Į šį elegantišką šiaurės Italijos miestą atvyko tiek svečių, kad pritrūko vietų viešbučiuose, ir seniausio pasaulyje filmų festivalio organizatoriams teko išnuomoti prabangų lainerį "La Cezanne", kuriame gyveno ir Didžiojo aštuoneto (G-8) viršūnių susitikimo Genujoje dalyviai.

Šiais metais Venecijos festivalis, kuris kartu su Kanų ir Berlyno festivaliais laikomas viena didžiausių tarptautinės kino pramonės mugių, priviliojo daugybę akinančių Holivudo žvaigždžių, pradedant Nicole Kidman ir baigiant Gene'u Hackmanu, kurie apsistojo privačioje saloje ir į Lido salą, kur vyksta festivalio renginiai, plaukios greitaeigėmis valtimis.

Festivalis Lide, kur vyko kultinio italų režisieriaus Luchino Visconti filmo "Mirtis Venecijoje" (Morte a Venezia) veiksmas, trečiadienį vakare prasidės pasauline "Dulkių" (Dust) premjera. Pagrindinį vaidmenį šioje Balkanų ir Vakarų pastatymo sagoje vaidina "Įsimylėjusio Šekspyro" (Shakespeare in Love) žvaigždė Josephas Fiennesas.

Filmas pasakoja apie XX amžiaus pradžią, apie du brolius iš Oklahomos, kurie myli tą pačią moterį ir atvykę į Makedoniją įsivelia į revoliucines vietos kovas. Makedonijos režisierius Milcho Manchevski's, kuriam 1994 metais Venecijoje buvo įteiktas "Aukso liūtas" už dramą "Prieš lietų" (Pred doždod), "Dulkes" pavadinokubistiniu filmu apie atminimą ir laiką, nes jose pasakojamos kelios istorijos, o praeitis persipina su dabartimi.

"Sukurti šį filmą mane įkvėpė suvokimas, kad XX amžiaus pradžios Makedonijos revoliucija kažkuo primena laukinius Vakarus ar Meksikos revoliuciją", - italų dienraštyje "Corriere della Sera" rašė M.Manchevski.

58-asis festivalis labai skiriasi nuo pirmojo, vykusio 1932 metais, kai dėl apdovanojimų varžėsi vos 25 filmai. 2001-aisiais organizatoriams teko peržiūrėti 900 filmų iš viso pasaulio ir atrinkti geriausius.

Festivalio direktorius Alberto Barbera (Albertas Barbera) šiemet pirmą kartą festivalio istorijoje konkursinę programą padalijo į dvi dalis - tradiciniam "Auksiniam liūtui" ir naujam "Šiuolaikinio kino Liūto" apdovanojimui laimėti.

Pirmojoje programoje varžysis 20, antrojoje - 21 filmas, o abu "Liūtai", kurie bus įteikti festivalio pabaigoje rugsėjo 8 dieną, yra vienodai garbingi, sakė organizatoriai.

Prestižinis festivalio "Auksinis liūtas" už gyvenimo pasiekimus bus įteiktas prancūzų režisieriui Ericui Rohmerui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją