„Vien ko vertas atidarymo filmo režisieriaus Kaspero Holteno sprendimas dėl „Kino pavasario“ atidarymo trumpam nutraukti naujos operos repeticijas Kopenhagoje ir vienam vakarui atvykti į Vilnių. Arba faktas, kad „Don Žuano“ premjerą režisieriaus tėvynainiai pamatys tik po „Kino pavasario“... Nuo pat atidarymo festivalis imasi laužyti bet kokius standartus“, – tikina festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Kopenhagos Karališkosios Operos meno vadovas Kasperas Holtenas režisūriniam debiutui kine pasikvietė patyrusį danų scenaristą ir Danijos kino mokyklos profesorių Morgensą Rukovą, kuris parašė Lietuvoje rodytus garsius filmus "Šventė" (rež. Larsas von Trieras), "Rekonstrukcija" (rež. Christofferis Boe), "Žmogžudystė" ir "Palikimas" (rež. Peras Fly'us). Kurdamas filmą „Don Žuanas“ išradingasis kūrybinis duetas paliko nepaliestą originalią kompozitoriaus W.A.Mozarto muziką, bet liberaliai perrašė operos libretą ir perkėlė veiksmo vietą iš XVIII amžiaus Ispanijos į šiandieninį Budapeštą. Kino formatui įprastus tradicinius dialogus ir pokalbius pakeitė arijos, kurias papildė seksualinės tematikos frazės, šiuolaikiniai keiksmažodžiai, atviri drastiški tekstai, anglų, rusų ir ispanų kalbų žodžiai.

Modernioje versijoje nerimstantis, atsainus, begėdis moterų kolekcionuotojas pavirto turtingu, šiuolaikiniu, nuo teisėsaugos besislapstančiu ir paskui sijonus bėgiojančiu vyru, kurį įtaigiai vaidina kine debiutuojantis anglų baritonas Christopheris Maltmanas (jis yra dainavęs operose "Ifigenija Tauridėje", "Donas Paskualė", "Don Žuanas" ir daugelyje kitų). Nesibaigiančių vilionių, išdavysčių ir sužadėtuvių nutraukimo nuotykius stebintį ir filmuojantį ištikimąjį bičiulį Leporelą įkūnija Sankt Peterburgo Marinskio teatro solistas bosas Michailas Petrenko (Niujorko "Metropolitan" operos scenoje jis dainavo "Borisą Godunovą" ir "Valkiriją").

Režisierius K. Holtenas pasirinko precedento neturinčią ir nepaprastą kūrybinę strategiją: pasaulinio garso profesionalių operos solistų atliekamos ir specialiai aranžuotos arijos buvo gyvai filmuojamos aikštelėje, skambant iš anksto įrašytai Kopenhagos simfoninio orkestro muzikai

1973 m. gimęs Kasperas Holtenas yra įvardijamas jauniausiu operos teatro vadovu Europoje. Jis pradėjo darbą Kopenhagos Karališkoje operoje sulaukęs vos 27-erių ir pastatė daugiau nei 50 operų. 2009 m. vasarą Vengrijos sostinėje nufilmuoto "Don Žuano" pasaulinė premjerą įvyko 2010 m. spalio mėn. Pusano tarptautiniame kino festivalyje Pietų Korėjoje ir gavo pakvietimus į Palm Springso, Hamburgo festivalius. Filmo premjera Danijos kino teatruose yra numatyta balandžio 9 d.

Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ moderniai perdaryta opera „Don Žuanas“ po atidarymo ceremonijos bus rodoma dar du kartus – „Forum Cinemas Vingis“ didžiojoje salėje kovo 20 ir 24 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją