Amerikiečių žiūrovams bus rodomi penki filmai: A. Stonio "Neregių žemė" (1992), "Skrajojimai mėlynam lauke" (1996) ir "Viena" (2001), A. Matelio "10 minučių prieš Ikaro skrydį" (1990) ir abiejų režisierių bendras darbas "Skrydis per Lietuvą, arba 510 sekundžių tylos" (2000).

Pristatydami autorius iš Lietuvos, retrospektyvos rengėjai teigia: "...Stonys ir Matelis bei jų poetinė dokumentika yra gerai žinomi Europos kino festivalių žiūrovams. Tai labai specifinė Rytų Europos kino rūšis, apimanti humanizmą, poetinį požiūrį ir norą pabėgti nuo konvencinės dokumentikos".

J. Meko "Anthology Film Archives" - tai legendinė institucija avangardinio kino istorijoje. Jo pradžia siekia šešiasdešimtuosius metus, kai J. Mekas ir keletas jo draugų, avangardinio kino kūrėjų, pradėjo svajoti apie jų kuriamo meno "namus".

Pirmajame avangardinio kino centre Niujorke "Anthology Film Archives" savo filmus kūrė tokie avangardistai, kaip Yoko Ono, korėjietis Namas June'as Paikas ir kt.

"Anthology Film Archives" ilgainiui tapo kameriniu muziejumi, skirtu saugoti, studijuoti bei rodyti nepriklausomą ir avangardinį kiną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją