Projekto metu moksleiviai galės pasižiūrėti apie 3 dešimtis jiems parinktų filmų, kalbančių mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunimui aktualiomis temomis. Filmų peržiūras lydės specialistų moderuojamos diskusijos. Pratęsti filmo aptarimą pedagogai galės ir savarankiškai klasėje – jiems bus dalinamos „Mokausi iš kino“ organizatorių parengtos metodinės medžiagos filmų aptarimui.

„Mokausi iš kino“ filmų peržiūras ir diskusijas papildys nemokamos kūrybinės kino dirbtuvės, kurias ves įvairių kino profesijų atstovai. Specialūs užsiėmimai taip pat bus rengiami pedagogams bei jauniems kino profesionalams, norintiems pagilinti žinias kino edukacijos bei pedagogikos srityse.

Projektą „Mokausi iš kino“ įgyvendins didelę patirtį neformalaus švietimo srityje turinčios organizacijos. Vilniuje mokytis iš kino moksleivius skatins „Skalvijos“ kino centras, kino teatras „Pasaka“ bei kino kompanija „Čiobreliai“, Kaune – Tarptautinio Kauno kino festivalio organizatoriai (VŠĮ „Visos mūzos“), Panevėžyje – kino centras „Garsas“ (Panevėžys). Regionuose juos lankys „Kino busas“ (VŠĮ „Kultūrinių projektų centras“).

Per dvejus mokslo metus nuo šių metų rugsėjo iki 2013-ųjų birželio projekto rengėjai planuoja suorganizuoti beveik 900 „Mokausi iš kino“ seansų-diskusijų ir apie pusantro šimto kino dirbtuvių, kuriose dalyvaus per 5 tūkst. moksleivių. Apie 400 pedagogų ir jaunų kino specialistų numatoma sulaukti jiems skirtuose mokymuose.

„Jau kelerius metus stengiamės, kad moksleiviai turėtų galimybių rinktis nekomercinį, išliekamąją vertę turintį kiną, kad padedami profesionalų galėtų išbandyti savo jėgas patys kurdami filmus. Šis projektas – didžiulis paskatinimas visiems projekte dalyvaujantiems partneriams, nes jis apibendrina visų mūsų įdirbį ir suteikia galimybę į kino edukacijos užsiėmimus įtraukti dar daugiau moksleivių, pedagogų, kino srities profesionalų“, – „Mokausi iš kino“ aktualumą pabrėžia Vilma Levickaitė, projektą inicijavusio „Skalvijos“ kino centro direktorė.

Pasak V. Levickaitės, „Mokausi iš kino“ projektu siekiama ugdyti atsakingą ir sąmoningą jaunąją kartą, gebančią kritiškai mąstyti ir ugdyti savo kūrybiškumą. „Skalvijos“ kino centro vadovės teigimu, Lietuvos mokyklose atlikti tyrimai ne kartą įrodė, kad Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos šalimis, moksleivių kūrybiškumas bendrojo lavinimo mokyklose skatinamas per mažai. Jam ugdyti nepakanka ir meno pamokų.

Tokių tyrimų išvadų paskatinta LR Švietimo ir mokslo ministerija pernai inicijavo švietimo ir kultūros organizacijų bendradarbiavimą neformalaus ugdymo srityje. Ministerija pakvietė kultūros operatorius teikti paraiškas, o atrinktus projektus įtraukė į valstybės finansuojamų projektų sąrašą.

„Gavome nemažai paraiškų, tačiau vienas įdomiausių, inovatyviausių ir labiausiai provokuojančių buvo „Mokausi iš kino“ projektas, kuris, tikiuosi, padės išlaisvinti moksleivių kūrybiškumą. Kinas yra vienas tinkamiausių tam būdų, nes jį sudaro ir vaizdas, ir garsas, ir spalvos, kiti svarbūs elementai, sukeliantys daug asociacijų. Kinas – toks įrankis, kuris gali ir sielą paliesti, ir širdį atskleisti“, – įsitikinęs Vaidas Bacys, švietimo ir mokslo viceministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją