Drąsiausiu K. Kieslowskio meniniu projektu vadinamas dešimties vaidybinių televizijos filmų ciklas remiasi 10 Dievo įsakymų ir gimė iš šių dienų žmogaus sąmyšio ir sutrikimo jausmo. Kiekvienos ciklo dalies personažai yra vieno tipinio Varšuvos daugiabučių namų kvartalo gyventojai, tačiau jų išgyvenimai labai universalūs.

Ciklo filmų, trunkančių ne ilgiau kaip valandą, nesieja vientisas veiksmas ir įvykiai. Kiekvieno filmo istorijos pasakoja paprastų žmonių dramas, atliepiančias skirtingų Dievo įsakymų turinį. Tačiau scenarijaus autoriai - Krzysztofas Kieslowskis ir Krzysztofas Piesiewiczius - suteikė kiekvienam žiūrovui, nepriklausomai nuo jo pasaulėžiūros ar religinių įsitikinimų, priimtiną formą.

Ciklas buvo kuriamas 1988-1989 metais. Ypatingo atgarsio sulaukė dviejų jo dalių kino versijos: "Trumpas filmas apie žudymą" ("Dekalogas, V"), apdovanotas "Felix" prizu geriausiam Europos filmui, Kanų ir Gdynės kino festivalių prizais, ir "Trumpas filmas apie meilę" ("Dekalogas, VI"). Šios ciklo dalys atnešė režisieriui pasaulinę šlovę ir suteikė galimybę užsienyje įgyvendinti didelius kino projektus.

Kuriant "Dekalogo" dalis, filmavo puikūs lenkų kino operatoriai, viso ciklo muziką sukūrė Zbigniewas Preisneris. Filmuose vaidina tokios lenkų kino žvaigždės kaip Krystyna Janda, Danielis Olbrychskis, Marija Pakulnis, Grazyna Szapolowska, Boguslawas Linda, Olafas Liubašenko, Jerzy Stuhras, Zbigniewas Zamachowskis ir kt.

Vieno garsiausių lenkų režisierių ir kino scenaristų K. Kieslowskio (1941-1996) tarptautinę režisieriaus karjerą pradėjo filmas "Dvigubas Veronikos gyvenimas", o didžiausią šlovę jam pelnė įvairiais prizais apdovanotas filmų triptikas "Trys spalvos". Už savo kūrybą K. Kieslowskis buvo apdovanotas dešimtimis apdovanojimų, 1990 m. "už ypatingą kūrybinį indėlį į judančių vaizdų kultūrą" jis tapo Britų kino instituto garbės nariu, o 1995 m. lenkų režisierius tapo JAV kino akademijos nariu.

Naktiniame seanse su kavos pertraukėlėmis "Dekalogo" filmai bus rodomi originalo kalba su titrais anglų kalba.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją