muzikines laidas.

Iki sausio 29 dienos Vilniuje viešintis prancūziško kino festivalis "Žiemos ekranai" žiūrovams pristato dešimties naujų filmų programą ir dvi retrospektyvas. Sausio pabaigoje festivalis iškeliaus ir į kitus Lietuvos miestus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją