Jūsų dėmesiui – 2004 metais pasirodžiusi jau trečioji filmo apie akiniuotą burtininką dalis – „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“.

Čia Haris Poteris kartu su savo draugais ir priešais pradeda trečiuosius mokslo metus Hogvartso burtų ir kerėjimų mokykloje. Šį kartą jam teks išmokti kontroliuoti savo pyktį, pasivažinėti paslaptingu triaukščiu autobusu, susipažinti su naujais mokytojais ir sužinoti apie atsiskyrėlį burtininką Sirijų Bleką, kuris už žmogžudystes yra uždarytas burtininkų kalėjime Azkabano pilyje.

Jaunasis vunderkindas net neįsivaizduoja, jog klastingasis Sirijus pabėgo iš kruopščiai saugomo kalėjimo, kad užbaigtų prieš 13 metų pradėtą savo mokytojo darbą - nužudyti Harį Poterį!

O štai, kas kuriant juostą liko už kadro:

Aktorė Emma Thompson sutiko vaidinti profesorę tik tam, kad nudžiugintų savo ketverių metų dukterį Gaia Wise. Šis vaidmuo prieš tai buvo siūlytas raudonplaukei Tildai Swinton.

Specialių efektų kūrėjai prie šio filmo dirbo šešis mėnesius kasdien.
Filmuojant juostą kaip konsultantas buvo pakviestas iliuzionistas Paulas Kieve. Jis triukų mokė Danielį Radcliffe`ą ir Emmą Watson, taip pat filmavimo aikštelėje padėjo sukurti tuo metu dar niekur nerodytų ir nematytų efektų.

Filmavimas buvo laikinai sustabdytas, kai vandalai nuniokojo traukinį, filme vadinamą Hogvartso ekspresu.

Šią Poteriados dalį buvo siūloma kurti žinomam aktoriui bei režisieriui Guillermo del Toro, tačiau jis pasirinko dirbti su filmu „Pragaro vaikis“.

Tatuiruočių ant Sirijaus Bleko kūno pavyzdžiai yra paimti iš Rusijos kalinių gaujų. Jos būna ištatuiruojamos ant tų vyrų kūnų, kuriuos reikia gerbti ir kurių reikia bijoti.

Aktorius Gary Oldmanas prisipažino, kad sutiko vaidinti Sirijų Bleką, nes tuo metu jam „labai reikėjo darbo“.

Šio filmo režisierius Alfonso Cuaronas, prieš tai, kai jam pasiūlė režisuoti juostą, nebuvo nei skaitęs Hario Poterio knygų, nei matęs pirmųjų dviejų filmo dalių. Kitą Poteriados dalį jis režisuoti atsisakė. Tuomet „Warner Bros.“ režisieriaus kėdę atidavė Mike`ui Newellui.

Ši Hario Poterio dalis pasiekė rekordą, kai vien D.Britanijoje pirmąją rodymo dieną surinko 5,3 milijono svarų sterlingų.

Filmo premjerose specialiai „Warner Bros.“ atrinkti ir pasamdyti prižiūrėtojai su naktinio matymo akiniais stebėjo, ar niekas neįrašinėja to, kas rodoma ekrane. Taip buvo bandoma apsiginti nuo galimų piratavimo atvejų.

Nyderlanduose specialiai šiam filmui buvo sukurtas cenzas „N-9“. Taip buvo nuspręsta po to, kai specialistai pasakė, jog šešiamečiams jis bus per baisus, o parašius „N-12” filmas prarastų labai didelę savo auditorijos dalį.

Visas filmas režisieriaus pageidavimu buvo filmuojamas kameromis su plačiakampiais objektyvais.

Nepraustaburniui režisieriui kontrakte buvo uždrausta keiktis filmavimo aikštelėje, nes aplink visuomet būdavo vaikų.

Tai paskutinis Hario Poterio filmas, kuris buvo išleistas VHS formatu.
Filmo klaidos:

Mokslo metų šventės pradžioje, prieš Hariui Poteriui patenkant į Grifų Gūžtos koledžą, jis sėdi stalo dešinėje, šalia Ronio. Šventei įpusėjus, Haris atsiduria priešingoje stalo pusėje, šalia Hermionos.

Kvidičo rungtynių metu vienas žaidėjas nukrinta nuo savo šluotos ir nusileidžia į smėlio krūvą. Tačiau prieš tai ten augo vešli žolė.
Kas nutinka apsiaustui, kai Haris nusivelka jį prieš veidrodį? Toje scenoje apsiaustas veidrodyje neatsispindi, nors apsiaustas yra matomas, kai jo niekas nedėvi.

Filmo treileris:

Ištrintos filmo scenos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją