O studijoje Bernardas Gailius kalbins istorikę dr. Ireną Vaišvilaitę. Pokalbio temos – šventumas, jo samprata Katalikų bažnyčioje, šventųjų kanonizacijos procesas, taip pat Jono Pauliaus II reikšmė Bažnyčiai ir sekuliariam pasauliui, jo visuomeninė, politinė įtaka, jo asmenybė ir pavyzdys.

„Šis filmas – geriausia dovana ruošiantis numylėto pirmtako beatifikacijai,“ – po filmo peržiūros pasakė popiežius Benediktas XVI. Brangiausias visų laikų lenkų dokumentinis filmas „Jonas Paulius II. Ieškojau jūsų...“ buvo kuriamas ketverius metus ir filmuotas trylikoje šalių keturiuose žemynuose. Jame nufilmuota 120 vietų, į kurių daugelį paprastam mirtingajam ne taip lengva patekti. Svarbiausią dalį užima žymiausių religijų dvasinių vadovų, kultūros, meno, politikos atstovų pasisakymai apie Joną Paulių II, rodomi unikalūs archyviniai kadrai.

Filmas atskleidžia Joną Paulių II kaip žmogų, atvirą įvairioms religijoms, įvairiems kultūros reiškiniams, filosofijos sistemoms ir etikos vertybėms. Karolis Józefas Wojtyła mylėjo kiekvieną žmogų ir visą žmoniją, gerbė kitų šalių kultūrą ir papročius.

Per 27 savo pontifikato metus jis įkūnijo naują būdą bendrauti su tikinčiaisiais ir laužė Bažnyčios institucijų barjerus. Nepaprastos charizmos ir ypatingo asmeninio geranoriškumo dėka į savo susitikimus jis sutraukdavo milijonines minias.

Jonas Paulius II įvedė paprotį bučiuoti žemę šalies, į kurią atvykdavo piligriminės kelionės, ir laikė mišias milijonams klausytojų, o jose grojo vietiniai muzikos ansambliai.

Savo įspūdžiais apie susitikimus su Jonu Pauliumi II dalijasi Jo Šventenybė Dalai Lama XIV, 1993–2003 metų vyriausiasis Izraelio rabinas Izraelis Mejeris Lau, Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus, Nobelio premijos laureatas, Lenkijos prezidentas Lechas Valensa, italų aktorius Raulis Bova, dainininkas Placidas Domingas, asmeninis popiežiaus sekretorius, kardinolas Stanislawas Dziwiszas ir daug kitų žinomų pasaulio asmenybių.

Visi jie kalba apie nepaprastą popiežiaus atvirumą, natūralumą, humoro jausmą ir sugebėjimą rasti raktą į kiekvieno sutiktojo širdį.

Filmą komentuoja ir interviu ima žinomas lenkų televizijos žurnalistas, dažnai lydėjęs popiežių Joną Paulių II įvairiose kelionėse ir pirmasis lenkams pranešęs liūdną žinią apie jo mirtį, Krzysztofas Ziemiecas.

„Jonas Paulius II. Ieškojau jūsų..." (2011 m., rež. Jarosław Szmidt) – pirmadienį, spalio 31 d. 20.50 val. per Lietuvos televiziją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją