Kaip Eltai sakė festivalio direktorius Valentas Aškinis, šįmet, kaip ir pernai, nebuvo tinkamų kandidatų į aukščiausią festivalio apdovanojimą, o tarptautinės vertinimo komisijos sprendimas neskirti Didžiojo prizo turi būti paskatinimas lietuvių autoriams kurti geresnius animacinius filmus. Vis dėlto specialųjį vertinimo komisijos diplomą pelnė naujas Aurikos ir Algirdo Selenių filmas "Eglė - Žalčių karalienė".

Bronzinę karūną su riešutėliais už geriausią užsienio filmą šįmet pelnė olandų režisieriaus Jameso M. Boekbinderio animacinė istorija "Pagranduko istorija" ("The Story of the Kolobok").

Specialųjį vertinimo komisijos prizą laimėjo vokiečių filmo "Aš tai mačiau" ("I Saw It") autoriai.

Geriausio filmo vaikams karūną "užsidėjo" nuotaikingas italų autorių filmas "Ryklys ir pianinas" ("The Shark and The Piano"), kurį festivalyje pristatė Berlyno festivalis "Interfilm".

Konkursinėje studentų ir moksleivių sukurtų animacinių filmų programoje triumfavo šiauliečio Viktoro Gundajevo filmas "Medis".

Pasak V. Aškinio, šįmet festivalis pavyko geriau negu pernai: buvo parodyta daugiau filmų, juos pamatė kur kas daugiau žiūrovų, savaitgalio seansuose sunkiai tilpusių mažojoje "Lietuvos" kino teatro salėje. Taip pat buvo surengta įdomi pažintinė paroda apie animacijos kūrimo procesą "Nuo sumanymo iki filmo" Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

"Festivalyje parodytų filmų nerodo ir niekada nerodys Lietuvos televizijos, nes jie neatneša pelno, bet kviečia žiūrovus galvoti, mąstyti, vertinti. Mūsų festivalio tikslas - ne masiškumas, o žiūrovų ir jų skonio ugdymas, naujausio animacijos meno pasiekimų ir jo istorijos pristatymas. Po festivalio net vaikystėje nemėgę animacijos žiūrovai netikėtai ja susidomi", - sakė V. Aškinis.

Šių metų festivalyje dalyvavo pasaulinio lygio animacijos garsenybės - Jurijus Noršteinas iš Maskvos, Jerzy Kucia iš Krokuvos, žinomi britų, švedų, rusų, vokiečių režisieriai, ne tik pristatę savo filmų retrospektyvas, bet ir vertinę festivalio konkursines programas, surengę meistriškumo kursus būsimiesiems animacijos dailininkams ir režisieriams.

Didžiausią Lietuvoje animacinio kino forumą "Tindirindis" tikimasi surengti ir kitąmet, o žiūrovų patogumui jis turėtų trukti ilgiau - 4-5 dienas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją