"Galvoju apie Lietuvos ir Italijos, kur dabar gyvenu, kino kūrėjų bendradarbiavimą, taip pat galėčiau atnaujinti prodiusavimo veiklą ir bendromis jėgomis sukurti filmą apie tai, kas nutiko mano tėvui ir mūsų giminaičiui Tomui", - sakė J.Sernas, pirmadienį viešėdamas savo gimtajame Kaune pas vicemerą Eriką Tamašauską.

Sovietinio OMON - ypatingos paskirties milicijos būrio - smogikai 1991 metų liepos 31-osios rytą sušaudė septynis Lietuvos muitininkus ir policininkus, budėjusius Lietuvos - Baltarusijos pasienyje. Medikams pavyko išgelbėti tik T.Šerno gyvybę. Dabar jis yra evangelikų reformatų diakonas.

J.Sernas pasakojo, kad apie savo lietuviškas šaknis ir gimtąjį miestą jis daugiau sužinojo iš JAV gyvenančio anūko Mathew Fraiolio (Metjuso Frajolio), kuris, besidomėdamas giminės istorija, užmezgė ryšius su T.Šernu.

J.Serno motina aktorė Vera Fainbergaitė po vyro mirties išvažiavo su dvejų metų sūnumi į Prancūziją. "Per karą dingo visi iš Lietuvos atsivežti daiktai, ryšys su gimtuoju kraštu visiškai nutrūko", - pasakojo aktorius.

Lietuvoje jis ketina ne tik surengti autorinį vakarą kino festivalyje "Kino pavasaris", bet ir apžiūrėti Kauno žydų ligoninę, kur, kaip manoma, gimė aktorius, taip pat nuvažiuoti į Biržų rajoną, aplankyti ten esantį tėvo kapą, bažnyčią, kur buvo pakrikštytas J.Sernas.

J.Sernas karo metais kalėjo nacių kalėjimuose, koncentracijos stovyklose. Po karo dirbo durininku viešbutyje, žurnalistu, išbandė jėgas kaip profesionalus boksininkas, paskui, daugiausia per 6-7 dešimtmečius, sukūrė apie 100 vaidmenų prancūzų, italų ir amerikiečių filmuose, tarp jų Federico Fellini (Federiko Felinio) juostoje "Saldus gyvenimas", Mario Bonnardo (Marijo Bonaro) "Meilės deivė", Roberto Wise'o (Roberto Vaiso) "Trojos Elena" ir kt.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją