Betmenas arba ne Betmenas

"Jackas (Džekas) manimi netiki. Aš aiškinau jam, kad tu esi tikrasis Betmenas, o jis tvirtina, kad pats vaidinęs Betmeną",- vos ne su ašaromis akyse savo tėveliui Valui Kilmeriui pasakojo dukra Mercedes. Ji niekaip negalėjo įtikinti savo jaunesniojo brolio Jacko, kad būtent tėtis, o ne jis vaidino Gothemo didvyrį. "Tuomet aš pats nusprendžiau išspręsti šį ginčą. Bet Jackas nenorėjo tikėti netgi mano žodžiais",- prisimena Valas Kilmeris, kuris savo namuose neturėjo vaizdajuostės su filmo "Betmenas amžiams" įrašu. Aktorius paprašė savo asistento, kad nuvažiuotų į artimiausią nuomos punktą ir išnuomotų vaizdajuostę. "Mes pradėjome žiūrėti, bet praėjus 20-čiai minučių Mercedes pavargo ir išėjo į lauką, nes buvo mačiusi šį filmą. Jackas žiūrėjo truputį ilgiau, įdėmiau stėbėjo įkalčius, kurie jį įtikintų, kad jo tėtis yra tikrasis Betmenas",- pasakoja Valas Kilmeris. "Bet po kelių akimirkų sūnus pavargo ir išėjo iš kambario. Taigi praėjo 25 minutės, o aš vienut vienas sėdžiu tuščiame kambaryje ir žiūriu "Betmeną".

Jeigu jūs to dar nežinojote, aktorius Valas Kilmeris iš tikrųjų vaidino Žmogų-šikšnosparnį fantastiniame filme "Betmenas amžiams" (Batman Forever). Be to, jis labai sėkmingai įkūnijo drąsų ir įžulų pilotą juostoje "Lakūnai" (Top Gun), įžymųjį rokerį Jimą Morrisoną biografinėje dramoje "The Doors", profesionalų bankų plėšiką kriminaliniame trileryje "Karštis" (Heat), vis keičiantį savo išvaizdą slaptąjį agentą trileryje "Šventasis" (The Saint), bebaimį laukinių liūtų medžiotoją siaubo trileryje "Vaiduokli ir tamsa" (The Ghost and the Darkness), įsimylėjusį aklą jaunuolį melodramoje "Iš pirmo žvilgsnio" (At First Sight), negailestingą kaubojų Doką Holidėjų vesterne "Tombstounas" (Tombstone) ir įgarsino Dievo bei Mozės balsus animaciniame filme "Egipto princas" (The Prince of Egypt). Savo karjerą pradėjęs 1984 m. juodo humoro komedijoje "Visiškai slaptai" (Top Secret), Valas Kilmeris nesustoja ir nesiruošia daryti ilgos pertraukos. Netgi fantastinio trilerio "Raudonoji planeta" (Red Planet) filmavimo metu jau žinojo, kad jo laukia dar du nauji vaidmenys.

"Valas labai sąžiningai ir atsakingai žiūri į kiekvieną savo vaidmenį. Jis yra tikras profesionalas. Tačiau kartais jo nuotaikos labai stipriai pasikeičia ir niekas nežino, apie ką jis tuo metu mąsto. Valas labai daug galvoja kiekvieną akimirką ir kartais būna labai liūdnas",- savo aktorių apibūdina režisierius Anthony Hoffmanas (Entonis Hofmanas), režisavęs filmą "Raudonoji planeta".

Vienišas atsiskyrėlis

Valas Kilmeris iš tikrųjų labai skiriasi nuo kitų tokio paties lygio Holivudo žvaigždžių. Jis niekada negalvojo pirkti prabangios vilos su baseinais Los Andžele, jis nemėgsta dėvėti solidžių kostiumų, jis negaišta laiko triukšminguose vakarėliuose. Nuo 1983 m. aktorius gyvena atsiskyręs nuo žmonių, triukšmo, trankios muzikos, automobilių ir lėktuvų ūžesio. Jis pasistatė kuklią vieno aukšto rančą Naujosios Meksikos valstijoje ir ten leidžia laiką vienut vienas. 40-ties metų vyras turi indėniško kraujo, todėl namas ir apylinkės papuošti Amerikos indėnų stiliumi. Aplinkui nesimato dangoraižių, nėra asfaltuotų autostradų, o iki namo reikia apie 4 km važiuoti smėlėtu žvyrkeliu. Atsibudęs kiekvieną rytą jis mato žalius laukus, ošiančius medžius, mažo upelio atskirtas kalvas, besiganančius žirgus. Kartais Valo Kilmerio namuose apsilanko 9-erių metų mergaitė ir 5-erių metų berniukas, kurie jį pažįsta ne kaip Betmeną, bet kaip tėtę. Net ir labai norėdami jie negalėtų pamatyti naujausių filmų, nes niekur nėra kino teatrų ir parduotuvių.

"Bet jiems labai patinka ranča. Niekuomet negirdėjau ir niekuomet nesiruošiu išgirsti vaikų klausimo - "Ką mes šiandien darysime?",- teigia Valas Kilmeris, kuris 1996 m. išsiskyrė su savo žmona Joanne Whalley (Džoana Vali) Kilmer po aštuonerių bendro gyvenimo metų. "Apie skyrybas sužinojau per televiziją. Kai buvaau išvykęs filmuotis, Joanne nuėjo į teismą ir padavė dokumentus",- prisimena aktorius. Iš pradžių teismas buvo nusprendęs, kad mažamečių vaikų globą paskirti motinai, tačiau po kelių apeliacijų garsusis aktorius išsikovojo, kad kiekvienos vasaros du mėnesius Mercedes ir Jackas atvyks atostogauti į rančą. Čia jie keliauja po miškus, žvejoja, jodinėja žirgais, puošia rančą, o po to išvažiuoja į visiškai kitokią civilizaciją Los Andžele, kur jų laukia mamos butas ir mokykla.

Valas Kilmeris puikiai supranta, kaip jaučiasi maži vaikai, kai jų tėvai gyvena atskirai. Kai būsimam aktoriui sukako 9-eri, jo mama visam laikui išvyko į Pitsburgą ir paliko keistų pažiūrų indėniškos kilmės vyrą vieną. Labai jautrus ir drovus Valas liko gyventi su tėvu Gene'u (Džinu) , su kuriuo apkeliavo Amerikos ir Afrikos laukinę gamtą, prisiklausė fantastiškų istorijų apie indėnus, pirmiau išmoko jodinėti ant žirgo nei vairuoti automobilį. Nuo 12-os metų berniukas pradėjo filmuotis reklaminiuose klipuose, o dar po penkerių metų tapo jauniausiu prestižinės Niujorko aktorių mokyklos studentu. Tačiau tikrą pašaukimą aktorystei Valui Kilmeriui pasėjo skaudi tragedija. Tą pačią dieną, kai jis pirmą kartą nuėjo į mokyklą, jo jaunesnis brolis Wesley (Veslis) nuskendo baseine. "Aš galvojau, kad viskas sustojo ir gyvenimas baigėsi. Tuomet mėginau įtikinti save, kad iš tikrųjų niekas nesibaigė, gyvenimas nesibaigė, ir vieną akimirką sugebėjau pamatyti, kad Wesley yra gyvas ir labai laimingas",- prisimena Valas Kilmeris. "Vaidyboje norėjau surasti kažką tikro, ką sugebėčiau sukurti savo jėgomis".

Protingas darbštuolis

Nuo pirmųjų vaidmenų Valas Kilmeris garsėja nepaprastu darbštumu. Ruošdamasis trumpam ir epizodiniame Elvio Preslio vaidmeniui trileryje "Tikra meilė" (True Romance), aktorius perskaitė visą garsaus rokenrolo meistro biografiją ir išklausė visus jo muzikinius kūrinius. Sužinojęs, kad režisierius Michaelas (Maiklas) Mannas norėtų jį matyti kartu su Robertu de Niro filme "Karštis" vaidinančius nusikaltėlius, kurie profesionaliai apvogia Los Andželo bankus, Valas Kilmeris savanoriškai vienai savaitei užsidarė kalėjime su tikrais žmogžudžiais ir vagišiais, kad suprastų, kaip jaučiasi žmogus, išleistas į laisvę. Norėdamas pats prieš kameras sugroti Šopeno noktiurną vesterne "Tombstounas", aktorius tris mėnesius mokėsi groti pianinu.

"Valas yra darbštus. Su juo labai malonu dirbti. Kiekvieną akimirką jis apgalvoja sekančią sceną, o po to išsako savo pageidavimus režisieriui. Svarbiausia, kad tos pastabos būna teisingos",- teigia aktorė Elisabeth Shue (Elisabet Šu), kuri vaidino kartu su Valu Kilmeriu filme "Šventasis". Šį aktorių gyrė ir tik gerais žodžiais minėjo Nicole (Nikolė) Kidman. "Jis labai protingas, malonus ir sąžiningas žmogus. Aš džiaugiuosi, kad turėjau progą su juo padirbėti. Tačiau nepažįstu nei vieno kito žmogaus, kuris būtų šitaip juodinamas. Galbūt taip atsitinka todėl, kad Valas niekuomet nepasakoja apie asmeninį gyvenimą, todėl žmonės naudojasi proga kalbėti įvairias nešvankybes apie jį".

Psichiškai nesveikas egoistas

Kita labai garsiai aptarinėjama Valo Kilmerio silpnybė - tai labai keistas, nenuspėjamas ir niekam nesuprantamas charakteris. Fantastinis trileris "Raudonoji planeta" buvo filmuojamas Australijoje, tačiau tai nesutrukdė pagrindinio vaidmens atlikėjui keletą kartų nuskristi į rančą Naujoje Meksikoje (kelionės trukmės į vieną pusę - apie 18 valandų), kad pabūtų tris dienas su vaikais. Jam visiškai nerūpėjo, ką galvoja režisierius, prodiuseriai ir kolegos aktoriai. Nepaisant to, režisierius Anthony Hoffmanas apie Valą Kilmerį kalba tik gerai. "Įsivaizduokite filmavimo dieną, kai kūrybinė grupė buvo apsirengusi marškinėliais ir šortais, o visi aktoriai turėjo dėvėti sunkius astronautų kostiumus, kuriuose kažkodėl neveikia ventiliacijos sistema. Tačiau Valas visiškai neprieštaravo. Pasižiūrėjęs į jo akis, mačiau nusivylimą, kuris buvo tikras, o ne suvaidintas".

Kiti du garsūs režisieriai nusprendė visam pasauliui iškloti visą teisybę apie Valą Kilmerį. "Jis yra psichiškai nesveikas žmogus. Valui Kilmeriui yra būtina gydytojų pagalba. Jis padarė daugybė bjaurių dalykų tiek man, tiek kitiems žmonėms. Jis yra pats sudėtingiausias aktorius, su kuriuo man kada nors teko dirbti. Su juo visiškai neįmanoma bendrauti. Filmavimo metu turėjau naudoti tokius aiškinimo metodus, kurie labiau tinkami penkerių metų vaikams",- kalbėjo Joelis Schumacheris (Džoelis Šumacheris), režisavęs filmą "Betmenas amžiams". "Gyvenime nepadarysiu dviejų dalykų - niekada neįlipsiu į Everestą ir daugiau niekada nesukursiu vieno filmo su Valu Kilmeriu",- pasipiktinęs teigė siaubo trilerio "Daktaro Moro sala" (The Island of Doctor Moreau) režisierius Johnas (Džonas) Frankenheimeris. Kokios spalvos katė perbėgo tarp garsaus aktoriaus ir šių dviejų režisierių, niekas nežino, o apie konflikto esmę abi pusės kalba visiškai skirtingai.

Valo Kilmerio asmenybę viešai nagrinėjo jo vyresnysis brolis Markas (jie visiškai nebendrauja nuo 1993 m., kai mirė tėvas), kuris pareiškė, kad garsusis aktorius yra baisus egoistas. Buvo girdėti kalbų, kad Valas Kilmeris yra "medinis indėnas", kuris tingi daug dirbti ir visiškai nemėgsta kalbėti. Iš trilerio "Šventasis" filmavimo aikštelės Maskvoje sklido gandai, kad Valas Kilmeris uždraudė kitiems aktoriams ir kūrybinės grupės nariams žiūrėti jam į akis, nieko nenorėjo įsileisti į asmeninį treilerį ir pareiškė pageidavimą keisti scenarijų, kada tik panorės. Bulvariniai laikraščiai rašė, kad įnoringasis aktorius pats surengė aktorių atranką ir sudarė specialią anketą, į kurią reikėjo įrašyti tikėjimą, zodiako ženklą ir seksualinę orientaciją. Nuotykinio trilerio "Vaiduoklis ir tamsa" filmavimo metu jis nupirko žiūronus vienam operatoriui, kad šis galėtų geriau matyti kas dedasi aplinkui.

Maištininko kerštas

Visus gandus ir apkalbas aktorius visuomet ignoravo, o 2001 m. pradžioje nusprendė atidaryti oficialią interneto svetainę (www.valkilmer.org), kurioje asmeniškai atsakys į visus klausimus. "Čia nėra jokio filtro, todėl galėsite patys nuspręsti, kuo reikia tikėti. Žmonėms, kurie pastoviai meluoja apie mane, pasakysiu visą teisybę. Melas yra melas, melagiai yra melagiai. Aš niekuomet nemeluoju apie savo gyvenimą ir darbą".

"Aš įtariu, kad Valas sutiko filmuotis "Raudonoje planetoje" dėl savo vaikų. Filmas pasakoja apie besikeičiančias kartas ir klausia, ką mes paliksime savo vaikams? Jis niekada to nesakė, bet aš jaučiau, kad šiuo filmu jis nori palikti savotišką žinutę vaikams". Šiems režisieriaus Anthony Hoffmano žodžiams negalėtų net pats Valas Kilmeris, kuris dėl dukters ir sūnaus yra pasiryžęs netgi atsisakyti aktoriaus karjeros. "Žiauriai pasiilgstu vaikų. Niekada nepamiršiu Mercedes veido išraiškos, kai reikėjo pasakyti, kad nuo šios akimirkos gyvensime atskirai. Kalbama, kad žmogui lemta kada nors numiti tam, kad jis mylėtų savo gyvenimą. Kiekvienas išsiskyrimas su vaikais, išmokė mane dar labiau vertinti meilę".

Tai kas iš tikrųjų yra tas Valas Kilmeris, kuris niekada nenori įsileisti į savo asmeninį gyvenimą nereikalingų liudininkų? Psichinis ligonis ar protingas maištininkas? Užsispyręs egoistas ar geraširdis darbštuolis? Mylintis tėvas ar neištikimas vyras? Geras aktorius ar paprasčiausias tinginys? Šiuos klausimus kiekvienas žmogus gali atsakyti skirtingai. Juk apie jį yra prirašyta ir prikalbėta tiek daug gražių pagyrimų ir įžeidžiančios kritikos...

Šaltinis
Garsų pasaulio įrašai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją