"Kiekvieną dieną mūsų laukia bent pora "žavingų" momentų", - neseniai sakė naujasis festivalio direktorius Marco Mulleris (Markas Miuleris). - Noriu, kad šis festivalis būtų skirtas žiūrovams, kurie plotų ir šauktų kaip stadione".

M.Mulleris, kuris festivalio direktoriumi buvo paskirtas kovo mėnesį, šiame poste pakeitė Moritzą de Hadelną (Moricą de Hadelną).

Su kino žvaigždėmis dėl dėmesio varžysis aktualios temos. Tarp filmų, gvildenančių rugsėjo 11-osios tematiką, yra Wimo Wenderso (Vimo Venderso) juosta "Gausybės žemė" ("Land of Plenty"), kurioje kritiškai pažvelgiama į Ameriką po rugsėjo 11-osios, ir "Hamburgo kuopelė" ("The Hamburg Cell"), kurioje pasakojama apie lėktuvų pagrobėjus.

Kino fiesta prasidės Holivudo karališkosios šeimos narių Steveno Spielbergo (Stiveno Spilbergo) ir Tomo Hankso (Tomo Henkso) bendru darbu "Terminalas" (The Terminal). Tai romantinė komedija apie vieną keliautoją, kuris dėl politinių neramumų savo tėvynėje devynis mėnesius gyvena Niujorko oro uoste.

Paparacams darbo tikrai netrūks - lagūnos mieste raudonu kilimu žada žengti Nicole Kidman (Nikol Kidman), Tomas Cruise`as (Tomas Kruzas), Meryl Streep (Meril Stryp), Robertas De Niro (Robertas De Niras), Reese Witherspoon (Ryz Viterspun), Alas Pacino (Elas Pačinas), Denzelis Washingtonas (Denzelis Vašingtonas) ir Scarlett Johansson (Skarlet Johanson).

Pagrindinėje programoje dėl prestižinio "Auksinio liūto" apdovanojimo varžysis 21-as filmas, tarp jų Miros Nair naujoji juosta "Tuštybės mugė" (Vanity Fair) ir Jonathano Glazerio (Džonatano Gleizerio) juosta "Gimimas" ("Birth"), kurioje N.Kidman vaidina moterį, įsitikinusią, kad vienas dešimties metų berniukas yra atgimęs jos velionis vyras. Kartu su ja šioje juostoje vaidina viena Holivudo aukso amžiaus deivių Lauren Bacall (Loren Bakol).

L.Bacall, kuriai rugsėjį sukaks 80 metų, ekrane ir gyvenime palaikė santykius su viena garsiausių Holivudo įžymybių - Humphrey Bogartu (Hamfriu Bogartu). Tarp daugelio jų bendrų darbų yra "Didysis sapnas" (The Big Sleep) ir "Largo sala" (Key Largo).

Maždaug pusė konkursinės programos filmų yra iš Europos, o kiti - daugiausia iš Amerikos ir Azijos. Artimųjų Rytų ir Pietų Amerikos kūrėjų juostų beveik nebus.

Tačiau tarp 20 naujovėms skirtos "Horizontų" programos filmų yra trys Pietų Afrikos Respublikos režisierių juostos. Festivalio rengėjai taip pat sudarė specialią programą "Digital Film".

Kaip paprastai, dėl "Auksinio liūto" varžysis ir viena animacinė juosta - japonų režisieriaus Hayao Miyazaki (Hajao Mijazakio) "Judanti pilis" (Howl's Moving Castle).

Į nekonkursinę programą įtraukti Jonathano Demme'o (Džonatano Demo) "Mandžiūrijos kandidatas" (Manchurian Candidate), kuriame vaidina D.Washingtonas ir M.Streep, Michaelo Manno (Maiklo Mano) "Įkaitas" (Collateral) su T.Cruise'u , Spike'o Lee (Spaiko Li) "Ji manęs nekenčia" (She Hate Me) su Monica Belluci (Monika Beluči) ir Michaelo Radfordo (Maiklo Redfordo) "Venecijos pirklys" (Merchant of Venice), kuriame vaidina A.Pacino, Jeremy Ironsas (Džeremis Aironsas) ir Josephas Fiennesas (Džozefas Fainsas).

Portugalų veteranas Manoelis de Oliveira (Manuelis di Oliveira), kurio juosta "O quinto imperio" taip pat bus parodyta nekonkursinėje programoje, gaus specialųjį "Auksinį liūtą" už gyvenimo pasiekimus.

Antrasis "Auksinis liūtas" bus įteiktas 80 metų Stanley Donenui (Stenliui Donenui), kuris režisavo 1952-ųjų filmą "Dainuoju lietuje" (Singin' in the Rain) ir 1954-ųjų "Septynias nuotakas septyniems broliams" (Seven Brides for Seven Brothers).

Venecijoje nemažas dėmesys gali tekti ir prieš kapitalizmą protestuojantiems asmenims, kurie žada įkurti stovyklą, pavadintą "Globaliniu paplūdimiu". Joje protestuotojai smerks gerai apmokamų talentų dominavimą ir milžiniškas sumas, kurias reikia pakloti, kad patektum į ekraną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją