„Beždžioniautojos” jau spėjo pelnyti tarptautinį pripažinimą. Filmas apdovanotas Berlyno, Getborgo ir Tribekos filmų festivaliuose.
Juosta pasakoja apie Emą – penkiolikmetę merginą, apsėstą kontrolės jausmo. Atėjus į jojimo gimnastikos būrelį ji sutinka komandos lyderę Kasandrą. Jos iškart tampa draugėmis, tačiau netrukus – ir varžovėmis.

Bet ką bet ko išmokyti“ galinti Kasandra įtraukia Emą į keistą draugystę – psichologines ir jėgos varžybas. Į pavojingas situacijas įviliota Ema paklūsta Kasandros primestoms taisyklėms. Tylios ir stiprios, kaip ir jų prižiūrimi žirgai, merginos čia mėgdžioja viena kitą, čia žengia vis žiauresnius žingsnius, tikrindamos galios, seksualumo, moralės ribas. Galiausiai neišvengiamai laimi viena..

Šis filmas –tai atkirtis tiems, kas savo juostose rodo silpnas mergaičiukes vyrų valdomame pasaulyje. „Beždžioniautojų” herojės yra stiprios individualybės - tai trukdo herojėms beatodairiškai simpatizuoti , tačiau suteikia juostai aštrumo ir intrigos.
„Beždžioniautojose” nedaugiažodžiaujama, istorija įtaigiai pasakojama vaizdu ir garsu, veikėjų žvilgsniais bei simboliais. Puikūs kadrai, ritmas ir kameros darbas užburia.

„Beždžioniautojose“ žaidžiama žmonių santykius valdančiomis taisyklėmis. Leisdama jaunoms moterims elgtis brutaliai, siekiu analizuoti visuomenėje egzistuojančius prieštaravimus. Rodau tai, kas tabu, kaip priešpriešą tam, kas nekalta ir iš pažiūros naivu. Istorijos šerdis – dviejų paauglių varžytinės dėl galios ir pasaulis aplink jas. Jos varžosi nuolat, pakaitomis tai kontroliuodamos, tai pasiduodamos kontrolei. Noriu perteikti šio elgesio dviprasmiškumą ir neapibrėžtumą: pavaizduoti žmones, kurie veikia nepriklausomai, bet drauge yra ir sistemos dalis,“ – sako režisierė.

Režisierė Lisa Aschan gimė Veibistrande, Skonėje. 1998–1999 m. mokėsi Stokholmo kino mokykloje, 2005-aisiais baigė Nacionalinę Danijos kino mokyklą. Trumpametražiai filmai „Perėjimas“ ir „Sudie, strazde“ dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose. Režisavo serialą Danijos televizijos kanalui DR1, mokėsi Karališkajame menų institute ir dirbo Karališkajame dramos teatre. „Beždžioniautojos“ yra jos pirmasis ilgametražis filmas. Visai neseniai Stokholmo filmų fondas įteikė Lisai 800 000 dolerių naujo filmo kūrimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją