„Generolas” – tai vaizdingas komedijos šedevras su legendiniu „akmeninio veido” Busteriu Keatonu. Juosta dažnai vadinama viena geriausių nebyliųjų komedijų (ir paties Keatono mėgiamiausia) ir neabejotinai geriausiu kada nors sukurtu filmu apie traukinius. Šis klasikinis epas apie Pilietinio karo nuotykius buvo kuriamas nebyliojo kino erai artėjant prie pabaigos. Filmo plakatai skelbė: „Meilė, lokomotyvai ir juokai”.

1959 m. Keatonui, kuris vadinamas nesišypsančiu komiku, buvo įteiktas specialusis „Oskaras“ už filmus, „kuriuos rodys tol, kol egzistuos kinas“. Nuo tada prasidėjo iki šiol nesibaigiantys Keatono kūrybai skirti renginiai, retrospektyvos, seminarai. Šis filmas susidomėjimo sulaukia ir mūsų laikais – 1989 m. „Generolas” buvo įtrauktas į Jungtinių Valstijų Nacionalinį Filmų registrą už „kultūrinę, istorinę arba estetinę reikšmę”. Įtrauktas jis buvo Registro įsteigimo metais, drauge su tokiais filmais kaip „Geriausi mūsų gyvenimo metai”, „Kasablanka”, „Pilietis Keinas”, „Vėjo nublokšti”, „Saulėlydžio bulvaras”.

Trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pasirodęs „Generolas“ – tuo metu madingų filmų apie Amerikos pilietinį karą parodija, be abejo, brandžiausias, geriausiai sukonstruotas ir surežisuotas Keatono filmas. Pagrindinis jo herojus Džonis nuolat galvoja apie mylimąją Anabelą ir traukinį, pramintą „generolu“. Šis filmas pasižymi efektyviais triukais, kuriems sukurti Keatonas skirdavo daug laiko ir dėmesio. Jis sakydavo: „Gera komedijos scena reikalauja daugiau matematinių apskaičiavimų nei inžinieriaus kūrinys. Komedija turi būti preciziškai sumanyta ir suktis kaip laikrodžio ratukai“.

Nebylaus kino seansas vyks liepos 29 d., 22.00 val., Laisvės aikštėje.

Filmą įgarsina atlikėjai: V. Labanauskas, R. Januševičius, I. Švedko, A. Salikas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją