Filmų programą rugpjūčio 4-ąją pradės australų režisieriaus Rodo Freedmano (Frydmano) 1999 metais sukurtas dokumentinis filmas "Dėdė Hackelis", pasakojantis apie iškilų Lietuvos kalbininką, žodynų sudarytoją Hackelį Lemcheną.

Rugpjūčio 10 dieną bus parodytas vienas paskutiniųjų ekranuose pasirodžiusių filmų jidiš kalba - 1939 metais sukurta Aleksandro Marteno drama "Benamiai".

Filmo herojus Abramas yra mažo Rytų Lenkijos miestelio žvejys. Potvynis nusineša visą jo užgyventą turtą. Pasiturintis giminaitis iš Amerikos atsiunčia Abramui laivo bilietą. Palikęs seną tėvą, žmoną ir sūnelį, Abramas vyksta ieškoti laimės į Ameriką.

Ten jis įsidarbina indų plovėju restorane, kuriame dainuoja gražuolė Besė. Abramas įsimyli dainininkę, kuri jam taip pat neabejinga. Iš gimtojo miestelio atvykę pažįstami primena Abramui apie skurstančią šeimą. Šis jau gali atsivežti šeimą, tačiau visi jaučiasi nelaimingi, pasimetę svetimame "bebarzdžių žydų" pasaulyje.

Pasak pranešimo spaudai, nors filmas baigiasi laimingai, vis dėlto, tai retas pesimistinio požiūrio į svajonių "pažadėtąją žemę" pavyzdys. "Benamiai" - vienas paskutiniųjų ekranuose pasirodžiusių jidiš filmų. Jame vaidina legendinė aktorė Ida Kaminska.

Šiemet festivalyje svečiuosis kino režisierius, kompozitorius, scenaristas ir prodiuseris iš JAV Yale`as (Jeilas) Stromas. Jis pristatys tris savo sukurtus dokumentinius filmus.

Rugpjūčio 12-ąją bus parodytas dokumentinis filmas "Lechaim, draugas Stalinai!", pasakojantis apie Josifo Stalino Sibire įkurtą žydų autonominę sritį - Birobidžaną. Tai buvo didelė propagandinė "tautų tėvo" akcija, išnaudojusi žydų svajonę apie "pažadėtąją žemę".

Rugpjūčio 16 dieną Y.Stromas pristatys du filmus. Vienas jų - "Paskutinis klezmeris", kurio tema - žydų klezmerio muzika, sujungusi čigonų, žydų liturginę muziką ir įvairias muzikines Rytų Europos formas, net polką. Klezmerio muzikantai grodavo per vestuves ir kitokias žydų šventes.

Tačiau 20 amžiaus pabaigoje klezmeris tapo retenybe. Filmas pasakoja apie klezmerio muzikantą ir kompozitorių Leopoldą Kozlowskį, kuris išgyveno nacių koncentracijos stovykloje.

Filmo "Carpatis: 50 mylių, 50 metų" herojus Zevas Carpatis - vienas iš nedaugelio Ukrainos žydų, išlikusių po holokausto. Gimęs kadaise žydų tankiai apgyvendintame regione, kuris per pastaruosius 80 metų priklausė Austrijos ir Vengrijos imperijai, Čekoslovakijai, Sovietų Sąjungai, o dabar yra Ukrainos dalis, Z.Carpatis išsaugojo atmintyje unikalią savo krašto istoriją ir tradicijas. Muzikantas, istorikas ir pasakotojas Z.Carpatis filme prisimena ir panašaus kaip žydų likimo sulaukusius čigonus.

Rugpjūčio 18 dieną rodomo paskutiniojo šių metų festivalio filmo "Ponas Zwillingas ir ponia Zuckerman" herojai - taip pat jau mitu tapusios Galicijos gyventojai. Vienas iškiliausių vokiečių dokumentinio kino meistrų Volkeris Koeppas kuria dviejų senų Černovicų žydų portretą kadaise Vakarų Ukrainoje klestėjusios žydų kultūros fone - prieš karą mieste veikė 55 sinagogos, žydų mokyklos ir ligoninė.

Filmo herojai - chemijos dėstytojas ir užsienio kalbų mokytoja - prisimena savo gimtojo miesto, kuris kadaise priklausė Austrijai, vėliau - Rumunijai, dar vėliau - Sovietų Sąjungai, o dabar - Ukrainai, istoriją. 90-metė ponia Zuckerman karo metais prarado visą šeimą, pavyko išsigelbėti jai vienai. Ponas Zwillingas taip pat liko gyvas. Jie dažnai susitinka ir kalbasi apie išnykusią savo miesto žydų bendruomenę, kurią po karo dar išretino ir emigracija į Izraelį bei JAV.

Filmų festivalis yra Jidiš programos Lietuvoje dalis. Šią programą septintąjį kartą rengia Vilniaus Jidiš institutas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją