Bene garsiausias iš atvykstančiųjų – prodiuseris ir lektorius iš Didžiosios Britanijos Nikas Powellas, prieš keturis dešimtmečius kartu su Richardu Bransonu įkūręs dabar legendine vadinamą įrašų kompaniją „Virgin Records“. Vėliau jis pasuko kino filmų gamybos ir platinimo keliu.

Vadovaus meistriškumo dirbtuvėms

Meistriškumo dirbuvių vedėjas N. Powellas per 20 veiklos metų prodiusavo daugiau nei 40 filmų. Jis bendradarbiavo su ryškiausiomis britų kino žvaigždėmis Michaelu Caine‘u, Bobu Hoskinsu, Helen Mirren, Jeremy Ironsu, taip pat žinomais aktoriais iš kitų šalių – Forestu Whitakeriu, Melanie Griffith, Dennisu Hopperiu.

Gražina Arlickaitė, „Scanorama” vadovė, džiaugiasi, kad į forumą pavyko pakviesti šiuo metu Europos kino akademijos Valdybos pirmininko pavaduotojo pareigas užimantį ir itin užsiėmusį prodiuserį, kuris „Scanoramoje“ lankysis jau antrąjį kartą – prieš dvejus metus N. Powellas vadovavo meistriškumo dirbtuvėms „Jaunoji kino karta“.

„Tiek mes, tiek jaunieji kūrėjai tuomet buvome sužavėti N. Powello kompetencija, vedamomis diskusijoms ir dalijamais patarimais. Neabejoju, kad jo, kaip ir kitų žinomų lektorių, sukaupta patirtis ir profesionalus požiūris suteiks impulso Baltijos jūros regiono ir Japonijos kūrėjams ieškant sąlyčio taškų kuriant filmus“, - teigia G. Arlickaitė.

Tarp 100 įtakingiausių kino žmonių pasaulyje

Tarp apdovanojimų, kuriuos pelnė N. Powello prodiusuoti filmai – Kanų „Auksinė palmės šakelė“ („Mona Liza“, 1986), „Auksinis gaublys“ („Silpnas balselis“, 1998, aktorius M. Caine‘as už geriausią aktoriaus vaidmenį).

Išskirtinį pripažinimą pelnė „Žiaurus žaidimas“ (The Crying Game, 1992), kuris iki šiol yra vienas iš pelningiausių nepriklausomų britų filmų. Filmas buvo nominuotas net šešiems „Oskarams“ (tarp jų – už geriausią filmą) ir buvo apdovanotas už geriausią originalų scenarijų. Pastarasis bus parodytas Baltijos jūros regiono ir Japonijos šalių forumo metu vyksiančioje specialioje filmų programoje.

Įdomu tai, kad filmo „Žiaurus žaidimas“ kita prodiusere buvo Michiyo Yoshizaki, kuri taip pat viešės forume bei dalinsis sukaupta tarptautine patirtimi meistriškumo dirbtuvėse. Šiuo metu „NDF International“ pirmininkės pareigas užimanti M. Yoshizaki vertinama kaip viena iš 100 įtakingiausių asmenų pasaulio kino industrijoje. Ji prodiusavo itin sėkmingą italų filmą „Paskutinis koncertas“ (The Last Concert), kuris tapo tikru fenomenu Japonijoje.

Prieš dvidešimtmetį kartu su keletu didžiausių Japonijos kompanijų M. Yoshizaki įkūrė kino studiją „NDF Incorporated“. Bene didžiausios tarptautinės sėkmės sulaukęs filmas, prie kurio prisidėjo NDF – „Hovardo pabaiga“ (Howards End), buvo nominuotas devyniems „Oskarams“. Filme vaidino lietuvių kino žiūrovams puikiai pažįstamas Anthony Hopkinsas ir Emma Thompson.

Į Baltijos jūros regiono – Japonijos bendros gamybos forumą atvyksta ir kiti garsūs lektoriai iš Japonijos – prodiuseris, Berlyno laisvojo universiteto profesorius ir vienas iš Berlinalės programos Jaunojo kino forumas sudarytojų dr. Hiroomi Fukuzawa; Japonijos nacionalinės televizijos naujienų programų direktorius ir dokumentinių filmų prodiuseris Takahiro Hamano.

Lektoriai iš Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos

Forume jaunųjų kūrėjų projektus, kurių yra atrinkta tik 10 stipriausių (po du iš Suomijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos) ir tiek pat jaunųjų Japonijos kinematografininkų, taip pat vertins prodiuseriai ir režisieriai iš Lenkijos, Danijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Į forumą atvyks ir lenkų kino grandas Krzysztof Zanussi, kurio filmai pelnė daugybę aukščiausių kino apdovanojimų. Taip pat jo kraštietis Marcelis Łozińskis, vienas iš labiausiai pripažintų Europos dokumentinio kino kūrėjų. Šiuo metu jis yra JAV kino meno ir mokslo akademijos, skiriančios „Oskarus“, narys, dėsto Andrzejaus Wajdos kino režisūros mokykloje.

Jaunųjų kūrėjų darbus vertins ir Dagmar Jacobsen, garsi prodiuserė iš Vokietijos, šiuo metu dėstanti Berlyno kino mokykloje „Deutsche Film und Fernsehakademie“; danė Cecilie Bolvinkel, Europos dokumentikos tinklo (EDN) koordinatorė ir renginių prodiuserė.

Lietuvai atstovaus prodiuserė, „Era Film“ įkūrėja, Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkė Rasa Miškinytė ir Lineta Mišeikytė, organizavusi pirmosios japonų kino juostos filmavimą Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją