Suomiai broliai Kaurismiakiai, islandai Fridrikas Thoras Fridrikssonas ir Baltasaras Kormukuras, garsiosios danės Siuzana Bier, Lonė Scherfog ir Farerų žvaigždė Katrina Ottarsdottir, norvegas Bentas Hameris, švedai Janas Troelis ir Lukas Moodyssonas buvo iki šiol galingiausias Šiaurės kino rudens desantas net trijuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Didysis kino provokatorius Larsas von Trieras ir jo galingasis „Dogvilis“ ne tik atvėrė pirmąją "Scanorama", bet tapo ir tolesnių "Scanoramų" kelrodžiu laukiant naujojo „Dogvilio“. Jo novatoriškumas, gebėjimas naudotis senais atradimais suformavo ir pagrindinį "Scanoramos" tikslą – pristatyti naujas pavardes, priminti klasiką, vėl atrasti užmirštą sena.

„Scanoramos naujienos“ ir „Scanoramos klasika“ – tokios viena kitą papildančios šių metų Šiaurės šalių kino forumo programos kryptys. Jose – nežinomi vardai ir nauji filmai, archyvuose dūlėję Šiaurės kino perlai, mūsų ekranuose sumirgėję ir jau klasika tapę ankstyvieji „Dogmos“ filmai, pripažintų kino meistrų darbai ir ambicingo jaunimo ieškojimai.

"Scanorama" ir vėl supažindina Lietuvos žiūrovus su įvairios tematikos ir stilistikos filmais, kurie puikiai parodo, kad šiauriečiai moka puoselėti savo kino klasikos tradicijas ir kartu yra drąsūs novatoriai.

Populiariausiu metų filmu pripažinta norvegų juosta „United“(2003), žiūrimiausiais tapę „Vilko staugimas“(2004) ir „Vilko vasara“(2003) atskleidžia norvegų humoro savitumą, jų moralinių nuostatų tvirtumą ir pažeidžiamumą, kurį savitais bruožais papildo islandų „Žuvėdros šypsnys“(2001) ir „Vyrų choras“(1993), švedų „Auštant“(2003), suomių „Apkarpyti šuns nagus“(2003), danų „Suoliukas“(2000) ir „Palikimas“(2003). Šiauriečių filmai įdomūs skirtingais ir savitais požiūriais į bendras ir labai panašias šių dienų aktualijas.

Ingmaro Bergmano, Bo Widerbergo, Larso von Triero, Liv Ulman, Bile Augusto, Lasse Hallstromo, Hanso Petterio Mollando pavardės reprezentuoja skandinavų režisūros lygį ir kokybę tiek savajame, tiek pasaulio kino kontekste. Todėl neatsitiktinai šių metų "Scanoramos" programoje pristatomi sovietmečio laikų fonduose dūlėję Šiaurės kino perlai „Fanė ir Aleksandras“ (rež.Ingmaras Bergmanas), „Mano šuniškas gyvenimas“ (rež.Lasse Hallstromas), vėl primenami epizodiškai mūsų TV ir kino ekranuose sumirgėję filmai „Pelė Užkariautojas“, „Elvyra Madigan“, „Prieš bangas“, „Idiotai“, „Mifūnė“, „Vilburas nori nusižudyti“, „Šventė“, „Jeruzalė“ ir kiti.

Tegu lietingą lietuvišką rudenį nušviečia Šiaurės kino pašvaistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją